%0 Journal Article %T تأثیر پرایمینگ بذر بر رشد گیاه‌چه چغندرقند (Vulgaris Beta L.) تحت تنش شوری %J چغندرقند %I موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند %Z 1735-0670 %A پدرام, عادل %A تاجبخش, مهدی %A طالقانی, داریوش %A قیاسی, مهدی %D 2019 %\ 08/23/2019 %V 35 %N 1 %P 45-62 %! تأثیر پرایمینگ بذر بر رشد گیاه‌چه چغندرقند (Vulgaris Beta L.) تحت تنش شوری %K اسید سالیسیلیک %K جوانه‌زنی %K چغندرقند %K شاخص جوانه‌زنی %K کلرید سدیم %R 10.22092/jsb.2019.121576.1189 %X به‌منظور مطالعه تأثیر پرایمینگ بذر بر رشد گیاه چه چغندرقند تحت تنش شوری پژوهشی در آزمایشگاه و گلخانه گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه در سال 1395 به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. فاکتور اول چهار سطح شوری شامل شوری صفر، 5، 10 و 15 دسی­زیمنس بر متر حاصل از کلرید سدیم و فاکتور دوم تیمارهای پرایمینگ شامل ­آب مغناطیسی­، اسید سالسیلیک، کلرید کلسیم ((CaCl2 و کلرید سدیم((NaCl و عدم پرایمینگ (شاهد) به مدت هشت ساعت بودند. نتایج تجزیه واریانس داده­ها نشان داد اثر سطوح شوری بر کلیه صفات مورد بررسی به غیر از شاخص جوانه‌زنی و یکنواختی سبز شدن در سطح احتمال یک درصد معنی­دار بود. اثر پرایمینگ بذر نیز بر کلیه صفات مورد بررسی در سطح احتمال یک درصد معنی­دار بود. همچنین اثر متقابل دو تیمار بر شاخص جوانه‌زنی و طول گیاه­چه در سطح احتمال یک درصد و طول ساقه­چه در سطح احتمال پنج درصد معنی­دار شد. نتایج نشان داد سطح 15دسی­زیمنس بر متر شوری درصد نهایی جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه، وزن خشک ریشه‌چه، وزن خشک ساقه­چه، وزن خشک گیاه­چه، شاخص بنیه گیاه­چه، سرعت سبز شدن، درصد سبز شدن نهایی و ضریب سرعت سبز شدن را در مقایسه با سطح شاهد به ترتیب 8/89، 33/33، 51/35، 46/41، 44/44، 48/75، 25/23، 13/05 و 49/05 درصد کاهش و متوسط زمان جوانه­زنی را 56/49 درصد افزایش داد. درحالیکه پرایمینگ با کلرید سدیم ((NaCl, 1g/100ccدرصد نهایی جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه، وزن خشک ریشه‌چه، وزن خشک ساقه چه، وزن خشک گیاه چه، شاخص بنیه گیاه­چه، سرعت سبز شدن، یکنواختی سبز شدن، درصد سبز شدن نهایی و ضریب سرعت سبز شدن را در مقایسه با تیمار عدم پرایمینگ 14/55، 9/95، 84/21، 27/77، 22/72، 58/94، 26/23، 17/32، 10/07 و 9/09 درصد افزایش یا کاهش داد و متوسط جوانه­زنی را 13/14 درصد کاهش داد. بیشترین شاخص جوانه زنی، طول ساقه­چه و طول گیاه­چه و کمترین متوسط زمان جوانه­زنی در سطح صفر شوری و پرایمینگ با کلرید سدیم به دست آمد. همچنین پرایمینگ با کلرید سدیم در دیگر سطوح شوری توانست اثر تنش شوری را بر شاخص‌های مذکور تعدیل نماید و به عنوان بهترین تیمار پرایمینگ شناخته شد. %U https://jsb.areeo.ac.ir/article_119772_f75c2680e7be3ce3788966b1be0580a6.pdf