TY - JOUR ID - 128760 TI - تأثیر روش فرآوری بذر بر جوانه‌زنی و استقرار بوته چغندرقند در مزرعه JO - چغندرقند JA - JSB LA - fa SN - 1735-0670 AU - صفری, علیرضا AU - صادق‌زاده‌حمایتی, سعید AU - مبلغی, مرتضی AU - جلیلیان, علی AD - دانشجوی گروه زراعت دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس-چالوس، ایران AD - دانشیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. AD - استادیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس، چالوس، ایران. AD - دانشیار پژوهشی بخش تحقیقات چغندرقند مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرمانشاه، ایران Y1 - 2022 PY - 2022 VL - 38 IS - 1 SP - 83 EP - 93 KW - اندازه بذر KW - بوجاری بذر KW - چغندرقند KW - حشره‎کش DO - 10.22092/jsb.2023.352161.1251 N2 - فرآوری بذر بخش مهمی از تکنولوژی بذر محسوب می‌شود که هدف آن تهیه بذر با کیفیت بالا است. در سال‏های اخیر در ایران نیز جهت ارتقای ارزش زراعی بذر چغندرقند از افزایش اندازه بذر و پوشش‌دهی آن با حشره‌کش‌های خاص استفاده می‌شود. این مطالعه با هدف تعیین تأثیر نحوه بوجاری بذر و سموم حشره‌کش مورداستفاده برای پوشش‌دهی روی ویژگی‌های جوانه‌زنی بذر در آزمایشگاه و بنیه بذر در گلخانه (در منطقه کرج) و استقرار بوته در مزرعه و عملکرد محصول (در دو منطقه کرج و کرمانشاه) به‎صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی (آزمایشگاه و گلخانه) و بلوک‎های کامل تصادفی (مزرعه) با چهار تکرار در سال زراعی 1397-1396 اجرا شد. عامل اول شامل روش‎ فرآوری دارای دو سطح بوجاری معمولی (a1) و بوجاری ویژه (a2) و عامل دوم شامل سم حشره‌کش مورد استفاده برای پوشش‌دهی دارای دو سطح گائوچو (b1) و کروزر 350 (b2) بود. نتایج نشان داد که اثر فرآوری بذر بر بنیه بذر و طول ریشه­چه چغندرقند در سطح احتمال یک درصد معنی­دار بود که در این راستا بیشترین میزان بنیه بذر و طول ریشه­چه مربوط به فرآوری ویژه بذر بود. اثر متقابل مکان و نمونه­برداری در سطح احتمال یک درصد بر میزان استقرار بوته معنی­دار بود. بنابراین، می­توان گفت نحوه بوجاری بذر موجب بهبود خصوصیات مربوط به جوانه‌زنی و استقرار بوته‌های چغندرقند می‌شود. در نهایت، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که تغییر نحوه بوجاری بذر از شکل معمولی به شکل ویژه، موجب شد تا میزان استقرار گیاه‌چه‌ها در شرایط گلخانه افزایش یابد اما، تأثیری در بهبود میزان جوانه‌زنی بذر در شرایط آزمایشگاهی نداشت. UR - https://jsb.areeo.ac.ir/article_128760.html L1 - https://jsb.areeo.ac.ir/article_128760_bcb8d8e313db2654c4820e7a4a9a0768.pdf ER -