موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067031120150522Simulation of sugar beet growth and yield under different nitrogen levelsشبیه سازی اثر سطوح مختلف نیتروژن بر رشد و عملکرد چغندرقند1511207210.22092/jsb.2015.12072FAسمر خیامیماستادیار موسسه تحقیقات چغندرقندمحمد بنایان اولدانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهدحمید نوشادمربی موسسه تحقیقات چغندرقندفرانک روزبهمربی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر و نهالJournal Article20141008Models can be used to predict crop yield and inputs levels such as fertilizer, in order to conduct programming for the management of probable future crisis. In this study, based on the model, the effect of nitrogen fertilizer on dry matter partitioning in shoot and root of sugar beet was predicted. For model construction, data were collected from an experiment conducted in Karaj city in 2001. Inputs consisted of solar radiation, applied nitrogen, and some sugar beet morphophysiological parameters such as radiation use efficiency (RUE), specific leaf area (SLA), and root and shoot partitioning coefficients. Eleven variables including six independent parameters and five parameters with interaction effects were determined in this model (less variable number than similar models). Radiation use efficiency and SLA were calibrated for Karaj region. For model validation, results of the experiments conducted in Karaj, in 2001-03 and 2009, respectively were used. Simulated data for total and root dry matter and also crop cover were fitted to the observed data properly and the effect of nitrogen application on dry matter partitioning into different organs was determined. In this model, the sugar yield was estimated on the basis of optimum nitrogen level. Root Mean Square Error (RMSE) for the simulated and observed data for total root and plant dry matter and sugar yield were 12.86, 17.57 and 20.62, respectively which showed optimum fitness of the model to total root and dry matter and also sugar yield for the studied nitrogen levels.با استفاده از مدلها عملکرد محصول و مصرف نهادههایی مانند کود را میتوان پیشبینی کرد و بحرانﻫای احتمالی در آینده کوتاه مدت را برنامهریزی و مدیریت نمود. بر اساس مدل، تأثیر کود نیتروژن بر توزیع ماده خشک بین اندام هوایی و ریشه چغندرقند برآورد شد. برای ساخت مدل از اطلاعات آزمایش اجرا شده در کرج در سال1380استفاده گردید. ورودیﻫای مدل تشعشع خورشیدی، نیتروژن مصرفی و برخی ویژگیهای مورفوفیزیولوژیکی چغندرقند شامل راندمان مصرف نور، سطح ویژه برگ، ضریب توزیع مواد بین ریشه و اندام هوایی بود. در این مدل 11 متغیر، شامل شش پارامتر مستقل و پنج پارامتر با اثر متقابل تعریف شد که کمتر از مدلهای مشابه بود. راندمان مصرف نور و سطح ویژه برگ برای منطقه کرج واسنجی شد. برای اعتبار سنجی مدل از نتایج آزمایشی طی سالهای 82-80 و آزمایش دیگری در سال 1388 در کرج استفاده شد. مقادیر شبیهسازی شده ماده خشک کل و ماده خشک ریشه و پوشش گیاهی توسط مدل به مقادیر مشاهدهﺍی به خوبی برازش یافت و تأثیر نیتروژن بر توزیع مواد بین اندامهای مختلف مشخص گردید. در این مدل عملکرد شکر نیز بر اساس نیتروژن در حد مناسبی برآورد شد. جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) بین مقادیر شبیهسازی شده توسط مدل با مقادیر واقعی برای ماده خشک ریشه، کل ماده خشک گیاه و عملکرد شکر به ترتیب برابر 86/12، 57/17 و 62/20 درصد به دست آمد که نشاندهنده برازش خوب مدل به ماده خشک ریشه و کل ماده خشک گیاه و برازش مناسب به عملکرد شکر در سطوح نیتروژن مورد مطالعه بود.https://jsb.areeo.ac.ir/article_12072_66bf46fd1ee980608d484e3f7e899b75.