موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067030120140321Pathogenic and genetic variation of Iranian isolates of Fusarium oxysporum from sugar beet in Iranتعیین تنوع ژنتیکی و بیماریزایی جدایههای Fusarium oxysporum از چغندرقند در ایران121585310.22092/jsb.2014.5853FAشایسته بلادی بهبهانیدانشآموخته کارشناسی ارشد بیماریشناسی گیاهی واحد علوم و تحقیقاتسعید رضائیاستادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقاتسید باقر محمودیاستادیار موسسه تحقیقات چغندرقندJournal Article20120613Pathogenicity and genetic variability of 13 <em>Fusarium oxysporum</em> isolates collected from sugar beet field of six provinces of Iran during 1999- 2008 were evaluated. Pathogenic variability of the isolates was determined using a root-dip assay in spore suspension in test tubes for four- week plants. The isolates were classified into strong and weak pathogenic groups. A total of 15 RAPD primers were used for the isolates genetic diversity evaluation. On this basis, high polymorphism was observed among the isolates. Cluster analysis (UPGMA) of the isolates using the MVSP software package classified them into five groups. There was a relationship between RAPD results and geographical origins of the isolates. However, no relationship was found between RAPD results and pathogenicity. Genomic DNA of isolates was amplified using ITS1 and ITS4 primers. The amplified DNA products of the isolates was digested by three restriction enzymes EcoR1, Taq1 and HaeIII. ITS- RFLP analysis showed similar banding pattern the isolates.تنوع ژنتیکی و بیماریزایی 13 جدایه قارچ <em>Fusarium oxysporum</em>که طی سالهای 1387-1378 از مزارع چغندرقند شش استان کشور ایران جمعآوری شده بود، مورد بررسی قرار گرفت. تنوع بیماریزایی آنها با استفاده از روش غوطه ور سازی ریشه گیاهچههای چهارهفتهای در سوسپانسیون اسپور در لوله آزمایش انجام شد. بر این اساس جدایهها به دو گروه بیماریزای قوی و ضعیف دستهبندی شدند. تنوع ژنتیکی جدایه ها با استفاده از ۱۵ آغازگر تصادفی و به روش RAPD ارزیابی شدند. بر این اساس چند شکلی قابل ملاحظه ای بین جدایههای مورد بررسی مشاهده شد. گروه بندی خوشهای جدایه ها با استفاده از UPGMA به کمک نرمافزار MVSP، جدایهها را به پنج گروه طبقه بندی کرد. رابطه مشخصی بین تنوع ژنتیکی بر اساس RAPD-PCR با بیماریزایی جدایهها یافت نشد، اما مجزا شدن برخی از جدایه ها از سایرین با مناطق جغرافیایی آنها در ارتباط بود. DNA ژنومی جدایهها با کمک آغازگرهای ITS1 و ITS4 تکثیر شد. محصول تکثیر شده از DNA جدایههای مختلف ، با آنزیمهای برشگر <em>Taq</em>I ,<em>Hae</em>III ,<em>Eco</em>RI هضم گردید. آنالیز ITS-RFLP جدایه ها الگوی باندی مشابهی را نشان داد.https://jsb.areeo.ac.ir/article_5853_48df576971ec2f094375dc2375216ae5.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067030120140321Progressive pattern of powdery mildew disease in sugar beet fields in Isfahan provinceروند توسعه بیماری سفیدک پودری در مزارع چغندر قند در استان اصفهان2513546710.22092/jsb.2014.5467FAمهدی نصراصفهانیدانشیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهانمحمد علی کریم خواهکارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهانزهرا زارعیکارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهانJournal Article20120701Sugar Beet cultivation is of great importance in Isfahan province. Powdery mildew is a major limiting factor to sugar beet. To evaluate powdery mildew status in sugar beet fields, samples were collected from main sugar beet growing areas including, Isfahan, Semirom, Farydan and Komsheche during 2009-10. In order to determine the disease severity, in each region, samples were taken at six growth stages from 10 fields. Disease severity was measured based on 0 -100 scale. Results showed significant difference among fields in each location in relation to disease severity. The highest rate of disease was