نخستین گزارش از بیماری لکه گرد چغندر قند با عامل Cercospora beticola از استان کرمانشاه

نوع مقاله : گزارش کوتاه

نویسندگان

1 دانشیار بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.

2 استادیار بخش تحقیقات گیاهپزشکی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.

3 دانشیار بخش تحقیقات چغندرقند مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.

چکیده

لکه برگی سرکوسپورایی با عامل قارچی Cercospora beticola Sacc. از مهمترین بیماری‌های چغندرقند در بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران است (Dabbagh et al. 2015). بر اساس پژوهش‌های انجام شده در کشورهای مختلف، بیماری لکه برگی سرکوسپورایی علاوه بر کمیت تولید چغندرقند می­تواند بر خصوصیات کیفی محصول مانند درصد قند و نیز ترکیبات تشکیل دهنده آن تاثیر منفی داشته باشد (Dabbagh et al. 2015; Khan et al. 2007). نتایج یک تحقیق نشان داده است که بیماری لکه برگی سرکوسپورایی علاوه بر کاهش فتوسنتز، با افزایش مواد فنلی سبب کاهش قند و میزان اسیدهای آمینه می­شود و در فرآیند تولید شکر به عنوان محصول نهایی چغندرقند و همچنین روی وزن ریشه، عملکرد قند و خلوص شربت خام تاثیر منفی دارد (Yoshimura et al. 1992). در ایران بیماری مزبور از خوزستان، کرانه‌های دریای خزر، اردبیل، ارومیه، خوی، بجنـورد، بنـدرعباس و کازرون گزارش شده است (Eeshad 1995). در استان خوزستان در بعضی سال‌ها میزان آلودگی به ویژه در تاریخ­های کشت زودهنگام در ارقام تجاری تا 50 درصد و در ارقام حساس تا 80 درصد مشاهده شده است .(Dabbagh et al. 2015) مهمترین علامت بیماری لکه برگی سرکوسـپورایی شـامل لکـه‌هـای کم و بیش مدور است، کـه در بـرگ‌هـای مـسن گـسترش مـی­یابـد و تمام برگ را فرا می‌گیرد .(Cooke and Scott 1993) در صورت کاشت واریته‌های حساس در شرایط رطوبت بالا و هوای گرم پیشرفت اپیدمی به سرعت اتفاق می‌افتد و پیری کامل برگ رخ می­دهد (Jacobsen and Fran 2009). در بازدید و بررسی مزارع چغندرقند در استان کرمانشاه طی سال‌های طولانی تابحال آثاری از بیماری لکه گرد سرکوسپورایی مشاهده نشده بود. اما در بازدیدی که در مرداد ماه 1402 از مزارع چغندرقند واقع در منطقه گودین در شهرستان کنگاور انجام شد، آثار این بیماری روی ارقام BTS و Salama به صورت پراکنده مشاهده گردید. پس از انتقال به آزمایشگاه و بررسی‌های اولیه به‌منظور جداسازی بیمارگر، قطعـات دارای علایم بیماری برگ‌های آلوده که حاوی اسـپورهای قـارچ C. beticola بـودند توسط آب مقطــر اســتریل شستشــو داده شــد و سوسپانسیون اسـپور به‌دست آمده بـرروی محیط آب ـ آگـار 5/1 درصـد پخـش گردیـد. پـس از جوانه زدن اسپورها، یـک اسـپور جوانـه زده بـه محـیط کشـت (Potato Dextrose Agar) PDA  انتقال داده شد  (Abbasi et al. 2004). پـس از بررسی­های لازم بر اساس تشکیل دستجات کنیدیوفور روی بافت استرومایی روی لکه‌های آلوده، شکل پرگنه روی محیط کشت و اندازه‌گیری اندام­های کنیدیوفور و کنیدی، گونه قارچ C. beticola با مقایسه با منابع علمی معتبر شناسایی گردید (شکل-1) (Chand et al. 2013). لازم به ذکر است بیماری لکه گرد با عامل C. beticola معمولاً در مناطق نسبتاً گرم و مرطوب مشاهده می­گردد، اما در این بررسی بیماری در شرقی­ترین نقطه استان کرمانشاه و در منطقه نسبتاً سرد و خشک مشاهده شد. این نخستین گزارش از بیماری لکه گرد با عامل قارچ C. beticola از استان کرمانشاه است. 

