موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067033220171222Estimation of the most appropriate sugar beet planting date based on climatic parameters in different regions of Kermanshah provinceتخمین بهترین زمان کاشت چغندرقند با استفاده از پارامترهای اقلیمی در مناطق مختلف استان کرمانشاه12113311404410.22092/jsb.2018.105040.1113FAعلی جلیلیانمرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاهرسول نجفیاداره کل هواشناسی استان کرمانشاهJournal Article20160923Determination of the most appropriate sugar beet planting date is one of the important factors influencing field management. The occurrence of frost damage after seedling emergence has been considered as a limiting factor for early sugar beet planting. This study was conducted to determine the proper sugar beet planting date in IslamabadGharb, Kangavar and Kermanshah (including Sahne, Bisotun and Mahidasht cities). A model was designed based on meteorological data collected from 1993 to 2008. After running a normality test for long-term soil and meteorological data (Shapiro-Wilk test) in each location, the probability of seedling damaging temperatures (less than -2 <sup>o</sup>C) during March to May was determined using normal distribution function. Then, according to the required base-temperature for germination and thermal units from planting to emergence as well as collected long-term temperature data at the depth of 5 cm in each region, the plausible planting and emergence time was predicted. Through combining the probability of less than 20% frost occurrence at -2 <sup>o</sup>C and proposed planting dates and prediction of field emergence, a plating-time model was developed for each region. Results showed that the average thermal units required from planting to seedling emergence was 173 growing degree days for all regions. Based on the results, the earliest planting date with less than 20% frost damage to sugar beet seedling for Kermanshah, Islamabad Gharb, and Kangavar were found to be 17<sup>th</sup> March, 22<sup>nd</sup>March, and 9<sup>th</sup> April, respectively.تعیین مناسب ترین زمان کاشت چغندرقند، یکی از مهمترین عوامل مدیریتی کشت این محصول است. محدودیت اصلی درکشت زود هنگام چغندرقند، خطر بروز یخبندان بعد از سبزشدن و در مرحله گیاهچهای می باشد. این تحقیق برای تعیین زمان بهینه تاریخ کشت و به حداقل رساندن خسارت یخ زدگی اجرا شد. بدین ترتیب مدلی بر اساس آمار بلند مدت هواشناسی(1372 تا 1386) برای تاریخ کشت در سه منطقه اسلام آباد غرب، کنگاور وکرمانشاه (شامل شهرستانهای صحنه، بیستون و ماهیدشت) تعیین گردید. بعد از اطمینان از نرمال بودن داده های بلند مدت دمای هوا و خاک (آزمون شاپیرو- ویلک) درهر منطقه، ابتدا با استفاده از تابع توزیع نرمال احتمال وقوع دماهایی که به گیاهچههای چغندرقند خسارت وارد میکند(کمتر از دو درجه سانتیگراد زیر صفر) طی ماههای اسفند تا اردیبهشت تعیین شد. سپس با توجه به دمای پایه جوانهزنی چغندرقند و واحدهای گرمایی مورد نیاز از کاشت تا سبز شدن با در نظر گرفتن آمار بلند مدت دما در عمق پنج سانتیمتری خاک در هر منطقه، زمانهای محتمل کشت و زمان سبز شدن پیشبینی گردید. با تلفیق دو عامل احتمال کمتر از 20 درصد وقوع یخزدگی در دو درجه سانتیگراد زیر صفر و زمانهای فرضی کشت و پیشبینی زمان سبز شدن، یک مدل زمان کشت برای هر منطقه تهیه شد. نتایج نشان داد که میانگین واحدهای گرمایی مورد نیاز از کاشت تا سبز شدن چغندرقند برای همه مناطق 173 درجه روز رشد بود. براساس مدل تهیه شده مشخص گردید زودترین تاریخ کشت قابل توصیه که کمترین خطر خسارت یخ زدگی(کمتر از 20 درصد) برای گیاهچه چغندرقند را داشته باشد، درکرمانشاه، اسلامآباد غرب و کنگاور به ترتیب در محدوده 27 اسفند، دوم و بیستم فروردین ماه بود.موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067033220171222Genotype - environment interaction pattern analysis for sugar beet (Beta vulgaris L.) cultivars yield using AMMI multivariate methodتجزیه الگوی اثر متقابل ژنوتیپ و محیط برای عملکرد ارقام چغندرقند با استفاده از روش چند متغیره AMMI13514711527210.22092/jsb.2018.107335.1126FAخداداد مصطفویدانشگاه آزاد اسلامی واحد کرجاباذر رجبیموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانمحمدرضا اوراضی زادهموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایرانJournal Article20160923<strong>In order to study the stability and adaptability of sugar beet genotypes under different climatic conditions, nine genotypes were evaluated in Isfahan, Karaj, Kermanshah, Khoy, Mashhad and Moghan regions in a randomized complete block design with four replications in 2015.</strong><strong>Genotype </strong><strong>×</strong><strong> environment interaction was studied by estimating additive main effects and multiplicative interactions (AMMI) method. Analysis of additive main effects (analysis of variance) and multiplicative interactions (principal component analysis) showed significant effect of genotype (P < 0.05), environment (P < 0.01), and genotype </strong><strong>× </strong><strong>environment interaction (P < 0.01). Cumulative of first two principal components explained about 77% of the interaction variance. The biplot of the first interaction principal component and mean yield showed that JAAM had higher yield than the overall mean identified as a stable genotype. Based on AMMI2 graph, JAAM and </strong>(I13*A37.1)*SH-1-HSF.5<strong> genotypes in Isfahan and Meshhad, 1571, </strong>(I13*KWS)*302-HSF.20<strong>, </strong>(I13*A37.1)*S1.88239<strong>, BR1 and ARAS 101 genotypes in Kermanshah and Moghan and IC and 7233 genotypes in Karaj had specific adaptability. Among all genotypes, 7233, </strong>(I13*A37.1)*S1.88239<strong>, JAAM and ARAS 101 had the highest general adaptability. Results showed the possibility of genotype selection for each location.</strong><strong>جهت مطالعه پایداری عملکرد و سازگاری ارقام چغندرقند در شرایط آب و هوایی مختلف، نه رقم چغندرقند در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار و در شش منطقه شامل اصفهان، کرج، کرمانشاه، خوی، مشهد و مغان در سال زراعی 1394 مورد ارزیابی قرار گرفت. در این بررسی به منظور تجزیه الگوی اثر متقابل ژنوتیپ در محیط از مدل اثرات اصلی افزایشی و اثرات متقابل ضربپذیر (امی) استفاده شد. نتایج تجزیه اثرات افزایشی جمع</strong><strong></strong><strong>پذیر (تجزیه واریانس) و اثرات متقابل ضرب پذیر (تجزیه به مؤلفههای اصلی) مؤید آن بود که اثر ژنوتیپ در سطح احتمال پنج درصد، و اثر محیط و اثر متقابل ژنوتیپ در محیط در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. نتایج نشان داد که دو مؤلفه اصلی اول اثر متقابل ژنوتیپ در محیط در مجموع بیش از 77 درصد از واریانس اثر متقابل را تبیین نمودند. نمودار بایپلات حاصل از اولین مؤلفه اصلی اثر متقابل و میانگین عملکرد ریشه برای ژنوتیپها و محیطها نشان داد که رقم </strong><strong>JAAM</strong><strong> با عملکرد بیشتر از میانگین کل و کمترین مقدار برای اولین مؤلفه اصلی اثر متقابل به عنوان رقم پایدار شناخته شد. براساس نمودار دو بعدی مربوط به دو مؤلفه اصلی اول اثر متقابل ژنوتیپ در محیط، ژنوتیپهای</strong><strong>JAAM</strong><strong> و </strong><strong>(I13*A37.1)*SH-1-HSF.5</strong> <strong>در محیطهای اصفهان و مشهد، ژنوتیپهای </strong><strong>1571</strong><strong>، </strong><strong>(I13*KWS)*302-HSF.20</strong><strong>، </strong><strong>(I13*A37.1)*S1.88239</strong><strong>، </strong><strong>BR1</strong><strong> و </strong><strong>ARAS 101</strong><strong> در کرمانشاه و مغان و ژنوتیپهای </strong><strong>IC</strong><strong>و </strong><strong>7233</strong><strong>در کرج دارای سازگاری خصوصی بودند. همچنین ژنوتیپهای </strong><strong>7233</strong><strong>، </strong><strong>(I13*A37.1)*S1.88239</strong><strong>، </strong><strong>JAAM</strong><strong> و </strong><strong>ARAS 101</strong><strong> نسبت به سایر ژنوتیپها از سازگاری عمومی بیشتری برخوردار بودند. بطور کلی نتایج مشخص نمود که امکان گزینش ارقام مناسب برای هر منطقه وجود دارد.</strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067033220171222Climatic zoning and evaluation of autumn-sown sugar beet planting in Kerman provinceپهنهبندی اقلیمی و امکان سنجی کشت پاییزه چغندرقند در استان کرمان14916111510510.22092/jsb.2018.109115.1142FAمحمدعلی جواهریاستادیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران0000-0001-9831-6326مهدی نادیدانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشکده مهندسی زراعی، گروه مهندسی آبحمید نجفی نژاداستادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران.Journal Article20160923Sugar beet planting under autumn season has significant importance owing to higher water use efficiency especially in semiarid regions. In Kerman, sugar beet is only sown in spring, therefore it is important to evaluate the feasibility of autumn-sown sugar beet planting. Using geographic information system (GIS) combined with various factors influencing sugar beet growth is the best and economic method for identification of prone areas for autumn-sown sugar beet planting. The aim of this study was climatic zoning of Kerman region for autumn-sown sugar beet planting. Meteorological data including temperature and rainfall were collected. Then, cumulative thermal units, biomass productivity index, vernalization times, freezing, rainfall, and day length of each meteorological station were determined and their map was drawn. After weighting maps using hierarchical method, the final map was developed with ARC-GIS software. Results showed that sugar beet plants are susceptible to bolting in Baft, Bardsir and Shahr Babak cities; however in southern parts of the province, sugar beet plants could not receive required vernalization temperature. Less than 50 mm precipitation during the growing season may decrease the feasibility of sugar beet planting in these areas. Although, most of the lands with more than 200 mm precipitation are endanger of freezing, inadequate GDD reception, and vernalization occurrence. Based on final zoning map, 19.42% of the lands including Kahnooj, Manoujan, Anbar Abad, southern part of Jiroft, East of Bam, and south of Baft are classified as prone areas. Remained areas were regarded as proper (22.67%), medium (21.76%), and improper (36.15%) for autumn-sown sugar beet planting. In conclusion, autumn-sown sugar beet planting can be performed in most parts of the province.<strong>کاشت پاییزه چغندرقند به دلیل کارایی بیشتر مصرف آب در مناطق نیمهخشک از اهمیت زیادی برخوردار است. کاشت چغندرقند در استان کرمان قبلاً فقط بهصورت بهاره انجام میگرفت، لذا ضروری است امکانسنجی کاشت پاییزه چغندرقند در این مناطق صورت پذیرد. استفاده از سیستمهای اطلاعات جغرافیایی (GIS) با در نظرگیری همزمان فاکتورهای مختلف مؤثر بر رشد چغندرقند بهترین و کمهزینهترین روش جهت شناسایی مناطق مستعد کاشت پاییزه چغندرقند است. در این تحقیق بهمنظور پهنهبندی استان کرمان ازنظر شناسایی مناطق مستعد کشت چغندرقند، عناصر اقلیمی بلندمدت دما و بارش مناطق مختلف استان جمعآوری گردید. سپس احتمال وقوع واحدهای حرارتی تجمعی، شاخص قابلیت تولید زیستتوده، ساعات بهاره شدن، یخزدگی، بارندگی و طول روز برای هر ایستگاه محاسبه و نقشه آن ترسیم گردید. پس از وزن دهی لایههای فوق با استفاده از روش سلسله مراتبی، نقشه پهنهبندی نهایی در محیط ARC-GIS تهیه گردید. نتایج نشان داد که در شهرستانهای بافت، بردسیر و شهربابک بوتههای چغندرقند ساقه گل دهنده تولید خواهند کرد. ولی در جنوب استان مجموع دماهای بهاره شدن برای ساقهروی کافی نیست. بارش کمتر از 50 میلیمتر در طول فصل زراعی در برخی مناطق جنوبی و شمال شرق استان مزیت کشت در این مناطق را کاهش میدهد. بیشتر اراضی که بارش بیش از 200 میلیمتر دارند با خطر یخزدگی، عدم دریافت GDD مناسب و بهاره شدن مواجه میباشند. بر اساس نقشه پهنهبندی نهایی 19/42 درصد اراضی استان کرمان شامل شهرستان کهنوج، منوجان، عنبر آباد، جنوب شهرستان جیرفت، شرق شهرستان بم و جنوب شهرستان بافت جزو مناطق بسیار مناسب، 22/67 درصد مناطق استان مناسب، 21/76 درصد متوسط و 15/36 درصد مساحت استان دارای شرایط نامناسب برای کاشت پاییزه چغندرقند میباشند. بنابراین امکان