بررسی کارایی و مصرف انرژی در تولید چغندر قند

نوع مقاله : کامل علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.

2 اقتصاد کشاورزی- دانشکده کشاورزی- دانشگاه زابل- زابل- ایران

10.22092/jsb.2025.367487.1376

چکیده

افزایش سطح تکنولوژی، سرمایهگذاری در بخش کشاورزی و کاربرد نهاده‌های تولید اثرات مهمی بر افزایش تولید محصولات کشاورزی دارد. از طرفی افزایش سطح نهاده‌ها و فناوری به دلیل کمبود منابع در دسترس، با محدودیت روبه‌رو است؛ لذا بهترین‌ راه جهت افزایش تولید، بهبود کارایی و بهره‌‌وری می‌باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین کارایی و مصرف انرژی در تولید چغندرقند در سال زراعی 99-1398 انجام گرفت. جامعه آماری این تحقیق، جمعیت چغندرکاران دشت اسلام‌آباد شهرستان قائن در استان خراسان جنوبی بودند. اطلاعات لازم از طریق مصاحبه با کارشناسان و تکمیل 48 پرسشنامه از بین چغندرکاران نمونه شهرستان قائن به روش تصادفی جمع‌آوری گردید. پس از تعیین مقدار مصرف هر نهاده در تولید یک هکتار از محصول، کارایی کشاورزان تعیین و برای تعیین مقدار مصرف انرژی مقدار هر نهاده مصرفی به هم‌ارز انرژی آن تبدیل شد. میانگین کارایی بهینه کشاورزان در حالت ستاده محور برابر 76/1 محاسبه شد. به‌عبارتی 27 درصد کشاورزان روی مرز کارا واقع شدند و از کارایی بالقوه برخوردار بودند. انرژی‌های ورودی برای تولید چغندرقند 5/403 گیگاژول در هکتار، از متوسط نیروی‌انسانی، سوخت دیزل، آب‌آبیاری، کودها، سموم شیمیایی، بذر مصرفی محاسبه شد. کارایی انرژی برای چغندرقند 09/1 و بهره‌وری انرژی 06/0 کیلوگرم می‌باشد. کل انرژی ورودی چغندرقند برابر 5/403 گیگاژول در هکتار معادل 12 درصد می‌باشد که مهمترین دلیل آن وابستگی روز افزون نظام‌های زراعی کشور به منابع تجدیدناپذیر می‌باشد. در این راستا هدایت نظام‌های زراعی بسمت کشاورزی پایدار و استفاده بهینه از منابع تولید و کاهش مصرف نهاده انرژی به‌ویژه نهاده‌های با مصرف بالا از جمله کودهای شیمیایی و سوخت ضروری می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Investigating Efficiency and Energy Consumption in Sugar Beet Production

نویسندگان [English]

  • H. Mohammadi 1
  • Alireza Sargazi 2
  • elahe ahani 2
  • Mohammadjavad Mehdizadeh rayeni 2
1 Assistant professor of Agricultural Economics, Faculty of Agriculture, Zabol University. Zabol, Iran.
2 Agricultural Economics - Faculty of Agriculture - Zabol University - Zabol - Iran
چکیده [English]

Increasing the level of technology, investment in the agricultural sector and the use of production inputs have important effects on increasing the production of agricultural products. On the other hand, increasing the level of inputs and technology is limited due to the lack of available resources; Therefore, the best way to increase production is to improve efficiency and productivity. The current research was conducted with the aim of determining the efficiency and energy consumption in sugar beet production in the crop year 2021-2022. The statistical population of this research was the population of beet growers in the Islamabad plain of Qain city in South Khorasan province. Necessary information was collected through interviews with experts and completion of 48 questionnaires from sample beet farmers of Qain city. After determining the amount of consumption of each input in the production of one hectare of the product, the efficiency of farmers was determined and to determine the amount of energy consumption, the amount of each input was converted into its energy equivalent. The average optimal efficiency of farmers was calculated as 1.76 in the cluster-oriented mode. In other words, 27% of the farmers were located on the efficient border and had potential efficiency. The energy input for sugar beet production was calculated as 403.5 GJ/hectare from the average manpower, diesel fuel, irrigation water, fertilizers, chemical pesticides, and seed consumption. Energy efficiency for sugar beet is 1.09 and energy efficiency is 0.06 kg. The total input energy of sugar beet is equal to 403.5 gigajoules per hectare, equivalent to 12%, the most important reason of which is the increasing dependence of the agricultural systems of the country on non-renewable resources. In this regard, it is necessary to guide agricultural systems towards sustainable agriculture and optimal use of production resources and reduce the consumption of energy inputs, especially high consumption inputs such as chemical fertilizers and fuel.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Data coverage analysis
  • Energy consumption efficiency
  • Energy ratio