found in Isfahan and Semirom with 50.30 and 46.31%, respectively, whereas in Komsheche and Freydan it was 18.94 and 14.44%, respectively. In all studied regions, the disease progress began from first week of August and reached to its maximum level in the first week of September up to first week of October in Isfahan. In Fraydan, Semirom, and Komsheche, the maximum level was recorded in September, early September, and last week of September, respectively. The disease severity continued up to last week of October in almost all regions. The sexual stage was observed as black points (cleistothecium) at the last stages of the growth. Miscroscopic studies confirmed the production of ascospores in the region.کشت چغندرقند در استان اصفهان از اهمیت خاصی برخوردار است. یکی از عوامل محدودکننده این محصول استراتژیک بیماری سفیدک پودری میباشد. جهت بررسی وضعیت آلودگی مزارع چغندرقند به بیماری سفیدک پودری در این استان به نمونهبرداری از نقاط مهم چغندرکاری شامل اصفهان، سمیرم، فریدن و کمشچه در دو سال 1388 و 1389 اقدام گردید. برای تعیین شدت آلودگی، در هر منطقه ده مزرعه مشخص گردیده و در شش مرحله مورد ارزیابی قرار داده شدند. شدت بیماری بر اساس صفر تا 100 اندازهگیری شد. نتایج حاصل از بررسی سفیدک پودری در مزارع چغندرقند در چهار منطقهی مورد مطالعه، نشان داد که در مجموع، میانگین شدت بیماری در مزارع مورد مطالعه در هر منطقه متفاوت و با به طور معنیدار از یکدیگر متمایز بودند. بیشترین شدت آلودگی در منطقه اصفهان و سمیرم به ترتیب 30/50 و31/46 درصد و کمترین شدت بیماری در دو منطقه کمشچه و فریدن به ترتیب 94/18 و44/14 درصد محاسبه شد. بیماری در مناطق اصفهان، فریدن، سمیرم و کمشچه از مرداد ماه شروع میشود. در اصفهان از اواسط شهریور ماه تا اواسط مهر ماه، در فریدن شهریور ماه، در سمیرم اوایل شهریور ماه و کمشچه در مهرماه به اوج خود میرسد. شدت بیماری در اصفهان و کمشچه تا آبان ماه و در فریدن و سمیرم تا اواخر مهر ماه تدریجاً ادامه داشت. فرم جنسی عامل بیماری در اواخر فصل به صورت نقاط سیاه رنگ (کلیستوتسیوم) مشاهده گردید. مطالعات میکروسکوپی تولید آسکوسپورها را در منطقه تأیید نمود.https://jsb.areeo.ac.ir/article_5467_985d6c67ca1ff54a6fb0bcac66b8b22c.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067030120140321Distribution pattern and population fluctuation of leafhopper vectors of curly top disease within sugar beet in Hamadan provinceبررسی الگوی توزیع و تغییرات جمعیت زنجرکهای ناقل بیماری کرلیتاپ چغندرقند در استان همدان4027506010.22092/jsb.2014.5060FAهرمز سلطانیمربی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدانمهدی حسنیکارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدانجهانبخش سوریکارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدانJournal Article20121022Curly top disease is one of the important diseases of sugar beet. Spatial pattern and population variation of leafhoppers <em>Circulifer haematoceps</em>, and <em>C.</em> <em>tenellus</em>, vectors of sugar beet curly top virus, were studied in Hamadan province, Iran for three years (2007- 2009). Sampling was carried out at the early stage of the plant growth, in accordance with planting date for 9 weeks, in 7- 10 day intervals. For this purpose, four fields of five hectares each with a distance of approximately one kilometer from each other were selected in Asadabad region, Hamedan province. The insect sweep net was considered as sampling unit. By using the data obtained, the RV (a measure of sampling accuracy) factor for the three years was 12.2, 6.52, and 16.65%, respectively. Because of finding <em>C. haematoceps</em> as a vector of the disease in this region, variance to mean ratio () was used for determination of the spatial pattern of <em>C. haematoceps</em> population. The numerical value of Z for the whole year and total of three years was more than 1.96 which indicates the cumulative spatial distribution