کاشت پاییزه چغندرقند در سطح نسبتاً وسیعی از استان کرمان وجود دارد. </strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067033220171222Extensive outbreak of the type A of Beet Necrotic Yellow Vein Virus in Iranشیوع گسترده تیپ A ویروس زردی نکروتیک رگبرگ چغندرقند در ایران16317611510610.22092/jsb.2018.107517.1128FAمریم ابراهیم قمیدانشجوی دکتری گروه بیماری شناسی گیاهی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایرانسید باقر محمودیدانشیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ، کرج، ایرانفرشاد رخشنده رواستادیار گروه بیماری شناسی گیاهی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایرانمسعود نادرپوراستادیار پژوهش، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرجپیمان نوروزیدانشیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران0000-0002-6030-3981Journal Article20160906The present study aimed to evaluate different <em>Beet necrotic yellow vein virus</em> (BNYVV) genotypes in sugar beet research stations in Iran including Toroq, Zarqan, Miandoab and Ekbatan. Some samples were also collected from sugar factories’ field in Torbat-e Jam, Nahavand, Kamalabad, Naqadeh and Qazvin and also sugar beet fields in Arak. A total of 58 infected sugar beet root samples were collected. In addition, 30 soil samples were collected from sugar beet fields in Moghan, Toroq, Zarqan and Kamalabad, and a susceptible cultivar was planted in them to determine the causal agent type. To detect type A or B of the virus, TGB region of the virus genome was multiplied using multiplex-PCR. Moreover, partial multiplication of RNA5 using RT-PCR and specific primers was performed to detect type P or J. Only 324 bp fragment was multiplied using multiplex-PCR and specific primers designed for type A or B. Therefore, among 88 samples, only type A was detected. No BNYVV isolates containing RNA5 was observed in any of the samples.هدف از این تحقیق، بررسی ژنوتیپهای مختلف <em>Beet necrotic yellow vein</em> (BNYVV) در ایستگاههای تحقیقاتی چغندرقند کشور شامل طرق در خراسان رضوی، زرقان در فارس، میاندوآب در آذربایجان غربی و اکباتان در همدان بود. همزمان نمونههایی از مزارع حوزه کارخانههای قند تربتجام در خراسان رضوی، نهاوند در استان همدان، کمالآباد در استان البرز، نقده در استان آذربایجانغربی و قزوین در استان قزوین و نیز مزارع کشاورزان اراک در استان مرکزی مطالعه شد. جمعا 58 نمونه آلوده ریشه چغندرقند از این ایستگاهها و مزارع فوق مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین تعداد 30 نمونه خاک آلوده از مزارع چغندرقند مغان، طرق، زرقان و کمالآباد کرج جمع آوری و جهت تعیین نوع تیپ ویروس عامل بیماری رقم حساس در آنها کشت شد. برای تعیین نوع تیپهای A و B، ناحیه TGB ژنوم ویروس BNYVV با روش multiplex PCR تکثیر شد. به علاوه، با تکثیر قسمتی از ژنوم RNA5 ویروس از طریق تکنیک مولکولی RT-PCR و جفت آغازگر اختصاصی، ردیابی تیپ P یا J انجام گردید. بر این اساس در بین نمونههای آلوده مورد بررسی با روش multiplex PCR و جفت آغازگرهای اختصاصی A و B تنها قطعه 324 جفت بازی تکثیر گردید. به این ترتیب در بین 88 نمونه آلوده مورد بررسی، بدون استثنا تیپ A شناسایی و هیچکدام از تیپهای B، P و Jردیابی نشدند. جدایههای BNYVV حاوی RNA5 در هیچیک از نمونه ها یافت نشد.موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067033220171222Effect of vermicompost tea application on morpho-physiological characteristics, yield and quality of sugar beet (Beta vulgaris L.) under water stress conditionتاثیر چای ورمی کمپوست بر صفات مورفو فیزیولوژیک، عملکرد و کیفیت ریشه چغندرقند (Beta vulgaris L.) تحت شرایط کمبود آب17719111510710.22092/jsb.2017.106304.1122FAحمیده غفاریدانشگاه شهرکردمحمود رضا تدینعضو هیئت علمی دانشگاه شهرکرد- دانشکده کشاورزی-Journal Article20160605In order to investigate the effect of vermicompost tea application on of the reduction of stress effect and improving sugar beet performance, a field experiment was conducted in split plot arrangement based on randomized complete block design with