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Short report: The first report of round leaf spot disease of sugar beet caused by Cercospora beticola in Kermanshah province

نویسندگان [English]

  • M. Sheikholeslami 1
  • D. Safaee 2
  • A. Jalilian 3
1 Associate professor of Sugar Beet Research Department, Kermanshah Agricultural and Natural Resources Research and Education Center (AREEO), Kermanshah, Iran.
2 Assistant professor of Sugar Beet Research Department, Kermanshah Agricultural and Natural Resources Research and Education Center (AREEO), Kermanshah, Iran.
3 Associate professor of Sugar Beet Research Department, Kermanshah Agricultural and Natural Resources Research and Education Center (AREEO), Kermanshah, Iran.
چکیده [English]

Cercospora leaf spot with the fungal agent Cercospora beticola is one of the most important diseases of sugar beet in many countries of the world including Iran (Dabbagh et al. 2015). According to research conducted in many countries, cercospora leaf spot disease not only affect the quantity of sugar beet production but also have a negative effect on the quality characteristics of the crop such as sugar content and its constituent compounds (Dabbagh et al. 2015; Khan et al. 2007). The results of a study showed that in addition to reducing photosynthesis, the cercospora leaf spot disease causes a decrease in sugar and the amount of amino acids with the increase of phenolic substances, and has a negative effect on the process of producing sugar as the final product of sugar beet, as well as on root weight, sugar yield and raw syrup purity (Yoshimura et al. 1992). In Iran, this disease has been reported from Khuzestan, the shores of the Caspian Sea, Ardabil, Urmia, Khoy, Bojnord, Bandar Abbas and Kazerun (Eeshad 1995). In Khuzestan province, the level of contamination in some years, especially in early planting dates has been observed up to 50 and 80% in commercial and susceptible cultivars, respectively (Dabbagh et al. 2015). The most important symptom of cercospora leaf spot disease includes more or less circular spots, which spreads on old leaves and covers the whole leaf. Epidemic occurs rapidly and complete leaf senescence occurs (Jacobsen and Fran 2009). During the visit and inspection of sugar beet fields in Kermanshah province, no signs of cercospora round spot disease were observed. In August 2023, during a visit to the sugar beet fields located in Gowdin region of Kangavar county, the symptoms of this disease were observed on BTS and Salama cultivars. After transferring samples to the laboratory and preliminary evaluations in order to isolate the pathogen, the parts of the infected leaves with disease symptoms that contained C. beticola fungus spores were rinsed with sterile water and the obtained spore suspension was spread on 1.5% water-agar medium. After the spores germinated, one germinated spore was transferred to the culture medium (Potato Dextrose Agar) PDA (Abbasi et al. 2004). After the necessary evaluations based on the formation of conidiophores on the stromal tissue on the infected spots, the shape of the progeny on the culture medium and the measurement of the conidiophores and conidia, the fungi species C. beticola was identified by comparing with reliable scientific sources (Fig. 1) (Chand et al. 2013). . It should be noted that cercospora leaf spot caused by C. beticola is usually observed in relatively hot and humid areas, but in this study, the disease was observed in the easternmost part of Kermanshah province in a relatively cold and dry area. This is the first report of Cercospora leaf spot disease of sugar beet caused by C. beticola from Kermanshah province.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Ascomycetes
  • Damage
  • Pathogenic fungus
Abbasi S, Alizadeh A, Mesbah M, Mohammadi Goltapeh, E. Study on the resistance components to Cercospora leaf spot disease in sugar beet. Iranian Journal of Plant Pathology. 2004; 39(2):1-5. [In Persian]
Chand R, Singh R, Kumar P, Pal Ch, Chowdappa P. The Genus Cercospora: Biology and Taxonomy. 2013; Available from: https://www.researchgate.net/publication/280154977.
Cooke DA, Scott RK. The sugar beet crop. Cambridge university press. Great Britain. 1993; pp. 675.
Dabbagh G, Rahmanian H, Sharifi H, Bagheri SM. Effects of planting date and fungicide application on sugar beet leaf spot disease severity in Khuzestan Province, Iran. Jordan Journal of Agricultural Sciences. 2015; 11(2):413-421. doi10.12816/0030436.
Ershad J. Fungi of Iran. Plant Pests and Diseases Research Institute, Tehran. 2009; pp. 531. [In Persian]
Jacobsen BJ, Franc GD. Cercospora leaf spot. In Compendium of beet diseases and insects, 2nd, Harveson RM, Hanson LE, Hein GL, 2009; 7–10. St. Paul, MN: American Phytopathological Society.
Khan J, del Río LE, Nelson R, Khan MFR. Improving the Cercospora leaf spot management model for sugar beet in Minnesota and North Dakota. Plant Disease. 2007; 91:1105-1108. doi:10.1094/PDIS-91-9-1105.
Yoshimura Y, Abe H, Ohtsuchi K. Varietal different in the susceptibility Cercospora leaf spot and its effect on yield and quality of sugar beet. Proceedings Japanese Society Sugar Beet Technologists. 1992; (34): 112-116.