بهینه‪سازی استخراج سلولز از خمیر چغندرقند

نوع مقاله : کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 مربی پژوهشی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

2 دانشیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

چکیده

سلولز یکی از مواد اولیه مورد نیاز صنایع می‪باشد که به‪طور وسیع در تهیه رنگ‪ها، کاغذ، نساجی، کشاورزی، محصولات آرایشی و بهداشتی کاربرد دارد. تفاله و مازاد خمیر چغندرقند در مرحله عیارسنجی یکی از منابع سلولز به‪شمار می‪آید. این طرح با هدف بررسی امکان تولید سلولز از تفاله یا مازاد خمیر چغندرقند در مرحله عیارسنجی به‪صورت آزمایش فاکتوریل (2×3×3) بر پایه طرح کرت‪های کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. به این منظور ابتدا مازاد خمیر چغندرقند نمونه‪های عیارسنجی شده جمع‪آوری، شسته، خشک و آسیاب شد. سپس نمونه آسیاب شده توسط اسید کلریدریک 6/0 نرمال در دمای 45 درجه سانتی‪گراد به مدت 48 ساعت هیدرولیز و با آب در دمای 70 درجه سانتی‪گراد به مدت یک ساعت مخلوط گردید تا پکتین و ترکیبات پکتینی موجود به‪صورت محلول از مخلوط جدا شدند. باقی‪مانده تفاله در این مرحله را پس از شستشو و خشک کردن به نسبت یک گرم تفاله و 100 میلی‪لیتر محلول سود در سه سطح با غلظت 5/2، 5 و 5/7 درصد (w/v)، در سه مدت زمان تأثیر سود شامل هشت، 10 و12 ساعت و دمای تأثیر سود در دو سطح 25 و 45 درجه سانتی‪گراد تیمار گردیدند تا پلی‪ساکاریدهای محلول در محیط قلیایی از سلولز جدا شوند. صفات اندازه‪گیری شده در این تحقیق شامل خلوص نسبی، ویسکوزیته و جرم ملکولی سلولز استخراجی بودند. نتایج نشان داد اثر غلظت سود و مدت هم‪زدن و اثر متقابل این دو عامل بر صفت خلوص نسبی در سطح احتمال پنج درصد معنی‪دار است. به‪علاوه مشخص گردید که بین تیمارهای مورد بررسی سلولز استخراج شده توسط تیمار سود و غلظت پنج درصد در مدت همزدن 12 ساعت و دمای 45 درجه سانتی‪گراد به‪طور معنی‪داری از شرایط کیفی بهتری برخوردار است به‪طوری که میانگین صفات خلوص نسبی 2/95 درصد، ویسکوزیته 9/15 میلی‪پاسکال در ثانیه و جرم‪ملکولی 255000 گرم بر مول به‪دست آمد که از سایر تیمارهای مورد بررسی به‪طور معنی‪داری بیشتر بود. بنابراین با این روش می‪توان سلولزی با خلوص نسبی 2/95 درصد از تفاله چغندرقند به‪دست آورد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Optimization of cellulose extraction from sugar beet pulp

نویسندگان [English]

  • B. Babaei 1
  • M. Abdollahian-Noghabi 2
  • H. Noshad 1
  • S. Vahedi 1
1 Instructor of Sugar Beet Seed Institute (SBSI) - Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
2 Associate Professor of Sugar Beet Seed Institute (SBSI) - Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
چکیده [English]

Cellulose is a raw material which is extensively used in the manufacture of paints, papers, textiles, agricultural products and cosmetics. The waste of sugar beet pulp after titration is a source of cellulose. The current study was carried out to study the possibility of cellulose production from sugar beet pulp waste at titration stage as a 3×3×2 factorial study on the basis of a Randomized Complete Block Design with three replications. So, firstly the waste of titrated sugar beet pulp was collected, washed, dried and ground. Then, the ground sample was hydrolyzed by hydrochloride acid 0.6 N at 45°C for 48 hours and was mixed with water at 70°C for one hour in order to isolate dissolved pectin and pectic compounds. Then, the remaining waste was washed, dried and treated with soda solution with the ratio of 1 g waste:100 ml soda solution at three levels with the concentrations of 2.5, 5 and 7.5% (w/v) at three lengths of soda impact including 8, 10 and 12 hours and two levels of temperature of soda impact including 24 and 45°C in order to isolate the basic medium-dissolved polysaccharides from cellulose. The measured traits included relative purity, viscosity and cellulose molecular mass. Results showed that the effect of soda concentration and stirring length as well as their interaction was significant on relative purity at 5% probability level. In addition, it was revealed that out of the studied treatments, the cellulose extracted through treating with 5% soda stirred for 12 hours at 45°C had significantly higher quality given that it enjoyed 95.2% relative purity, 15.9 mPa.s-1 viscosity and 255000 kg.mol-1 molecular mass which were significantly higher than those of other treatments. Therefore, this method allows extracting cellulose with 95.2% relative purity from sugar beet waste.