of the vector. The proportion of <em>C. haematoceps</em> population to total population of other leafhopper species in 2007, 2008, and 2009 was 5.68, 1.97 and 2.43%, respectively. Average of infected sugar beet plants to curly top disease in 2007, 2008, and 2009 was 5.2, 8.6, and 5%, respectively. In 2007, the number and proportion of leafhopper vector population was higher than total population of other species but owing to late planting, infection percentage was low, while in 2008, due to early planting and slow growth of the plants, vectors had more time for distribution. Despite the low number and proportion of leafhopper vector population to total population of other species in 2008, the average of plants infection (8.6%) was higher than two other years. Also, a linear positive and significant relationship was found between leafhopper vector population frequency and the frequency of plants infection throughout the season. The coefficient of determination (R<sup>2</sup>) for three years were 96, 90 and 94%, respectively, indicating the existence of a strong relation between the curly top occurrence and the vector population in the field.یکی از بیماریهای مهم چغندرقند کرلیتاپ میباشد. در این تحقیق الگوی توزیع فضائی و روند تغییرات جمعیت زنجرکهای (Baker) <em>Circulifer haematoceps</em> و <em>C. tenellus</em> ناقلین ویروس کرلیتاپ چغندرقند به مدت سه سال (1386 لغایت 1388) در مزارع چغندرقند همدان مورد مطالعه قرار گرفت. بررسیها در مراحل اولیه رشد گیاه با توجه به تاریخ کاشت مزارع به مدت نه هفته و به فاصله حدود هفت تا 10 روز از هم انجام شد. برای این کار، چهار مزرعهی پنج هکتاری با فاصله تقریبی یک کیلومتر از هم در شهرستان اسدآباد استان همدان انتخاب شدند. هر بار تور زدن به عنوان یک واحد نمونهبرداری تعیین شد. با استفاده از دادههای بهدست آمده فاکتور RV (معیار دقت نمونهبرداری) محاسبه شد که برای هر سال به ترتیب برابر 2/12، 52/6 و 65/16 درصد بود. با توجه به اینکه زنجرک گونه <em>haematoceps C.</em> تنها ناقل مشاهده شده در منطقه مورد بررسی بود، جهت تعیین الگوی توزیع فضایی جمعیت این زنجرک از روش نسبت واریانس به میانگین استفاده شد. مقدار عددی Z برای طول سال و مجموع سه سال بزرگتر از عدد 96/1 بود که نشان دهنده توزیع فضائی تجمعی ناقل میباشد. نتایج روند تغییرات و نسبت جمعیت زنجرک ناقل <em>haematoceps</em> <em>C.</em> به کل جمعیت سایر گونههای زنجرک در سالهای 1386، 1387 و 1388 به ترتیب برابر 68/5، 97/1 و 43/2 درصد بود. میانگین درصد آلودگی بوتهها به بیماری کرلیتاپ در این سالها به ترتیب برابر 2/5، 6/8 و 5 درصد بود. در سال 1386 با وجود بالا بودن تعداد و نسبت جمعیت زنجرک ناقل به کل جمعیت سایر گونهها، میانگین درصد آلودگی بوتهها به بیماری کرلیتاپ کمتر بود. این امر ناشی از تاخیر در تاریخ کاشت است. در حالی که در سال 1387 در نتیجه رشد کندتر بوتهها در ابتدای فصل رشد به دلیل کاشت زود هنگام، زمان بیشتری در اختیار ناقل قرار گرفته است. در این شرایط با وجود پایین بودن تعداد و نسبت جمعیت زنجرک ناقل به کل جمعیت سایر گونهها، میانگین درصد آلودگی بوتهها (6/8 درصد) بالاترین میزان آلودگی نسبت به دو سال دیگر را نشان داد. همچنین نتیجهگیری شد که بین فراوانی جمعیت زنجرک ناقل در مزرعه با فراوانی آلودگی بوتهها به ویروس کرلیتاپ در طول فصل رشد رابطه خطی مثبت و معنیدار وجود دارد.https://jsb.areeo.ac.ir/article_5060_4193eea22403527ccaf213911ec1561a.