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067031120150522Agroclimatic zonation for evaluating autumn sugar beet sowing feasibility in Khorasan Razavi and Khorasan-e-Jonobi Provincesپهنهبندی اقلیمی-زراعی و امکان سنجی کشت پاییزه چغندرقند در استانهای خراسان رضوی و جنوبی311710143610.22092/jsb.2015.101436FAمحمد علی جواهریدانشجوی دکتری زراعت دانشگاه زابل0000-0001-9831-6326محمود رمرودیدانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابلمحمدرضا اصغری پوردانشیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابلمهدی دهمردهاستادیار گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابلعلیرضا قائمیاستادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویJournal Article20141122Autumn sugar beet sowing has priority to its spring sowing in terms of economic productivity and water use efficiency. In Khorasan Razavi and Khorasan-e-Jonobi provinces, sugar beet is only sown in spring. Therefore, it is necessary to evaluate the feasibility of autumn sugar beet sowing in these regions. Using geographical information systems is the best and inexpensive way to identify suitable areas for the crop sowing. Therefore, climatic information such as temperature and rainfall were collected. Then, cumulative thermal units, biomass productivity index, vernalization time, freez risk, rainfall occurrence and day length were estimated for each station. The computed values of climatic parameters were all converted to point data in ArcGIS environment. Results showed that in most of the Khorasan Razavi regions and central regions of Khorasan-e-Jonobi, there is a risk of bolting. In southwestern Khorasan-e-Jonobi, the total hours needed for sugar beet vernalization is less than the required time. However, less than 50 mm rainfall in this area is another limitation for sugar beet autumn sowing. Also, in areas with more than 190 mm rainfall, there is a risk of freezing, lack of optimal growing degree days (GDD), and vernalization. Based on final zoning map, 4.90% of the lands in these provinces were most favorable, 16.74% as favorable, 47.98% as medium, and 30.38% were not favorable for autumn sugar beet sowing.کشت پاییزه چغندرقند از نظر اقتصادی و کارآیی مصرف آب مزیت بیشتری نسبت به کشت بهاره آن دارد. کشت چغندرقند در استانهای خراسان رضوی و جنوبی فقط به صورت بهاره انجام میشود، از این رو امکانسنجی کشت پاییزه چغندرقند در این مناطق ضرورت داشت. بهترین و کم هزینهترین روش جهت شناسایی مناطق مستعد، استفاده از سیستمهای اطلاعات جغرافیایی است. بدین منظور عناصر اقلیمی دما و بارش این استانها جمعآوری گردید. سپس احتمال وقوع واحدهای حرارتی تجمعی، شاخص قابلیت تولید زیست توده، ساعات بهاره شدن، یخزدگی، بارندگی و طول روز برای هر ایستگاه محاسبه گردید. لایههای شیب و ارتفاع مناطق از مدل رقومی ارتفاع استخراج گردید. سپس نقشه پهنهبندی لایههای مؤثر و همچنین نقشه نهایی با استفاده از روش سلسله مراتبی در محیط ARC GIS تهیه گردید. نتایج نشان داد که در بسیاری از مناطق خراسان رضوی و نواحی مرکزی خراسان جنوبی احتمال ساقهوری بوتههای چغندرقند وجود دارد. تنها در مناطق جنوب غربی استان خراسان جنوبی مجموع ساعات بهارهشدن کمتر از مقدار مورد نیاز چغندرقند میباشد. گرچه بارش کمتر از 50 میلیمتر در طول فصل زراعی در مناطق جنوبی استان خراسان جنوبی مزیت این کاشت را در این مناطق کاهش میدهد. بیشتر مناطقی که بارش بیش از 190 میلیمتر دارند با خطر یخزدگی، عدم دریافت درجه روز رشد (GDD) مناسب و بهاره شدن مواجه میباشند. بر اساس نقشه نهایی پهنهبندی 90/4 درصد اراضی زراعی این استانها بسیار مناسب، 74/16 درصد مناسب، 98/47 درصد متوسط و 38/30 درصد نامناسب برای کاشت پاییزه چغندرقند تخمین گردید.https://jsb.areeo.ac.ir/article_101436_ad6a3279a287adfb7ed41fec37d2f2c2.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067031120150522The effects of wastewater irrigation on sugar content and morphological traits of sugar beet (Beta vulgaris L.)