بررسی تأثیر محلول‌پاشی کودهای ریزمغذی بر کیفیت تکنولوژیکی چغندرقند

نوع مقاله : کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری رشته زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند و محقق پژوهشکده زعفران دانشگاه تربت‌حیدریه، بیرجند، ایران.

2 استادیار، گروه علوم و مهندسی آب، مجتمع آموزش عالی میناب، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.

چکیده

امروزه یکی از راه­های کاربردی جهت بهبود کمیت و کیفیت چغندرقند، استفاده از عناصر ریزمغذی به نسبت­های مناسب و به‌صورت محلول‌پاشی می­باشد. بدین منظور، 14 تیمار کودی ریزمغذی در چهار تکرار بر روی رقم لاتی؜تیا در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در دو شهرستان رشتخوار و زاوه استان خراسان رضوی در سال ۱۳۹۶ اعمال گردید. نتایج نشان داد تیمارهای کودی مورد مطالعه در مزرعه تحقیقاتی رشتخوار تأثیر معنی­داری در سطح احتمال یک درصد بر تمامی پارامترهای مورد مطالعه از جمله عملکرد شکر، عملکرد شکرسفید، درصد قند قابل استحصال و درصد عیار قند داشته است. تأثیر این تیمارهای کودی در مزرعه تحقیقاتی زاوه بر پارامترهای پتاسیم و درصد قند ملاس در سطح احتمال یک درصد و بر درصد قند قابل استحصال در سطح پنج درصد معنی­دار گردید. بیشترین مقدار عملکرد شکرسفید در مزارع رشتخوار و زاوه به ترتیب برابر با 8/5 تن در هکتار (در ترکیب کودی شماره ۱) و 7/61 تن در هکتار (در تیمار کودی شماره ۳) به دست آمد. بیشترین عملکرد ریشه (51/47 تن در هکتار) و کمترین درصد عیار قند (18/29 درصد) در تیمار کودی شماره 1 مزرعه رشتخوار حاصل شد. در مزارع رشتخوار و زاوه به ترتیب ترکیب کودی شماره 7 با 19/16 درصد و ترکیب کودی شماره ۸ با 20/10 درصد بیشترین مقادیر عیار قند را شامل شدند. بررسی­ها نشان داد که مؤثرترین عناصر در افزایش عملکرد شکر و عملکرد شکرسفید، مولیبدن، بُر و منگنز و مؤثرترین عناصر در افزایش میزان درصد قند، درصد قند قابل استحصال، ضریب استحصال شکر و درصد قند ملاس عناصر آهن، روی، منگنز، منیزیم و بُر می­باشند، همچنین در تغییرات ضریب استحصال شکر، منیزیم، مس و مولیبدن مؤثرترین عناصر شناخته شدند. در نهایت نتایج نشان دادند که ترکیب عناصر میکرو(ریزمغذی) و ماکرو حاوی درصد نیتروژن کمتر، تأثیر مثبت و فزاینده­ای در کیفیت تولید و راندمان قند و ترکیب مناسب عناصر آهن، منگنز، روی، منیزیم و مولیبدن با عناصر ماکرو حاوی درصد کمتر عناصر بُر و کلر، بیشترین تأثیر را در افزایش ضریب استحصال شکر، عملکرد شکر سفید و میزان عملکرد ریشه دارد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of foliar application of micronutrient fertilizers on the technological quality of sugar beet

نویسندگان [English]

  • Alijan Salarian 1
  • Amir Salari 2
1 PhD student of Agricultural Engineering, , Faculty of Agriculture, Birjand University; and Researcher of Saffron Institute Torbat Heydarieh.Birjand, Iran.
2 Assistant professor of Department of Sciences and Water Engineering, Minab Higher Education Center, Hormozgan University, Bandar Abbas, Iran.
چکیده [English]

