TY - JOUR ID - 115107 TI - تاثیر چای ورمی کمپوست بر صفات مورفو فیزیولوژیک، عملکرد و کیفیت ریشه چغندرقند (Beta vulgaris L.) تحت شرایط کمبود آب JO - چغندرقند JA - JSB LA - fa SN - 1735-0670 AU - غفاری, حمیده AU - تدین, محمود رضا AD - دانشگاه شهرکرد AD - عضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد- دانشکده کشاورزی- Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 33 IS - 2 SP - 177 EP - 191 KW - شاخص سطح برگ KW - شکر قابل استحصال KW - محلول‌پاشی KW - وزن خشک اندام هوایی و وزن خشک ریشه DO - 10.22092/jsb.2017.106304.1122 N2 - به منظور بررسی تأثیر چای ورمی کمپوست در کاهش اثرات تنش و بهبود عملکرد چغندرقند، آزمایشی به صورت کرت­های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه دانشگاه شهرکرد و منطقه شلمزار استان چهارمحال بختیاری در فصل زراعی 1394 اجرا شد. کرت‌های اصلی شامل سه سطح آبیاری تأمین 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه و کرت‌های فرعی شامل سه سطح محلول­پاشی: چای ورمی کمپوست به میزان 27 و 54 لیتر در هکتار و محلول­پاشی با آب مقطر (شاهد) بودند. نتایج نشان داد محلول­پاشی چای ورمی کمپوست باعث افزایش شاخص پایداری غشا، میزان سبزینگی، شاخص سطح برگ، تعداد برگ در بوته، قطر ریشه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، شکر قابل استحصال، عملکرد ریشه و عملکرد قند و کم آبیاری باعث کاهش این صفات به استثنای شکر قابل استحصال گردید. مقایسه میانگین برهمکنش تیمارهای آبیاری و محلول­پاشی چای ورمی کمپوست نشان داد که بیشترین شاخص پایداری غشا، میزان سبزینگی برگ، قطر ریشه و عملکرد ریشه با محلول­پاشی 54 لیتر چای ورمی کمپوست در هکتار در تأمین 100 درصد نیاز آبی گیاه به دست آمد. در بین صفات، شاخص پایداری غشا، میزان سبزینگی، تعداد برگ، شاخص سطح برگ و قطر ریشه همبستگی بالایی با وزن خشک ریشه نشان داد. تأثیر مثبت چای ورمی کمپوست با تحریک رشد موجب کاهش اثرات منفی کمبود آب بر گیاه چغندرقند شد.   UR - https://jsb.areeo.ac.ir/article_115107.html L1 - https://jsb.areeo.ac.ir/article_115107_2cfb8489e478308c1bd48a3eb4d9167d.pdf ER -