واکنش چغندرقند از نظر عیار و صفات مورفولوژیک به تغذیه تحت آبیاری با پساب47331299010.22092/jsb.2015.12990FAالهه احمدپور دهکردیدانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکردمحمود رضا تدیندانشیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکردJournal Article20140615In order to evaluate the effects of wastewater irrigation on sugar content and morphological traits of sugar beet (<em>Beta vulgaris</em> L.), an experiment was conducted in split plot design based on randomized complete block design with three replications at Research Station in Shahrekord University in 2013. The treatments consisted of irrigation with urban wastewater at 2-4 and 8-12 leaf stages, and irrigation with normal water (control) in main plots, and four types of fertilizer including sheep manure, mushroom compost, chemical fertilizer, and no fertilizer (control) in sub-plot. Results showed that irrigation at 8-12 leaf stage significantly increased single root weight, shoot fresh weight, root length and diameter in comparison with control. However, copper and manganese concentration in shoot, sugar content, and white sugar content were not influenced significantly. Fertilizer treatments had significant influence on the aforesaid traits. The maximum single root weight, shoot fresh weight, and root length and diameter were observed in sheep manure treatment and irrigation at 8-12 leaf stage. بهمنظور بررسی واکنش گیاه چغندرقند از نظر عیارقند و صفات مورفولوژیک به مدیریت تغذیه تحت آبیاری با پساب، آزمایشی بهصورت کرتهای یکبار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد به اجرا درآمد. کرتهای اصلی شامل سه مرحله 1- آبیاری چغندرقند با پساب شهری در مرحله دو تا چهار برگی 2- آبیاری با پساب شهری در مرحله هشت تا 12 برگی و 3- آبیاری با آب معمولی (شاهد) و کرت فرعی شامل چهار تیمار کودی: کود گوسفندی، کمپوست بستر قارچ، کود شیمیایی و بدون کود (شاهد) بود. نتایج نشان داد استفاده از پساب در مرحله هشت تا 12 برگی بهطور معنیداری موجب افزایش وزن تک ریشه، وزنتر اندام هوایی، طول و قطر ریشه در مقایسه با آب معمولی گردید. اما غلظت عناصر مس و منگنز در اندام هوایی، عیار قند و شکر قابل استحصال تحت تأثیر تیمارهای آبیاری قرار نگرفتند. در حالی که اثرات تیمارهای کودی بر این صفات معنیدار بودند. در بین تیمارهای کودی بیشترین وزن تک ریشه، وزن تر اندام هوایی، طول و قطر ریشه به تیمار کود گوسفندی و تیمار آبیاری با پساب در مرحله هشت تا 12 برگی اختصاص داشت.https://jsb.areeo.ac.ir/article_12990_fd7bed4bf987986e4b3a7060178439e1.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067031120150522Detection of hydrogen cyanide biosynthetic gene in Pseudomonas fluorescent as a control agent of Rhizoctonia solani growthردیابی ژن بیوسنتز سیانید هیدروژن در سودوموناسهای فلورسنت بازدارنده رشد R. solani عامل پوسیدگی ریشه چغندرقند594910143810.22092/jsb.2015.101438FAمریم کنجدیدانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سبزوارجعفر وطن دوستاستادیار گروه زیست شناسی دانشگاه حکیم سبزواریعلی اکبر جنت آبادیاستادیار گروه دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سبزوارJournal Article20140426In order to detect hydrogen cyanide gene and to determine <em>Pseudomonas fluorescent</em> efficiency in producing hydrogen cyanide for controlling the growth of <em>Rhizoctonia solani</em>pathogen (the causal agent of sugar beet root and crown rot), samples were collected from sugar beet rhizosphere in Sabzevar fields. After soil sampling and purification, 31 <em>Pseudomonas Spp.</em> isolates were separated on specific Pseudomonas agar F medium, and <em>Pseudomonas fluorescent</em> strains were identified and isolated based on microbial tests. PCR results showed that three strains contained cyanide hydrogen biosynthetic gene. The qualitative evaluation of hydrogen cyanide production in microbial medium showed that all the strains were capable of producing different amounts of hydrogen cyanide. To determine the growth inhibition rate of <em>Rhizoctonia solani</em> by <em>Pseudomonas fluorescent</em>, the percentage of fungus growth in the presence of bacteria was calculated. Among the three <em>Pseudomonas fluorescent</em> strains, C7 showed the greatest inhibition rate and hydrogen cyanide production which can be recommended as a suitable candidate for the pathogen biocontrol.