three replications at two regions including Shahrekord University and Shalamzar in 2015. Main plots consisted of three irrigation levels including 100%, 75% and 50% irrigation based on plant’s water requirement and sub-plots were allocated to three soluble including 27 and 54 lit ha<sup>-1</sup> vermicompost tea application and sprayed with water (control). Result showed that foliar application of vermicompost tea increased membrane stability index, SPAD value, leaf area index, leaf number, root diameter, shoot and root dry weight, white sugar content, root yield and sugar yield. Water stress decreased all the above mentioned traits except white sugar content. Interaction between irrigation treatment and vermicompost tea application showed that the highest membrane stability index, SPAD value, root diameter, and root yield was achieved with 54 lit ha<sup>-1</sup> vermicompost tea application × 100% irrigation based on plant’s water requirement. High correlation was observed between membrane stability index, SPAD value, leaf area index, leaf number, and root diameter with root dry weight.<strong>به منظور بررسی تأثیر چای ورمی کمپوست در کاهش اثرات تنش و بهبود عملکرد چغندرقند، آزمایشی به صورت کرتهای یک بار خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه دانشگاه شهرکرد و منطقه شلمزار استان چهارمحال بختیاری در فصل زراعی 1394 اجرا شد. کرت</strong><strong></strong><strong>های اصلی شامل سه سطح آبیاری تأمین 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی گیاه و کرت</strong><strong></strong><strong>های فرعی شامل سه سطح محلولپاشی: چای ورمی کمپوست به میزان 27 و 54 لیتر در هکتار و محلولپاشی با آب مقطر (شاهد) بودند. نتایج نشان داد محلولپاشی چای ورمی کمپوست باعث افزایش شاخص پایداری غشا، میزان سبزینگی، شاخص سطح برگ، تعداد برگ در بوته، قطر ریشه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه، شکر قابل استحصال، عملکرد ریشه و عملکرد قند و کم آبیاری باعث کاهش این صفات به استثنای شکر قابل استحصال گردید. مقایسه میانگین برهمکنش تیمارهای آبیاری و محلولپاشی چای ورمی کمپوست نشان داد که بیشترین شاخص پایداری غشا، میزان سبزینگی برگ، قطر ریشه و عملکرد ریشه با محلولپاشی 54 لیتر چای ورمی کمپوست در هکتار در تأمین 100 درصد نیاز آبی گیاه به دست آمد. در بین صفات، شاخص پایداری غشا، میزان سبزینگی، تعداد برگ، شاخص سطح برگ و قطر ریشه همبستگی بالایی با وزن خشک ریشه نشان داد. تأثیر مثبت چای ورمی کمپوست با تحریک رشد موجب کاهش اثرات منفی کمبود آب بر گیاه چغندرقند شد.</strong><br /> <strong> </strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067033220171222Analysis And Prioritize of factors affecting knowledge management in Sugar Beet Seed Institute by Analytical Network Processسنجش و الویت بندی عوامل موثر بر مدیریت دانش در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند با فرآیند تحلیل شبکه ای19320711404510.22092/jsb.2018.109105.1141FAعباس خمسهاستادیار مدیریت تکنولوژی، گروه مدیریت صنعتی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج، کرج، ایرانحمید نوشادمربی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند، سازمان تحقیقات ، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج ، ایرانJournal Article20170108Relying on knowledge power and its management, organizations can maintain their long-term advantages in competitive arena. Knowledge management has a lot of persistent consequences. Despite the fact that knowledge management plays a vital role in survival of organizations and that access to a deep knowledge and understanding at all levels is a prerequisite for success of organizations in world trade, most organizations have not yet paid serious attention to the innovation and knowledge management. Also, the point to notice is that organizations are not currently valued on the basis of their performance but their value is something that they are able to do it. In this paper, factors and indices forming the knowledge management at Sugar Beet