بررسی روند تغییرات برخی پارامترهای رشد چغندرقند در مشهد

نوع مقاله : علمی- تحقیقاتی

نویسنده

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان، مشهد، ایران.

چکیده

این تحقیق به منظور تعیین منحنی رشد چغندرقند و همچنین تغییرات کمی و کیفی آن در سال زراعی 72-71 در محل مزرعه مرکز تحقیقات کشاورزی استان خراسان انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار به اجرا درآمد. کاشت آزمایش به صورت ردیفی و با استفاده از بذر چغندرقند رقم IC (تیپ N) کشت شد. تغییرات درصد قند (S.C.)، پتاسیم (K) و ازت مضره (µ-N) در ریشه چغندرقند، طی فصل رشد مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه رشد چغندرقند انجام و شاخصهای رشد محاسبه شد. در شرایط آب و هوایی مشهد، نتایج روند رشد چغندرقند نشان می دهد که اولین چغندرقند بیست برگی در یک توده چغندرقند تیپ N حدود 63 روز بعد از سبز شدن، به وقوع می پیوندد. حداکثر شاخص سطح برگ (LAI) که معادل 3 بود، در تاریخ 11 مرداد ماه و با کسب 1376 درجه روزها رشد (GDD) تشکیل گردید. حداکثر سرعت رشد گیاه (CGR) به مقدار 55/10 گرم در مترمربع در روز (تاریخ 11/5/72) ولی حداکثر سرعت ریشه (GR-r)  به مقدار 8/6 گرم در مترمربع، در روز (25/5/72) با کسب 1576 درجه روزهای رشد به دست آمد. در اوایل رشد مقدار سدیم و پتاسیم ریشه چغندرقند نسبتا زیاد ولی درصد قندش کم بود. به تدریج با بزرگ شدن غده، املاح محلول بخصوص مقدار سدیم به حداقل رسید لکن درصد قند آن به حداکثر مقدار (حدود 18 درصد) افزایش یافت. تغییرات وزن خشک اندامهای مختلف نشان داد که در اوایل رشد تا مرحله 20 برگی چغندرقندف اکثر فراورده های فتوسنتزی در اندامهای هوایی گیاه تجمع پیدا می کند. سپس فراورده های ناشی از فتوسنتز گیاه در ریشه ذخیره ای آن انباشته می شود به طوری که تا پایان فصل رویشی، برتری وزن خشک ریشه نسبت به سایر اندامهای گیاه چغندرقند حفظ می شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Study of sugar beet growth pattern in Mashhad area

نویسنده [English]

  • M. Abdollahian
Researcher of Mashhad Agricultural and Natural Resources Research Center, Mashhad, Iran.
چکیده [English]

This study was conducted at the khorasan Agricultural Research Center in 1993. The aim was to study the growth pattern, quality and yield bariation of sugar beet crop. The design of experiment was Randomized complete Blocks with 4 replication. The amounts of sugar content (S.C), Na, K and amino Nitrogen (-N( were determined. Growth analysis was carried out in Mashhad climatical conditions and the first 20 leaves sugar beet was produce 63 days after emergence. Maximum leaf area index (LAI=3) was observed on August 2nd with 1376 growing degree days (GDD) received. The highest crop growth rate (CGR= 10.55g/m 2/day) and growth rate of root (GR-r=6.8 g/m2 day) were obtained on August 16th, with 1576 GDD. The amount of Na and K in beet root were high during the first stage of growth period but as the root size increased, these elements specially Na came down to the lowest amount. The amount of sucrose in root beet had a positive relation to the size of root. Changes of dry matter in different organs of the plant indicate that until 20 leaves stage, the major assimilates accumulated in the shoot. Then assimilates accumulated in the root and until the end of the vegetative growth period, root dry weight (RDW) remained higher than in other parts of the sugar beet.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Growth pattern
  • sugar beet