برای ردیابی ژن سیانید هیدروژن و تعیین قابلیت سودوموناسهای فلورسنت در تولید سیانید هیدروژن و بازدارندگی از رشد بیمارگر <em>Rhizoctonia solani </em>عامل پوسیدگی ریشه و طوقه چغندرقند از ریزوسفر مزارع چغندرقند سبزوار نمونهبرداری شد. پس از جمعآوری نمونههای خاک و خالصسازی، 31 سویه سودوموناس جداسازی شده و در محیط اختصاصی سودوموناس آگارF، سودوموناسهای فلورسنت براساس آزمونهای میکروبی تفکیک و شناسایی شدند. نتایج PCR برای ردیابی ژن بیوسنتز سیانید هیدروژن نشان داد که سه سویه حاوی ژن بیوسنتز سیانید هیدروژن بودند. در بررسی کیفی تولید سیانید هیدروژن در محیط کشت میکروبی نیز مشخص شد که این سویهها توانایی تولید سیانید هیدروژن را به مقادیر مختلف دارند. جهت بررسی میزان بازدارندگی جدایههای سودوموناس فلورسنت از رشد قارچ <em>R. solani</em>، درصد کاهش رشد قارچ در حضور باکتری محاسبه گردید. از میان سه سویه سودوموناس فلوروسنت، نمونه C7 بیشترین میزان بازدارندگی از رشد قارچ و بیشترین مقدار تولید سیانید هیدروژن را داشت که بهعنوان کاندیدای مناسب بیوکنترل معرفی می شود.https://jsb.areeo.ac.ir/article_101438_07f2761587602fc9d80b0bbd3c114bfa.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067031120150522Increasing the efficiency of sugar beet pulp saccharification by Trichoderma reesei superior mutants for bioethanol productionافزایش کارایی فرایند ساکاریفیکاسیون تفاله چغندرقند با استفاده از موتانت برتر قارچ Trichoderma reesei برای تولید بیواتانل766110149810.22092/jsb.2015.101498FAسمیرا شهبازیاستادیار گروه گیاهپزشکی، پژوهشکده کشاورزی هستهای، پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، سازمان انرژی اتمی ایرانحامد عسکریکارشناس ارشد گروه گیاهپزشکی، پژوهشکده کشاورزی هستهای، پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، سازمان انرژی اتمی ایرانمحمد علی ابراهیمیدانشیار گروه بیوتکتنولوژی، دانشگاه پیام نور،مهسا کریمیکارشناس ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه پیام نور کرجماندانا صفاییکارشناس ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه پیام نور کرجJournal Article20140713Sugar beet pulp is one of the sugar industries by-products which can be used for cellulase enzyme production, <em>Enzymatic Saccharification</em>, and alcohol production due to its high percentage of lingo-cellulosic content. <em>Trichoderma spp</em>. is an important fungus that produces a wide range of cellulytic enzymes. In this study, cellulase enzyme was produced by placing sugar beet pulp in <em>Trichoderma</em> fermentation media together with 21 gamma irradiated <em>T. reesei </em>mutants and then shaking at 180 rpm at 28 °C for 72 h. All isolates were screened for cellulytic enzyme production. <em>T. r M5 </em>mutanthad the highest level of endo-glucanase, total cellulase, and exo-glucanase enzymeactivity among the all mutants and primary parental isolates. It also had optimum ß-glucosidase activity. The protein profile of <em>T. r M5</em> mutant was analyzed using SDS-PAGE test. <em>T. r M5 </em> had different enzymatic bands with variable molecular weight related to EG IV, Cel 3C, Cel 3D, Cel 3A, Cel 7A, Cel 6A, Cel 5A, and Cel 61A enzymes. Results showed that <em>T. r M5</em> mutant had the highest efficiency for sugar beet pulp saccharification among the all mutants. <em>S</em>ugar beet pulp saccharification was carried out within 1 h using enzymes produced by this mutant. The amount of alcohol production from sugar released by industrial yeast stains <em>Saccharomyces cerevisiae</em> and <em>Kluyveromyces marxianus </em>was evaluated<em>.