کلیدواژه‌ها [English]

  • CELLULOSE
  • extraction
  • Relative purity
  • Sugar beet waste
  • Titration pulp waste
  • viscosity
Alexandridis P. Cellulose by Kisar Bittar CE 435. 2009; http:// www.coursehero.com/file/2196424/Bloom.
Anonymous. Pulps of other fibrous cellulosic material. International center trade 2009 http://www.intracen.org.
Anonymous. Sugar beet production. Iranian Syndicate of sugar industry 2009. (in persian) http://www.isfs.ir.
Ashraf A. The proposed package of supporting revolution of sugar industry in Iran. Iran Center for Research and Education in Sugar Industry. 2009, No: 225. (In Persian)
Babaei B, Hosseinkhah R. Extraction Pectin of Sugar Beet Pulp. Research Report, Agricultural Engineering Research and Sugar Beet Seed Institute; 2006. No: 503. (In Persian, abstract in English).
Couglan MP, Mehra RK, Considine, PJ, O’ Rorke A, Puls J. Scarification of agricultural residues by combined cellulolytic and pectinolytic enzyme systems. Biotechnology bioengineering symposium; 1985; 15: 447-458.
Dinand E, Chanzi H, Vignon MR. Suspension of cellulose micro fibrils from sugar beet pulp. Food Hydrocolloids; 1999a; 13: 275–283.
Dinand E, Chanzi H,Vignon MR, Maureaux A, Vincent I. Microfibrillated cellulose and method for preparing a microfibrillated cellulose. Patent 1999b; US 5964983.
Faithfull NT. Methods in agricultural chemical analysis: A practical handbook. Printed and bound in the UK by Biddles Ltd, Guildford and King’s Lynn. 2002; pp 289.
Ferdinand LG, Steven NC. Process for production pectin with high to medium methoxyl content from beet pulp. Patent 1991; US 5071970.
Finkenstadt VL, Willett JL. Evaluation of Poly (lactic acid) and Sugar Beet Pulp Green. J Polym Environ. 2007; 15: 1-6.
Fishman ML, Chau HK, Cooke PH, Hotchkiss AT. Global structure of microwave-assisted flash-extracted sugar beet pectin. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2008; 56: 1471–1478.
Fishman ML, Chau, HK, Cooke PH, Yadav MP, Hotchkiss AT. Physico- chemical characterization of alkaline soluble polysaccharides from sugar beet pulp. Food Hydrocolloids. 2009; 23: 1554-1562.
Franz G, Blaschek W. Cellulose, in methods in plant biochemistry. Academic Press HarcourtBrace Janovich, London. Carbohydrates. 1990; Vol. 2, 291-322.
Hirrin M, desbrieres J, Rinaudo M. Physical properties of methylcellulose in relation with the conditions for cellulose modification. Carbohydrate Polymers. 1996; 31: 243-252.
Hossieni Z. Usually method in analyzing food. Shiraz university, 1990 Chapter 2, 142 papers. (in persian)
Kamide K. Cellulose and cellulose derivatives. Hardbound, 2005; 652 pages.
Kennedy JF, Rivera ZS, Lioyd LL, Warner FP, Silva MPC. Determination of the molecular weight distribution hydroxyethylcellulose by gel permeation chromatography. Carbohydrate polymers, 1995; 26: 31-34.
Krik, RE, Othmer DF. Cellulose. Encyclopedia of Chemical Technology1967; (4) 593-683.
Lescure JP. Beet Sugar Processing. The International Commission for Uniform Methods of sugar Analysis (ICUMSA) 1998; 157-159.
Lynd RL, Weimer PJ, Vanzyl WH, Pretorius IS. Microbial cellulose utilization. Fundamentals and biotechnology. Microbiol Mol Biol Rev. 2002; 66: 506 577.
Pang S, Rudin A. Use of continuous viscometer and light scattering detector in characterization of polyolefin’s: comparisons of data for individual and combined detectors. Journal of Applied Polymer Science, 1992; 46: 763-773.
Poor sead B, Sajadi A. Technology of sugar production from sugar beet. Iranian Syndicate of sugar industry, 1985; 530 papers. (in Persian)
Sheikholaslami R. Laboratory methods and quality control in food processing. Mersa Ltd, 1997; 342 papers. (in Persian)
Sun RC, Fang JM, Tomkinson J, Geng ZC, Liu JC. Fractional isolation, physicochemical characterization of homogeneous esterification of hemicelluloses from fast growing poplar wood. Carbohydrate Polymers, 2001; 44: 29-39.
Sun RC, Hughes S. Fractional isolation and physico-chemical characterization of alkali-soluble polysaccharides from sugar beet pulp. Carbohydrate Polymers. 1999; 38: 273–281.
Togrul H, Aesalan N. Flow properties of sugar beet pulp cellulose and intrinsic viscosity–molecular weight relationship. Carbohydrate Polymers. 2003; 54: 63–71.
Vander Poel PW, Schiweck H, Schwartz T. Sugar Technology Beet and Cane Sugar Manufacture. Verlag Dr. Albert Bartens KG 1998, 1125 PP.
Zugenmaier P. History of cellulose research. In Timell TE and Wimmer R. (Eds).Crystalline Cellulose and Derivatives: Characterization and Structures. Springer Verlag Berlin Heidelberg. 2008; 7-46.