TY - JOUR ID - 109555 TI - نگرشی کلی بر نتایج مصرف مقادیر مختلف پتاسیم در زراعت چغندرقند JO - چغندرقند JA - JSB LA - fa SN - 1735-0670 AU - گوهری, جواد AU - توحیدلو, قاسم AU - حمدی, فرحناز AD - دانشیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران AD - کارشناس موسسه تحقیقات چغندرقند Y1 - 2000 PY - 2000 VL - 15 IS - 1 SP - 84 EP - 95 KW - پتاسیم KW - چغندرقند DO - 10.22092/jsb.2000.109555 N2 - این بررسی شامل آزمایشاتی است که در پنج منطقه مختلف چغندرکاری (کرج، همدان، شیراز، میاندوآب و مشهد) در سه سال متوالی اجرا شده و در آن از کود پتاسیم (K2O) در پنج سطح مختلف صفر، 50، 100، 150، 200  کیلوگرم در هکتار از منبع سولفات پتاسیم استفاده شده است. این تیمارها در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در پنج تکرار مورد مطالعه قرار گرفتند. زمان اعمال تیمارها در بهار و قبل از کشت محصول بودو نتایج بدست آمده نشان داد که وزن ریشه و عملکرد شکر تحت تأثیر مقادیر مختلف پتاسیم قرار گرفته و در سطح اعتماد یک درصد معنی دار شدند. همچنین صفات مذکرو تحت تأثیر مکانهای مختلف، اثر متقابل سال در مکان و تیمار در مکان در سال در سطح یک درصد معنی دار شدند. درصد قند بعنوان مهمترین صفت کیفی در این آزمایش تحت تأثیر تیمارهای مختلف پتاسیم قرار نگرفت اما سایر منابع تغییرات این صفت را تحت تأثیر معنی داری قرار دادند، در گروه بندی میانگین تیمارها از نظر وزن ریشه، درصد قند و عملکرد شکر مشخص شد که این صفات متأثیر از زمان اجرا، منطقه تیمارها و همچنین اثر متقابل آنها بوده است بطوری که تحت تأثیر عوامل یاد شده در گروههای مختلف قرار گرفته اند. نکته مهم اینکه پتاسیم تنها محصول ریشه را تحت تأثیر قرار داد و تأثیر مثبتی بر روی عیار قند نداشت، در نتیجه، عملکرد شک تحت تأثیر مصرف پتاسیم افزایش پیدا کرد. UR - https://jsb.areeo.ac.ir/article_109555.html L1 - https://jsb.areeo.ac.ir/article_109555_f301de149a1ff9837ccea49a797e7eca.pdf ER -