</em> Alcohol production in <em>T.</em><em> r M 5</em> was 1.5-2 times more than its parent, <em>T.</em><em> reesei</em> .تفاله چغندرقند یکی از ضایعات جانبی صنایع تولید قند میباشد که به علت دارا بودن درصد بالایی از مواد لیگنوسلولزی میتواند یکی از گزینههای قابل توجه جهت تولید آنزیم سلولاز، ساکاریفیکاسیون آنزیمی و تولید الکل از آن باشد. قارچ <em>Trichoderma </em>spp<em>.</em> یکی از ارگانیسمهای مهم تولیدکننده دامنه وسیعی از آنزیمهای تجزیه کننده سلولز در طبیعت است. در این پژوهش از تفاله چغندرقند در محیط تخمیر قارچ تریکودرما استفاده شد و با استفاده از 21 جدایه موتانت پرتو گاما قارچ <em>T. reesei</em>، آنزیم سلولاز در شرایط دمایی °C 28 و سرعت همزدن rpm 180برای مدت 72 ساعت تولید گردید. توانایی تولید آنزیمهای تجزیه کننده سلولز در کلیه جدایهها مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت آنزیمهای اندوگلوکاناز، اگزوگلوکاناز و سلولاز کل در جدایه موتانت <em>T. r M5</em> بالاترین مقادیر فعالیت آنزیمی را در بین جدایه های موتانت و جدایه والد اولیه نشان داد. همچنین جدایه مذکور دارای فعالیت بتا-گلوکوزیدازی مناسبی بود. پروفایل پروتئینی جدایه موتانت <em>T.r M5</em> با استفاده از آزمون SDS-PAGE بررسی شد. جدایه فوق دارای باندهای آنزیمی متعددی در وزنهای مولکولی مختلف بود که مربوط به آنزیمهای EG IV، Cel 3C، Cel 3D، Cel 3A، Cel 7A، Cel 6A، Cel 5A و Cel 61A بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که جدایه موتانت <em>T. r M5</em> بالاترین کارایی را بین جدایههای موتانت برای ساکاریفیکاسیون تفاله چغندرقند داراست. با استفاده از آنزیم های تولیدی از این جدایه، ساکاریفیکاسیون تفاله چغندر به مدت یک ساعت انجام شد و میزان تولید الکل از قندهای آزاد شده در محیط با استفاده از مخمرهای صنعتی <em>Saccharomyces cerevisiae </em>و<em>Cluyveromyces marxianus </em>مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان تولید الکل در تیمار ساکاریفیکاسیون با <em>T. r M5</em>، حدود 2-5/1 برابر بیشتر از والد اولیه خود (<em>T. reesei</em>) بود.https://jsb.areeo.ac.ir/article_101498_7c9e8dc1a45870c5a017901b6cf95bac.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067031120150522Evaluation of the economic changes of planting pattern resulted from sugar beet planting area variation (case study: Qazvin plain)بررسی تغییرات اقتصادی الگوی کشت ناشی از تغییرات سطح زیرکشت چغندرقند (مطالعه موردی: دشت قزوین)92771299110.22092/jsb.2015.12991FAابوذر پرهیزکاریدانشجوی دکترای دانشگاه تهران، واحد پیام نور و محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان قزوینمحمد مهدی مظفریاستادیار گروه مدیریت صنعتی دانشگاه بین الملل امام خمینی (ره) قزوینمهدی حسینی خدادادیدانشجوی دکترای اقتصاد کشاورزی دانشگاه زابلرویا پرهیزکاریکارشناس ارشد مدیریت صنعتی دانشگاه بین الملل امام خمینی (ره) قزوینJournal Article20140820Sugar beet is one of the major products in Qazvin plain that allocated most of planting areas to itself after wheat, barley and corn. In recent years, restriction on water resources decreased sugar beet planting area in this plain. Therefore, in this study, the effects of increase in sugar beet planting area on planting pattern, grower's gross profit, and inputs utilization under water shortage was investigated. To achieve this goal, positive mathematical programming model and products yield function based on water requirement was used. Data were collected from the questionnaires completed by 127 growers in 2012-13. Data were analyzed by SPSS software and the model was solved by GAMZ software. Results showed that increase in sugar beet planting decreased wheat, barley and canola planting area and increased the grower's gross profit. It also resulted in reduction in inputs utilization such as water, capital, and machines in large fields and increase in utilization of the aforesaid inputs for small and medium fields. In conclusion, increasing sugar beet planting area which resulted in reduction in fertilizer and pesticide application is recommended as a proper solution for reducing environmental pollution in southern regions of Qazvin plain.