Seed Institute (SBSI) were assessed, analyzed and prioritized and the rate of success for each factor and index was defined and the gap existed at each level was determined. The descriptive-survey research method was used in this study. The statistical population consisted of 31 out of 50 people including members of scientific board and experts. A questionnaire containing 35 questions and 8 dimensions was designed on the basis of the “Building Blocks of Knowledge Management” model and the factors were prioritized by Analytical Network Process (ANP). Considering the output of the network analysis and according to the views of experts, the knowledge evaluation, knowledge sharing and knowledge identification factors were found to be of the first, second, and third priority, respectively, at SBSI. Finally, suggestions were made to improve the current situation with the most important approach being establishment of knowledge management system in the Institute and training of staff.<strong>سازمانها با قدرت دانش و مدیریت آن میتوانند برتریهای بلند مدت خود را در عرصههای رقابتی حفظ کنند. مدیریت دانش اثرات ماندگار بسیاری دارد. علیرغم اینکه مدیریت دانش به عنوان منبعی برای بقای سازمانها ضروری و حیاتی بوده و شرط موفقیت سازمانها در تجارت جهانی دستیابی به دانش و فهم عمیق در تمامی سطوح میباشد، اما بسیاری از سازمانها هنوز به نوآوری و مدیریت دانش بطور جدی توجه نکردهاند. نکته حائز اهمیت این است که امروزه دیگر سازمانها بر اساس عملکردشان ارزش</strong><strong></strong><strong>گذاری نمیشوند بلکه ارزش آنها چیزی است که توانایی انجام آن را دارند. در این بررسی نسبت به سنجش، تحلیل و اولویتبندی، عوامل و شاخصهای تشکیل دهنده مدیریت دانش در مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذرچغندرقند، اقدام شد و میزان موفقیت هر یک از شاخصها و عوامل مشخص گردید و شکاف موجود در هر سطح تعیین شد. روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی و جامعه آماری مشتمل بر 31 نفر از تعداد کل 50 نفر اعضاء هیأت علمی و کارشناسان مؤسسه مذکور بود. بدین منظور پرسشنامهای با 35 سوال و در هشت بعد بر اساس مدل «پایههای ساختمان مدیریت دانش»، طراحی و اولویت</strong><strong></strong><strong>بندی عوامل نیز با فرآیند تحلیل شبکهای</strong><strong>ANP)</strong><strong>)</strong><strong> مشخص گردید. نتایج نشان داد که از نظر خبرگان و با توجه به خروجی تحلیل شبکهای، عوامل ارزیابی دانش، تسهیم دانش و شناسایی دانش در مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند به ترتیب در اولویتهای اول تا سوم قرار داشت. در پایان راهکارهایی جهت بهبود وضع موجود ارائه گردیدکه از مهم</strong><strong></strong><strong>ترین آنها، راهکار استقرار سیستم مدیریت دانش در مؤسسه و آموزش کارکنان میباشد. </strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067033220171222Evaluation of physiological changes in resistant and susceptible sugar beet cultivars to Beet Necrotic Yellow Vein Virusمقایسه تغییرات فیزیولوژیکی ارقام مقاوم و حساس چغندر قند آلوده به ویروس زردی نکروتیک رگبرگ چغندرقند (Beet necrotic yellow vein virus)20921911510810.22092/jsb.2017.110056.1153FAابوذر قربانیبخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایرانعفت عالم زادهبخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایرانحبیب اله حمزه زرقانیبخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایرانکرامت اله ایزدپناهبخش گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایرانJournal Article20170523Beet necrotic yellow vein virus (BNYVV), the causal agent of rhizomania, is one of the most important viruses influencing sugar beet root in Iran and other parts of the world. A high number of studies has been done on this disease and several resistant cultivars were introduced. In the present study, the physiological changes in two resistant and two susceptible sugar beet cultivars in interaction with this virus was studied. ELISA test results showed that susceptible cultivars had significantly higher virus concentration compared with resistant cultivars. Resistant cultivars showed significantly lower variation in fresh and dry root weight, chlorophyll and antioxidant content. Resistant cultivars showed higher variation in carbohydrate content, total phenol and protein compared with control. In general, BNYVV stimulates a prompt response and more physiological changes in resitant cultivars compared with susceptible ones.