Today, one of the practical ways to improve the quantity and quality of sugar beet is to use micronutrients in appropriate proportions and in the form of foliar application. For this purpose, 14 micronutrient fertilizer treatments in four replications were applied on Latatia cultivar in a randomized complete block design in Roshtkhar and Zaveh cities of Khorasan Razavi in 2017. Results showed that fertilizer treatments had a significant (P<0.01) effect on sugar yield, white sugar yield, extraction coefficient of sugar, and sugar content in Roshtkhar field. However, the effect of fertilizer treatment on potassium (P<0.01), molasses sugar percentage (P<0.01), and extraction coefficient of sugar (P<0.05) were also significant in Zaveh field. The highest white sugar yield obtained in Roshtkhar and Zaveh fields was 8.5 (in fertilizer No. 1) and 7.61 t ha-1 (in fertilizer No. 3), respectively. The highest root yield (51.47 tha-1) and the lowest sugar content (18.29%) were obtained in fertilizer treatment No. 1 in Roshtkhar field. In Roshtkhar and Zaveh fields, fertilizer composition number 7 (19.16 %) and number 8 (20.01 %) were resulted in the highest sugar content, respectively. Studies showed that the most effective elements in increasing sugar yield and white sugar yield are molybdenum, boron and manganese and the most effective elements in increasing sugar content, white sugar content, extraction coefficient of sugar, and molasses sugar content are iron, zinc, manganese and magnesium. The most effective elements for extraction coefficient of sugar are magnesium, copper and molybdenum. The general conclusion of this study is that the combination of micro- and macronutrient elements containing less nitrogen had positive and significant effect on production quality and sugar efficiency and the proper combination of iron, manganese, zinc, magnesium and molybdenum with macro elements containing less boron and chlorine percentage have the greatest effect on increasing extraction coefficient of sugar, white sugar yield, and root yield.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Foliar application
  • Micronutrient fertilizers
  • Sugar
  • Sugar beet
Aktas H, Abak K, Ozturk L, Cakmak S. The effect of Zinc on growth and shoot concentrations of sodium and potassium in pepper plants under salinity stress. Turkish Journal of Agriculture and Forestry 2006; 30: 407- 412.
Amin GA, Badr EA, Afif MHM. Root yield and quality of sugar beet (Beta vulgaris L.) in response to biofertilizer and foliar application with micronutrients. World Applied Sciences Journal 2013; 27(11): 1385- 1389.
Anonymous a. Investigation of micronutrient consumption methods and different sources of nitrogen fertilizer (ordinary urea and urea with sulfur coating) on quantitative and qualitative yield of sugar beet. Lorestan Agricultural Organization. 2002. (in Persian)
Anonymous b. Investigation of micronutrient consumption methods and different sources of nitrogen fertilizer (ordinary urea and urea with sulfur coating) on quantitative and qualitative yield of sugar beet. Ministry of Agriculture. Institute of Research, Breeding and Preparation of Sugar Beet Seeds. 2001. (in Persian)
Anonymous c. The effect of low consumption fertilizers (micronutrients) on the quantity and quality of sugar beet. Ministry of Agriculture. Institute of Research, Breeding and Preparation of Sugar Beet Seeds. 2001. (in Persian)
Barker VA, Eaton TE. Zinc. In: Barker AV, Pilbeam DJ. (eds.): Handbook of Plant Nutrition. London, New York, Boca Raton, CRC Press 2015; 537–564.
Barlog P, Nowacka A, Blaszyk R. Effect of zinc band application on sugar beet yield, quality and nutrient uptake. Plant, Soil and Environment Journal 2016; 62: 30- 35.
Farahat MM, Ibrahim S, Taha LS, El-Quesni FEM. Response of vegetative growth and some chemical constituents of Cupressus sempervirens L. to foliar application of ascorbic acid and zinc at Nubaria. World Journal of Agricultural Sciences. 2007; 3(4): 496- 502.
Feckova J, Pacuta V, Cerny I. Effect of foliar preparations and variety on sugar beet yield and quality, Journal of Central European Agriculture. 2005; 6(3): 295- 308.
Mirvat G. Effect of combined application of different micronutrients on productivity and quality of sugar beet plants (Beta vulgaris L.). International Journal of Plant & Soil Science. 2014; 3: 589-598.
Graham RD, Hannam RJ, Uren NC. Manganese in soils and plants, Kluwer academic publisher, Dordrecht, The Netherland. 1988.
Kiepul J, Gediga K. Utilization of foliar applied manganese and iron by barley and sugar beets. Zeszyty problemowe postepow nauk rolniczych, Number 2000; 471: 319-324.
Korzeniowska J, Stanisławska EG. Analysis of plant micronutrient composition using the ane methods. Electronic Jurnal of Polish Agriculture Universites, 2004; 7(2); 55- 63.
Koucheki A, Soltani A. Sugar beet cultivation. Mashhad University Jihad. 1996 (in Persian)
Malakouti MJ, Tehrani MM. The role of micronutrients in increasing yield and improving the quality of agricultural products, micro elements with macro effect. Tarbiat Modares Uuniversity publications. 1999. (in Persian,)
Mekdad AA, Rady MM. Response of Beta vulgaris L. to nitrogen and micronutriens in dry environment. Plant Soil Environment Journal. 2016; 62(1): 23- 29.
Mohamed DHD, Mohamed S. Abbas AS. El-Hassanin H, El-Aleem A. Effect of nano micronutrients and nitrogen foliar applications on sugar beet (Beta vulgaris L.) of quantity and quality traits in marginal soils in Egypt. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. 2018; 7(9): 4490- 4498.
Popovic R, Glamocija DJ, Raida J. The effect of micronutrients on yield and quality of sugar beet [under the conditions of southern Banat (Yugoslavia). Plant Physiology and Biochemistry 1984; 3: 189-197.
Prasad R, Power JF. Soil fertility management for sustainable agriculture. CRC Press. LTC. 1997.
Rassam G, Dashti M, Dadkhah A, Yazdi AK. Root yield and quality of suga beet in relation to foliar application of micronutriens. Annals of west university of Timisoara, ser. Biology 2015; 3(2): 87- 94.
Simunici R, Dulic2 M, Mijic E. Adaptability of hilleshöng sugar beet varieties in eastern croatia. 43rd croatian and 3rd International Symposium on Agriculture. 2008.
Yarnia M, Madani H, Farajzadeh E, Nobari N, Ahmadzade V. Effect of micro elements application method on monogerm sugar beet. Journal of Food, Agriculture & Environment. 2008; 6(3&4): 341-345.
Zewail RMY, El-Gmal IS, Khaitov B, El-Dosouky SA. Micronutrients through foliar application enhance growth, yield and quality of sugar beet (Beta vulgaris L.). Journal of Plant Nutrition. 2020; 43(15): 2275- 2285.