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067030120140321Determination of evapotranspiration and crop coefficient (kc) of sugar beet using lysimeter and comparing it with experimental methods in Shahrekordتعیین تبخیر-تعرق و ضریب گیاهی (kc) چغندرقند با استفاده ازلایسیمتر و مقایسه آن با روشهای تجربی در شهرکرد5841585410.22092/jsb.2014.5854FAنیازعلی ابراهیمی پاکدانشیار بخش آبیاری و فیزیک خاک مؤسسه تحقیقات خاک و آب0000-0001-7754-2535سعید غالبیمربی بخش آبیاری و فیزیک خاک مؤسسه تحقیقات خاک و آبJournal Article20130108This study aimed at determining the evapotranspiration and crop coefficient (kc) of sugar beet during the plant growth using drainage lysimeter by using water balance and experimental methods for three years in Shahrekord. After sugar beet planting and out of lysimeter, evapotranspiration was measured weekly and monthly by measuring the factors of the water- balance equation. Results showed that the total evapotranspiration of sugar beet was 1016.6 mm during the growing season and the rate of water drainage and the soil moisture content were 73.9 and 66.1 mm, respectively. The amount of evaporation from class A pan was 1364.5 mm. Evapotranspiration of the reference plant was measured by using drainage lysimeter and estimated by using the experimental methods. Rusults showed that the evapotranspiration rate of the reference plant was 1123.03 mm and among the experimental methods, the Blaney- Criddle FAO24 and Penman-Monteith FAO 56 method had more accuracy. Crop coefficient at early stage, development stage, middle stage, and final stage was 0.72, 0.81, 1.04, and 0.7 with an average of 0.89 for the whole growing period of sugar beet. The average pan evaporation coefficient (Kp) was 0.83, and the average water requirement coefficient (Kc.p) was 0.73 for the growing season of sugar beet. In other words, sugar beet water requirement was 0.73 of the evaporation from the evaporation pan, and by having the amount of evaporation from the pan, one can estimate the under requirement of the crop with an acceptable accuracy. Water use efficiency for root and white sugar was 5.14 and 0.753 kg m<sup>-3</sup>, respectively.این آزمایش با هدف تعیین تبخیر-تعرق گیاه چغندرقند و برآورد ضریب گیاهی (kc) آن برای دوره رشد با استفاده از لایسیمتر زهکشدار به روش بیلان آبی و روشهای تجربی به مدت سه سال در شهرکرد اجراء شد. پس از کاشت بذر چغندرقند در داخل و خارج لایسیمتر، با اندازهگیری عوامل معادلهی بیلان آبی، تبخیر-تعرق گیاه در دوره هفتگی و ماهانه محاسبه گردید. نتایج نشان داد که مجموع تبخیر-تعرق گیاه چغندرقند در فصل رشد برابر6/1016 میلیمتر شد که میزان آب زهکش برابر با 9/73 میلیمتر و تغییرات رطوبتی خاک برابر با 1/66 میلیمتر بود. مقدار تبخیر از تشت کلاس A در فصل رویش چغندرقند برابر 5/1364 میلیمتر شد. تبخیر-تعرق گیاه مرجع از طریق لایسیمتر زهکشدار اندازهگیری و با استفاده از روشهای تجربی برآورد گردید، نتایج نشان داد که میزان تبخیر-تعرق گیاه مرجع از لایسیمتر در دوره رشد گیاه چغندرقند برابر با 03/1123میلیمتر بود و از بین روشهای تجربی، روش بلینی–کریدل فائو 24 و پن من مانتیث فائو 56 از دقت بیشتری در برآورد برخوردار بودند. ضریب گیاهی چغندرقند یا (kc) در مراحل رشد ابتدایی، توسعه گیاه، میانی و نهایی به ترتیب برابر با 72/0، 81/0، 04/1 و 70/0 شد و متوسط آن در کل دوره رشد گیاه چغندرقند برابر با89/0 بود. متوسط ضریب تشت تبخیر یاkpدر طول دوره رویش گیاه چغندرقند برابر با 83/0 شد و متوسط ضریب (Kc.p) در فصل رشد گیاه چغندرقند برابر با 73/0 به دست آمد. به عبارتی نیاز آبی چغندرقند برابر با 73/0 تبخیر از تشت تبخیر است و با داشتن میزان تبخیر از تشت با دقت قابل قبولی میتوان نیاز آبی گیاه را تخمین زد. از طرفی کارایی مصرف آب برای محصول ریشه چغندرقند برابر با 14/5 کیلوگرم بر مترمکعب و برای شکر سفید برابر با 753/0 کیلوگرم قند بر مترمکعب آب مصرفی برآورد گردید. https://jsb.areeo.ac.ir/article_5854_718da502f98a1468fdefe3fa353d5968.