چغندرقند یکی از محصولات در تناوب زراعی دشت قزوین میباشد که پس از گندم، جو و ذرت بیشترین سطح زیرکشت را به خود اختصاص داده است. طی سالهای اخیر، محدودیت منابع آب سبب کاهش سطح زیرکشت چغندرقند در این دشت شده است. به همین منظور، در مطالعه حاضر اثرات افزایش سطح زیرکشت چغندرقند بر الگوی کشت، سود ناخالص کشاورزان و میزان مصرف نهادهها تحت شرایط کمآبی مورد بررسی قرارگرفت. برای اجرای این تحقیق، از مدل برنامهریزی ریاضی مثبت و رهیافت تابع تولید مبتنی بر نیازآبی محصولات استفاده شد. دادههای موردنیاز مربوط به سال 92-1391 بود که با تکمیل پرسشنامه از 127 کشاورز نمونه جمعآوری شد. تحلیل آماری دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS و حل مدل با استفاده از نرمافزار GAMS صورت گرفت. نتایج نشان داد که کاهش سطح زیرکشت گندم آبی، جو آبی و کلزا و افزایش سود ناخالص زارعین از مهمترین پیامدهای افزایش سطح زیرکشت چغندرقند میباشند. همچنین، نتایج کاهش مصرف نهادههای آب، سرمایه و ماشینآلات را برای مزارع بزرگ و افزایش مصرف تمامی نهادهها را برای مزارع کوچک و متوسط پس از ورود چغندرقند به الگوی کشت تحت شرایط کمآبی نشان داد. در پایان، توسعه سطح زیرکشت چغندرقند با توجه به اینکه منجر به کاهش مصرف نهادههای کود و سموم شیمیایی در الگوی کشت میشود، به عنوان راهکاری برای کاهش آلودگی محیطزیست در مناطق جنوبی دشت قزوین پیشنهاد شد.https://jsb.areeo.ac.ir/article_12991_91a0e30d9b5c40491eea5568ea404783.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067031120150522Factor analysis of the challenges influencing sugar beet producers in Harsin cityتحلیل عاملی چالشهای فراروی چغندرکاران شهرستان هرسین1079310174810.22092/jsb.2015.101748FAصابر فتاحیکارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی- دانشگاه تهراناکرم بیناییاندانشجوی دکتری توسعه روستایی- دانشگاه رازیاحمد رضوانفراستاد ترویج و آموزش دانشگاه تهرانJournal Article20140629Because of world population increase and lack of appropriate food production, it is necessary that the developing countries make fundamental changes in their traditional production systems through utilizing new agronomical methods, farm management principles, and proper marketing. This study aimed to analyze factors involved in sugar beet production challenges in Harsin city, Kermanshah province. The statistical population included all sugar beet producers in Harsin city (N = 423). Based on Cochran formula, sample size was determined to 117. Data were analyzed using descriptive and inferential (regression and factor analysis) statistical methods. Factors extracted from factor analysis included problems that sugar beet producers face under the title of pest and disease, crop marketing, land preparation and seed planting, crop husbandry, and harvest. Regression analysis results showed that, 73% of the dependent variable variation was explained by six variables including the rate of technology usage, access to information resources, education, access to production inputs, knowledge, and ownership of machines. Finally, facilitating access to new technology and holding educational and training courses for sugar beet producers is recommended.