TY - JOUR ID - 123840 TI - ارزیابی مقدماتی ژرم پلاسم جدید چغندرقند از نظر تحمل به شوری JO - چغندرقند JA - JSB LA - fa SN - 1735-0670 AU - عباسی, زهرا AU - محلوجی, مهرداد AD - استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اصفهان، ایران. Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 36 IS - 2 SP - 223 EP - 228 KW - درصد استقرار بوته KW - درصد سبز شدن KW - درصد استقرار بوته Beta vulgaris KW - شاخص STI DO - 10.22092/jsb.2021.351869.1248 N2 - بهبود تحمل به تنش شوری در گیاهان زراعی نیازمند وجود منابع ژنتیکی متنوع است. این تحقیق در سال 1394 به­منظور ارزیابی تحمل به شوری ژنوتیپ­های جدید وارداتی به؜صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 15 ژنوتیپ مولتی­ژرم چغندرقند و دو شاهد (جمعاً 17 ژنوتیپ) به؜عنوان فاکتور اول و دو سطح شوری صفر و 16 دسی زیمنس بر متر به؜عنوان فاکتور دوم در گلخانه مرکر تحقیقات و آموزش کشاورزی استان اصفهان با سه تکرار انجام شد. صفات درصد سبز شدن، درصد استقرار بوته و شاخص STI (تحمل به شوری) ثبت گردید. براساس نتایج، همه 15 ژنوتیپ مورد بررسی تفاوت معنی­دار با شاهد متحمل 7233-P.29 داشتند و در بین ژنوتیپ­های مورد بررسی، ژنوتیپ؜های شماره 1، 2، 3، 5، 7، 8، 10، 11، 12 و 14 جزء ژنوتیپ؜های متحمل شناخته شدند. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپ­ های جدید با شاهد متحمل در شرایط تنش، بارزترین تفاوت در درصد استقرار نهایی بوته در شرایط تنش به؜دست آمد. میانگین درصد جوانه زنی ژنوتیپ­های جدید نسبت به شاهد متحمل حدود شش درصد افزایش نشان داد، اما میانگین درصد استقرار بوته که یک صفت مهم در تحمل به شوری می­باشد در ژنوتیپ­های جدید نسبت به شاهد، 53/25 درصد افزایش نشان داد. UR - https://jsb.areeo.ac.ir/article_123840.html L1 - https://jsb.areeo.ac.ir/article_123840_ab68a2222576bd25b2693f39dca633f5.pdf ER -