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067030120140321Effect of salt stress on photosynthetic properties of sugar beet under green house and field conditionsاثر تنش شوری بر اجزای فتوسنتزی چغندرقند در شرایط گلخانه و مزرعه7359130010.22092/jsb.2014.1300FAسمر خیامیماستادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقندمحمد رضا جهاداکبرمربی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهانحمید نوشادمربی موسسه تحقیقات چغندرقندفرانک روزبهمربی موسسه تحقیقات چغندرقندلیلا زاویه مودتکارشناس ارشد سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربیJournal Article20120526Determination of chlorophyll content and chlorophyll fluorescence has the potential needed to analyze the efficiency of photosynthesis in plants against environmental stresses, especially salinity, and its simplicity facilitates stress evaluation. In order to study the response of different photosynthetic characters to salinity stress at different sugar beet growth stages, two separate experiments were designed and conducted. Six sugar beet genotypes were evaluated under two treatments including non-stress (control) and salinity with 16 dsm<sup>-1</sup> electrical conductivity in the greenhouse and field conditions. Samples were collected at four and eight- leaf (establishment) stages in the greenhouse and at leaf development (16-leaf) and physiological maturity (40- leaf) stages in the field. Photosystem (II) efficiency, evapotranspiration, stomatal conductance, photosynthesis, respiration, and chlorophyll a and b content were measured at sampling stages. The highest impact of salinity on photosynthetic traits at various growth stages was observed at the second growth stage (8- 10- leaf or establishment stage). Leaf transpiration rate, stomatal conductance, and total chlorophyll content had significant correlation with root and sugar yield. During the early stage of sugar beet growth in the salinity treatment, with reduction in initial fluorescence and without influence on maximum fluorescence, the photosystem (II) efficiency increased but during the establishment stage, reduction in all chlorophyll fluorescence parameters resulted in significant decrease in photosystem (II) efficiency which caused damage to photosynthetic system and reduction in total content of chlorophyll a and b. Salinity tolerance of genotype 7219 was accompanied by a decrease in transpiration and stomatal conductance but genotypes BP Karaj and 7233- p.29*MSC2, displayed tolerance to salinity by transpiration reduction and chlorophyll fluorescence increase. Genotype 452 was susceptible to salinity stress and showed no salinity tolerance mechanism. Finally, it was shown that in addition to genotype, different growth stages are effective on salinity stress tolerance. In genotype selection, physiological mechanisms of stress tolerance in various growth stages are also important.اندازهگیری میزان کلروفیل و فلورسانس کلروفیل دارای پتانسیل لازم برای آنالیز کارایی فتوسنتز گیاهان در برابر تنشهای محیطی به ویژه تنش شوری بوده و کاربرد آسان آن، مطالعه وضعیت تنشها را تسهیل مینماید. به منظور بررسی واکنش صفات مربوط به دستگاه فتوسنتزی نسبت به تنش شوری در مراحل مختلف رشد ژنوتیپهای چغندرقند، دو آزمایش مجزا طراحی و اجرا شد. شش ژنوتیپ چغندرقند تحت دو تیمار اولی بدون تنش (شاهد) و دومی شوری با هدایت الکتریکی 16 دسی زیمنس بر متر در گلخانه و مزرعه ارزیابی شدند. نمونهگیری در گلخانه طی مراحل چهار برگی و استقرار (هشت برگی) و در مزرعه طی مراحل رشد برگی (16 برگی) و مرحله رسیدگی فیزیولوژیک (40 برگی) انجام شد. در مراحل نمونهگیری کارایی فتوسیستم II، متغیرهای تبخیر و تعرق، هدایت روزنهای، فتوسنتز، تنفس و مقادیر کلروفیل a و b اندازهگیری شد. بیشترین اثر شوری از نظر صفات فتوسنتزی در مراحل مختلف رشد در مرحله دوم رشد چغندرقند (8 تا 10 برگی یا استقرار) مشاهده گردید. همبستگی معنیداری بین میزان تعرق برگی، هدایت روزنهای و کل مقدار کلروفیل با عملکردهای ریشه و قند مشاهده شد. در تیمار شوری طی مرحله اول رشد با کاهش فلورسانس اولیه و عدم تاثیر روی فلورسانس حداکثر، کارایی فتوسیستم IIافزایش یافت اما در مرحله استقرار گیاه کاهش کلیه پارامترهای فلورسانس کلروفیل، باعث کاهش معنیدار کارایی فتوسیستم II گردید که این امر موجب آسیب به ساختار فتوسنتزی گیاه و کاهش مقدار کل کلروفیل و کلروفیل a و bشد. تحمل ژنوتیپ 7219 نسبت به شوری با کاهش تعرق