با توجه به روند فزاینده جمعیت جهان و عدم رشد متناسب تولید مواد غذایی، ضرورت دارد در جهان به ویژه در کشورهای در حال توسعه در نظام تولید سنتی و معیشتی خود تحولات بنیادی و اساسی ایجاد کنند و با رفعمشکلات و بهکارگیری روشهای نوین به زراعی و اصول مدیریت مزرعه و بازاریابیمناسب، موجبات افزایش تولید و درآمد را از طریق کشاورزی فراهم نمایند. تحقیق حاضر با هدف تحلیل عاملی چالشهای فراروی چغندرکاران در شهرستان هرسین از توابع استان کرمانشاه انجام شده است. این تحقیق از نوع پیمایشی بوده و جامعه آماری آن شامل چغندرکاران شهرستان هرسین است که تعداد آنها 423 نفر می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 117 نفر تعیین گردید. تحلیل دادهها با روشهای آماری توصیفی و آمار استنباطی (رگرسیون و تحلیل عاملی) انجام شد. عاملهای استخراج شده از تحلیل عاملی، مشکلات چغندرکاران تحت عناوین مشکلات مربوط به آفات و بیماریها، مسائل بازاریابی محصول، مشکلات مرحله آمادهسازی زمین و کاشت، مشکلات مرحله داشت و برداشت محصولنامگذاری شدند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داد که شش متغیر میزان بهکارگیری فناوری تولید، میزان دسترسی به منابع اطلاعاتی، سطح تحصیلات، میزان دسترسی به نهاده های تولیدی، میزان آگاهی و میزان مالکیت ماشینآلات در مجموع 73 درصد از تغییرات متغیر وابسته (میزان مشکلات و مسائل چغندرکاران در مراحل مختلف تولید) را تبیین نمود. در پایان با استفاده از نتایج به دست آمده تسهیل دستیابی به فناوری نوین تولید و برگزاری کلاس های مدون آموزشی و ترویجی برای چغندرکاران توصیه شده است.https://jsb.areeo.ac.ir/article_101748_c70c7aca1425ebaa8160c07b1bb3b0ad.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067031120150522Energy use efficiency and economic analysis of sugar beet fields in Miandoab city, West Azerbaijan provinceبررسی راندمان مصرف انرژی و تحلیل اقتصادی مزارع تولید چغندرقند در شهرستان میاندوآب، استان آذربایجانغربی12210910195510.22092/jsb.2015.101955FAجعفر غلامی قجلودانشجوی کارشناسی ارشد مکانیزاسیون کشاورزی دانشگاه شهرکردداود قنبریاناستادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکردعلی ملکیاستادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکردمهدی ترکی هرچگانیدانشجوی دکتری دانشگاه شهرکردJournal Article20140615The objectives of this study were to determine the energy use efficiency and economical potential of sugar beet production in Miandoab city, West Azerbaijan province in 2011-12. Fields were classified into three groups as group I (less than 1 ha), group II (1-2 ha), and group III (more than 2 ha). Inputs and outputs data were collected from growers using questionnaire and interview methods. Results showed that the total energy input for the groups I, II and III was 40700, 46868, and 48646 MJ ha<sup>-1</sup>, respectively and the total energy output was 565488, 857657, and 1081920 MJ ha<sup>-1</sup>, respectively. Energy use efficiency for the groups I, II and III was 13.89, 18.30 and 22.24%, respectively. The total cost of sugar beet production for the groups I, II and III was 40570, 42315 and 47996 thousands Rials ha<sup>-1</sup>, respectively. The benefit-to-cost ratio for the groups I, II and III was 1.02, 1.42 and 1.56, respectively. Results of this study showed that larger farms had better energy use efficiency and economic performance.در این مطالعه، تولید چغندرقند در شهرستان میاندوآب استان آذربایجانغربی از دیدگاه راندمان مصرف انرژی و اقتصادی در سال زراعی 91-1390 مورد مطالعه قرار گرفت. مزارع منطقه از نظر مساحت در سه گروه: با مساحت کمتر از یک هکتار، با مساحت بین یک تا دو هکتار و با مساحت بیشتر از دو هکتار دستهبندی شدند. اطلاعات مربوط به میزان نهادهها و ستادهها از طریق پرسشنامه و مصاحبه با کشاورزان جمعآوری گردیدند. نتایج نشان داد که جمع کل انرژی مصرفی در تولید محصول چغندرقند در گروههای بهرهبرداری اول، دوم و سوم به ترتیب 40700، 46868 و 48646 و مجموع کل ستاده انرژی در سه گروه مزرعهای فوق به ترتیب معادل 565488، 857657 و 1081920 مگاژول در هکتار بود. راندمان مصرف انرژی در سه گروه مزرعهای به ترتیب 89/13، 30/18 و 24/22 درصد به دست آمد. هزینه کل تولید برای گروههای سه گانه مزرعهای به ترتیب 40570، 42315 و 47996 هزار ریال در هکتار و شاخص نسبت فایده به هزینه برای گروههای بهرهبرداری فوق، به ترتیب 02/1، 42/1 و 56/1 بدست آمد. نتایج این تحقیق نشان داد مزارع بزرگتر دارای راندمان مصرف انرژی و عملکرد اقتصادی بالاتری بودند.https://jsb.areeo.ac.ir/article_101955_1a0dc08bb790ade624b10a14fbf63be4.