تأثیر نوع پوشش سیلوی کنار مزرعه و نحوه سرزنی ریشه بر ضایعات قندی چغندرقند

نوع مقاله : کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 مربی پژوهشی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

2 استادیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

3 دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

چکیده

انتخاب نوع پوشش به منظور جلوگیری از یخ‏زدگی و تأثیر سرزنی بر شدت تنفس چغندرقند در سیلو بسیار مهم است. این تحقیق با هدف بررسی تأثیر نوع پوشش و نحوه سرزنی بر ضایعات کمی و کیفی چغندرقند در سیلوی کنار مزرعه در سال 1385 در منطقه کرج انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح اسپلیت پلات فاکتوریل بر پایه بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. کرت‏های اصلی شامل نوع پوشش سیلو (A) شامل: a1 = کلش گندم خردشده به ضخامت 15-10سانتی‏متر، a2= بقایای برگ‏زنی اندام‏هوایی چغندرقند با دست به ضخامت 15-10سانتی‏متر، a3= پوشش از جنس پلی‏پروپیلن ضدآب با قابلیت عبور هوا به ضخامت 55/0میلی‏متر و a4= سیلو بدون‏پوشش بود. کرت فرعی شامل ترکیبی از مدت زمان نگه‏داری در سیلو (B) به ترتیب:b1= 30روز و b2= 60روز، با نحوه سرزنی (C) ریشه چغندرقند به‏ترتیب: c1= سرزنی شده و c2= سرزنی نشده بودند. سیلوها در جهت شمالی-جنوبی با ابعاد عرض دو، ارتفاع یک و نیم و طول سه متر تشکیل شد. دمای سیلوها و محیط به‏طور روزانه توسط دماسنج حداقل و حداکثر قرائت شد. خصوصیات کمی و کیفی ریشه چغندرقند برای هر نمونه قبل و بعد از سیلو اندازه‏گیری شد. نتایج نشان داد میانگین روزانه ضایعات قندی چغندرقند برای 30 و 60 روز سیلو به ترتیب 489 و 279 گرم بر تن چغندرقند در روز بود که احتمالاً ناشی‏از افزایش شدت تنفس در 30روز اول نسبت به کل60روز نگه‏داری است. میانگین دمای سیلوهای با پوشش، نسبت به سیلوی شاهد بیشتر و نوسانات شبانه‏روزی آن‏ها کمتر بود. ضایعات وزنی سیلوهای با پوشش به‏طور معنی‏داری از سیلوی بدون پوشش کمتر بود. درصدقند ملاس برآورد شده در سیلو با پوشش پروپیلن و کلش نسبت به سایر تیمارها به طور معنی‏داری کمتر بود. میانگین ضایعات قندی در ریشه‏های سرزنی نشده حدود 88 گرم بر تن در روز کمتراز چغندرقند سرزنی شده بود. بنابراین توصیه می‏گردد، برای تشکیل سیلوی کنار مزرعه در مناطق، چغندرکاری که دارای آب و هوای مشابه با منطقه کرج می‏باشند، چغندر قند بعداز برداشت بدون سرزنی و فقط با قطع کامل دمبرگ‏ها در سیلو قرار گیرند و پیشنهاد می شود سیلو با پوشش پروپیلن یا پوشش کلش پوشانده شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effects of on-farm storage cover types and method of topping on sugar losses in sugar beet

نویسندگان [English]

  • B. Babaee 1
  • M. Abdolahian 2
  • H. Noshad 1
  • S. Masoodi 3
1 Instructor of Sugar Beet Seed Institute (SBSI) - Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
2 Assistant Professor of Sugar Beet Seed Institute (SBSI) - Agricultural Research Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
3 Islamic Azad University , Science and Research Branch ,Tehran, Iran.
چکیده [English]

Cover type of on–farm storages has an important role in reducing the freezing damage and respiration of beet roots in the pile. This experiment was conducted in 2006 in Karaj region in order to evaluate the effects of cover types of storage on the mass and sugar losses of both topped and untopped beets. The experimental design was a split plot factorial in RCBD with three replications. The main plots consisted of: a1- a layer of wheat straw with 10-15 cm depth, a2- a layer of sugar beet top with 10-15 cm depth, a3 - propylene cover with 0.55 mm diameter and a4- without cover as a check. The sub plots consisted of a combination of two storage durations: b1- 30 days and b2- 60 days with two types of beet topping: c1- topped and c2- untopped. The size of pile was 2 meters width, 1.5 meters height and 3 meters length in the N-S direction. Air temperature inside and outside the pile was recorded daily using a max- min thermometer. Weight and technical quality of beet samples were determined before and after storage. The results showed that mean air temperature under all covers were greater than uncovered treatments. Mass losses of sugar beet under covers were significantly less than those of uncovered treatment. Molassed sugar of beet under both straw and propylene covers were significantly less than other cover treatments. Mean sugar loss in the first 30 and 60 days were 489 and 279 g/t/d that may be related to greater respiration rate of sugar beet in 30- day storage. Sugar loss of untopped beet was 88 g/t/d less than that of topped beet. In conclusion, under conditions of this experiment, covering sugar beet with both propylene and straw covers under on-form storage had less molassed sugar and maybe considered as suitable pile covers. Sugar losses of untopped beets lacking any petiole were less than that of topped beets. Thus, untopped beets maybe recommended, for storing sugar beet in on-farm storage.

کلیدواژه‌ها [English]

  • sugar beet
  • cover types
  • method of topping
  • Propylene
  • straw
  • farm storages