و هدایت روزنهای همراه بود اما دو ژنوتیپ BP Karaj و 7233 p.29*MSC2 با کاهش تعرق و افزایش فلورسانس کلروفیل نسبت به شوری تحمل نشان دادند. ژنوتیپ 452 نسبت به شوری حساس بود و هیچ یک از مکانیزمهای تحمل به تنش شوری در آن مشاهده نشد. در نهایت مشخص گردید که علاوه بر این که ژنوتیپهای مختلف چغندرقند مکانیزم متفاوت فیزیولوژیکی برای تحمل به تنش شوری دارند، مراحل مختلف رشد نیز در بروز واکنش فیزیولوژیک تأثیرگذار است. بنابراین در غربال ژنوتیپها مکانیزمهای فیزیولوژیکی تحمل به تنش در مراحل مختلف رشد نیز حائز اهمیت میباشد.https://jsb.areeo.ac.ir/article_1300_781cdf62a3cc472d7a1a7368036d1f02.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067030120140321Effect of moisture content on physical properties of sugar beet seedتأثیر میزان رطوبت بر برخی خواص فیزیکی بذر چغندرقند8875504710.22092/jsb.2014.5047FAداود قنبریاناستادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکردفاطمه سالکدانشجوی کارشناسیارشد مکانیک ماشینهای کشاورزی دانشگاه شهرکردJournal Article20120612In this study, some seed physical properties of two sugar beet varieties, Shirin and Gadouk (436), were evaluated as a function of moisture content. Physical properties included length, width, thickness, arithmetic and geometric mean diameters, sphericity, thousand seed weight, angle of repose, terminal velocity, true density, bulk density, porosity, and coefficient of friction. Four moisture contents (8.4, 9.8, 11.9, and 14.0%) and two varieties were evaluated in factorial experiment based on completely randomized design. With increase in moisture content, the length, width, and thickness of Shirin seeds increased by 11.37, 15.61, 8.82%, and for Gadouk (436) variety, increased by 5, 4.54, and 6.69%, respectively. Arithmetic and geometric mean diameters, sphericity, thousand seed weight, angle of repose and terminal velocity were found to increase linearly by the increase in moisture content whilst true density, bulk density, and porosity of the seeds decreased. The friction coefficient of the seeds of both varieties increased with moisture content increase on four structural surfaces including rubber, plywood layer, galvanized steel, and aluminum. The maximum and minimum friction coefficient for the seeds of the both varieties was achieved on rubber and galvanized steel surfaces, respectively. The relationship between the physical properties and seed moisture content was obtained as regression equations, and were validated by analysis of variance. Results showed that the obtained equations can be used in prediction of the seed physical properties in other moisture content levels.در این تحقیق برخی خواص فیزیکی بذر دو رقم چغندرقند به نامهای "شیرین" و گدوک (436) به عنوان تابعی از محتوای رطوبت بذر مورد بررسی قرار گرفت. این خواص عبارت از: طول، عرض، ضخامت، میانگینهای حسابی و هندسی ابعاد، ضریب کرویت، وزن هزار دانه، زاویه انباشتگی، سرعت حد، چگالی واقعی، چگالی ظاهری، تخلخل و ضریب اصطکاک ایستایی بودند. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل دو رقم بذر و چهار سطح رطوبتی بذر (به میزانهای 4/8، 8/9، 9/11 و 14 درصد) اجرا شد. نتایج نشان داد که با افزایش رطوبت، مقادیر طول، عرض و ضخامت بذر رقم "شیرین" به ترتیب 37/11، 61/15 و 82/8 درصد و بذر رقم گدوک (436) به ترتیب 5، 54/4، 69/6 درصد، افزایش یافتند. میانگینهای حسابی و هندسی ابعاد، ضریب کرویت، وزن هزار دانه، زاویه انباشتگی و سرعت حد نیز در هر دو رقم با افزایش رطوبت، افزایش یافتند. این در حالی بود که چگالی واقعی، چگالی ظاهری و تخلخل با افزایش رطوبت، به صورت خطی کاهش یافتند.