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067031120150522The possibility of bioethanol production from autumn sugar beetگزارش کوتاه: بررسی اقتصادی تولید بیواتانول از چغندرقند کشت پاییزه12912310149710.22092/jsb.2015.101497FAبابک بابائیمربی موسسه تحقیقات چغندرقندپیمان نوروزیدانشیار مؤسسه تحقیقات چغندرقند0000-0002-6030-3981Journal Article20150525Ethanol is a clean and renewable energy source. The necessity of ethanol usage, instead of fossil fuels or mixed with them, in order to reduce environmental pollution resulted in increase of ethanol production from 50 million m<sup>-3</sup> in 2007 to 85 million m<sup>-3</sup> in 2012. The present study aimed to compare the cost of bio-ethanol production from sugar beet with other agricultural crops, and also economical comparison of sugar beet production in spring and autumn seasons, and finally, to estimate the required capital for constructing industrial unit for bio-ethanol production. Studies showed that the average cost of producing 2.3-3.3 m<sup>-3</sup> ha<sup>-1</sup>bio-ethanol from one hectare spring and autumn sugar beet fields with average yield of 37 and 48 t ha<sup>-1</sup> and 17.5 and 13.3% sugar content is 92 and 89 million Rials, respectively. With the implementation of research recommendations in autumn sugar beet production and increasing sugar content, the bio-ethanol production may increase to 5.4 m<sup>-3</sup> ha<sup>-1</sup>. In addition, using dried pulp, bio-ethanol production efficiency can be increased to 0.25 m<sup>-3</sup> t<sup>-1</sup> of dried pulp. To produce about 76000 m<sup>-3</sup> ethanol per year (with the assumption of producing 90 liters ethanol from 1000 kg sugar beet with sugar content of 15%), about 1100 tons sugar beet is needed. In conclusion, with activation of autumn sugar beet planting for bio-ethanol production, not only air pollution will be reduced but also a good source of income for growers and dependent industries will be provided.ضرورت استفاده از اتانول به جای سوختهای فسیلی، یا اختلاط آن در کاهش آلودگی زیست محیطی موجب شده تا تولید بیواتانول از 50 میلیون مترمکعب در سال 2007 به 85 میلیون مترمکعب در سال 2012 افزایش یابد. این مطالعه با هدف مقایسه قیمت تمام شده بیواتانول از چغندرقند نسبت به سایر محصولات کشاورزی همچنین مقایسه اقتصادی تولید اتانول از واحد سطح چغندرقند بهاره و پاییزه و برآورد سرمایه لازم جهت احداث واحد صنعتی تولید بیواتانول از چغندرقند انجام شد. مطالعات نشان میدهد متوسطهزینهتولیدیکهکتار چغندرقند کشت بهاره و پاییزه در کشور ایران به ترتیب 92 و 89 میلیون ریال با متوسط عملکرد 37 و 48 تن در هکتار و عیار5/17 و 3/13 می باشد که تولید حدود 3/3 - 2/3 مترمکعب اتانول در هکتار را امکانپذیر میسازد. با اجرای توصیههای تحقیقاتی در تولید چغندرقند کشت پاییزه و افزایش عیار، میتوان حجم بیواتانول تولیدی را تا 4/5 مترمکعب در هکتار افزایش داد. بهعلاوه با استفاده از تفاله خشک حاصل ازچغندرقند نیز میتوان با راندمان 25/0 مترمکعب اتانول از یک تن تفاله خشکاستخراج کرد. برای تولید حدود 76 هزار مترمکعب اتانول در سال با فرض تولید 90 لیتر اتانول به ازای یک تن چغندرقند با متوسط عیار 15 درصد حدود 1100 تن چغندرقند لازم است و سرمایه لازم برای احداث کارخانهای با این حجم تولید حدود 119 میلیون دلار برآورد میشود. نهایتاً چنانچه کشت پاییزه چغندرقند با هدف تولید بیواتانول فعال شود علاوهبر کاهش آلودگی هوا در اثر اختلاط اتانول با بنزین منبع درآمد و اشتغال مناسبی برای کشاورزان و صنایع وابسته ایجاد خواهد شد.https://jsb.areeo.ac.ir/article_101497_1ca74b6c5a206a525c0cf09c48f15acc.pdf