ضریب اصطکاک بذور هر دو رقم، بر روی چهار سطح لاستیک، تخته سه لایه، فولاد گالوانیزه و آلومینیوم، با افزایش رطوبت افزایش یافتند. بیشترین ضریب اصطکاک برای بذر هر دو رقم بر روی سطح لاستیکی و کمترین آن بر روی سطح فولاد گالوانیزه به دست آمد. معادلات رگرسیونی مربوط به خواص فیزیکی اندازهگیری شده بر حسب محتوای رطوبت بذر تعیین و با استفاده از تجزیه واریانس مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که معادلات حاصله میتوانند در سایر سطوح رطوبتی نیز برای پیش بینی خواص فیزیکی مورد بررسی در این تحقیق، به کار گرفته شوند.https://jsb.areeo.ac.ir/article_5047_bfed39509ae236b98c584ccdcf79f4ca.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067030120140321Effect of Micronutrients Application on some related to the Quantity and Quality morphological traits of Sugar Beet Shirin cultivar Seedبررسی تاثیر عناصر ریزمغذی بر برخی خصوصیات ریختشناختی مرتبط با کمیت و کیفیت بذر چغندرقند رقم شیرین9989585510.22092/jsb.2014.5855FAسلیم فرزانهکارشناس ارشد ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیلسعید صادق زاده حمایتیاستادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذرچغندرقند0000-0001-5431-808Xداریوش فتح اله طالقانیدانشیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذرچغندرقندمحمدعلی چگینیاستادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذرچغندرقندفرشید قادری فراستادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگانشهرام عزیزیدانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، ، ایرانJournal Article20120708In order to study the effects of micronutrients application on some morphological traits associated with seed quantity and quality of sugar beet cultivar Shirin, an experiment was conducted in 2001-02 at Ardabil Agricultural Research Station. Based on soil test results, soil pH was 7.62-7.80 with 0.49- 0.53% organic matter content, and the quantity of absorbable P, total N, and K amounts were found to be at optimum level. Eight treatments including: 1. control (no micronutrient), 2. Fe, 3. Mn, 4. B, 5. Feand Mn, 6. Feand B, 7. Mn and B, and 8. Mn, Fe and B were evaluated in randomized complete block design with three replications. Results indicated that the effect of different treatments on the number of lateral branches, main banch diameter, leaf dry weight, branch dry weight, and total dry weight was significant (P < 0.01). Means comparision showed that the maximum number of lateral branches was obtained in Fe<sup>+</sup> treatment and the highest rate of leaf dry weight, branch dry weight, and total dry weight was observed in both Fe and Fe- B treatments. Results also showed that micronutrient application had a significant effect on seed yield, unfilled kernel percentage, vigour percentage, and standard seed size (round 3.5-4.5 mm) percentage. Fe- B treatment resulted in the highest seed yield per hectare with the highest vigour and the lowest unfilled kernel percentage. این تحقیق در دو سال زراعی 84-1383 جهت تعیین اثرات عناصر ریزمغذی بر برخی خصوصیات ریختشناختی مرتبط با کمیت و کیفیت بذر چغندرقند رقم شیرین در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی اردبیل انجامشد. بر اساس نتایج تجزیه شیمیایی خاک مزرعه مورد آزمایش دارای واکنش 62/7 – 80/7، کربن آلی 53/0 – 49/0 درصد بوده و مقادیر نیتروژنکل، فسفر و پتاسیم قابل جذب آن نیز در حد مطلوب ارزیابی شدند. آزمایش به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل هشت تیمار: (1) شاهد (بدون مصرف عنصر ریزمغذی)، (2) آهن Fe، (3) منگنز Mn، (4) بور B، (5) آهن و منگنز، (6) آهن و بور، (7) بور و منگنز و (8) آهن، بور و منگنز بودند. نتایج آزمایش نشان داد که تأثیر تیمارهای مختلف بر تعداد شاخههای فرعی، قطرشاخهاصلی، وزن خشکبرگ، وزن خشکشاخه و وزن خشککل بوته در سطح یک درصد معنیدار میباشد. از مقایسه میانگینها مشخص شد که بیشترین تعداد شاخهفرعی با مصرف عنصر آهن حاصل شده، بالاترین مقادیر وزن خشکبرگ، وزن خشکشاخه و وزن خشککل با مصرف آهن و نیز با مصرف توأم عناصر آهن و بر به دست آمده است. همچنین نتایج نشان داد که تأثیر عناصر ریزمغذی بر عملکرد بذر، درصد پوکی، درصد قوهنامیه، درصد بذر با سایز 5/4-5/3میلیمتر گرد (<em>f) </em>معنیدار بود و با مصرف توأم آهن و بر بیشترین عملکرد بذر در هکتار با کمترین درصد پوکی و بالاترین قوه نامیه حاصل گردید.https://jsb.areeo.ac.ir/article_5855_2b5c3ece59253ddabff5a662af3a7b0d.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067030120140321Assessment of environmental suitability for sugar beet planting in Torbat- e- Heydarieh city using Geographic Information System (GIS)بررسی تناسب محیطی شهرستان تربت حیدریه برای کشت چغندرقند با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی116101594410.22092/jsb.2014.5944FAمحمود خسرویدانشیار اقلیم شناسی، دانشگاه سیستان و بلوچستان،محمد امانیکارشناس ارشد اقلیم شناسی ،دانشگاه سیستان و بلوچستانمحمود حسینزاده کرمانیدانشجوی دکتری اقلیم شناسی دانشگاه خوارزمیJournal Article20110928This study aimed to determine the prone areas for sugar beet planting with regards to their major effective factors. Climatic data of 1998-2009 period were obtained from the local stations of Khorasan Razavi Meteorological Bureau. The topographic data including altitude, slope, slope direction, and TIN layers were extracted from 1:250000 topographic maps of Cartographic Organization, Iran. The land use and vegetation land cover maps were prepared from 1:250000 maps of National Soil and Water Research Institute. The Geographic Information System (GIS) was used for numerical calculation and map drawing. After the spatial geo-database of the region was developed, the descriptive data of the maps were added to it using the ARCGIS software. Then, with regards to the climate needed by sugar beet and based on the views of the experts, each layer weight and its importance in Analytic Hierarchy Process (AHP) was determined using Expert Choice software. Finally, through overlay analysis in GIS the potential, cultivated areas for sugar beet cultivation were classified. Results of the final zoning maps showed that 59.61% of Torbat- e- Heydarieh area (3745.82 Km<sup>-2</sup>) has a great potential for sugar beet planting and about 24.49% of the areas were not suitable for planting of the crop. Among agricultural regions, Rokh hill and Kadkan region (north of Torbat- e- Heydarieh) were highly suitable for sugar beet planting followed by Markazi plain. هدف اصلی این مطالعه، تعیین نواحی مستعد کشت چغندرقند با توجه به برخی متغیرهای اصلی مؤثر در آن میباشد. دادههای اقلیمی موردنیاز، از اداره کل هواشناسی خراسانرضوی که در ایستگاههای منطقه جمعآوری شده بود برای دوره 1388-1377 اخذ شد. جهت تهیه نقشه سطوح ارتفاعی، شیب، جهت شیب و TIN از نقشههای توپوگرافی سازمان نقشهبرداری کشور با مقیاس 1:250000 استفاده گردید. نقشه پوشش گیاهی و کاربری اراضی از نقشههای قابلیت اراضی در مقیاس 1:250000 مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور استخراج گردید. از سامانه اطلاعات جغرافیایی به منظور رقومیسازی و تهیه نقشهها بهرهبرداری شد. پس از تشکیل پایگاه اطلاعات فضایی منطقه، با استفاده از نرمافزار ARCGIS اطلاعات توصیفی نقشهها به آنها اضافه شد. سپس با توجه به اقلیم موردنیاز محصول چغندرقند و با استناد به نظر کارشناسان بر اساس یک مدل تصمیمگیری سلسله مراتبی، وزن پارامتر و اهمیت هریک از لایهها با استفاده از نرمافزارEXPERT CHOICE تعیین گردید. در نهایت با عملیات همپوشانی وزنی در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) پهنهبندی عرصههای مستعد کشت چغندرقند در منطقه انجام گردید. در بین معیارهای تصمیمگیری نیازآبی و بارش مؤثر مهمترین عوامل تعیین گردیدند. نتایج حاصل از نقشه نهایی پهنهبندی نشان داد که61/59 درصد مساحت شهرستان معادل 82/3745 کیلومتر مربع از قابلیت خیلی خوبی برای کشت چغندرقند برخوردار میباشد و حدود 49/24 درصد از مساحت شهرستان نیز فاقد استعداد زراعی برای کشت این محصول میباشد. مناطق دشت رخ و بخش کدکن در شمال شهرستان تربت حیدریه به عنوان مستعدترین مناطق و پس از آن دشت مرکزی به عنوان منطقه مناسب مشخص شدند.https://jsb.areeo.ac.ir/article_5944_0ba39d0c94027d1e43dfc7833d8e7737.pdf