<strong><strong>ویروس زردی نکروتیک رگبرگ چغندرقند (Beet Necrotic Yellow Vein Virus, BNYVV) عامل بیماری مهم و خطرناک ریشهریشی در این گیاه میباشد. تحقیقات بسیار گستردهای روی این بیماری تاکنون انجام شده و چندین رقم مقاوم نسبت به آن معرفی گردیده است. در این مطالعه تغییرات فیزیولوژیکی دو رقم مقاوم و دو رقم حساس در برهمکنش با BNYVV مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج آزمون الیزا نشان داد که ارقام حساس دارای غلظت بالاتری از ویروس در مقایسه با ارقام مقاوم میباشند. ارقام مقاوم تغییرات کمتری را در میزان وزن تر و خشک ریشه، کلروفیل و آنتیاکسیدان نشان دادند. ارقام مقاوم با تغییرات بیشتر در میزان کربوهیدرات، فنول و پروتئین کل در مقایسه با گیاه کنترل واکنش نشان دادند. به طور کلی ویروس زردی نکروتیک رگبرگ چغندرقند در ارقام مقاوم سبب ایجاد پاسخی سریع و تغییرات فیزیولوژیکی بیشتر را در مقایسه با ارقام حساس میشود. </strong></strong>موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067033220171222Effect of irrigation management on quantitative and qualitative parameters of autumn-sown sugar beetتأثیر مدیریت آبیاری بر عملکرد کمی و کیفی چغندرقند کشت پاییزه22123511597110.22092/jsb.2018.115067.1163FAمصطفی حسین پوراستادیار مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد- دزفولسید حمزه حسینیاندانشگاه لرستانولی اله یوسف آبادیاستادیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران0000-0002-0909-3173Journal Article20170813In regions with autumn-sown sugar beet planting, rainfall occurrence during sugar beet growth, especially in winter, has an economic and significant role in supplying the required water. This study was conducted to determine rainfall as well as early and late irrigation proportion on sugar beet performance in randomized complete block design with three replications in Safi-Abad Agricultural Research Center in 2005-06. Treatments were composed of five irrigation levels including irrigation after 100, 150, 200, 250, 300 mm evaporation from evaporation pan (I1-I5, respectively), no-irrigation in spring (I6), seedling emergence by rainfall and spring irrigation after 100 mm evaporation from evaporation pan (I7), irrigation during the growing season after 100 mm evaporation from evaporation pan (I8) and no -rainfall as well as -irrigation in spring (I9). Significant difference was observed among treatments for quantitative and qualitative traits (<em>P</em> < 0.01). The highest root yield (98.9 t ha<sup>-1</sup>) and sugar yield (12.4 t ha<sup>-1</sup>) was obtained in I8 and the lowest root yield (55.7 t ha<sup>-1</sup>) and sugar yield (6.8 t ha<sup>-1</sup>) was observed in I7 treatments. The highest (16.1%) and the lowest (14.9%) sugar content was observed in I4 and I1 treatments, respectively. The highest and the lowest water use efficiency for root and sugar yield was belonged to I6 and I7, respectively. Rainfall occurrence had significantly increased root and sugar yield and also improved some qualitative traits such as K content, purity, and molasses sugar. The contribution of rainfall, irrigation on early and late of growing season on root yield were 12.3, 76.9 and 22 t ha<sup>-1</sup>, respectively and their contribution on sugar yield were 2.3, 9.9 and 2.5 t ha<sup>-1</sup>, respectively. Therefore, it seems that early irrigation plays an important role on sugar beet yield formation and spring irrigation and rainfall occurrence are in next ranks.<strong>در اکثر مناطقی که چغندرقند به صورت پاییزه کشت میشود، انجام آبیاری برای تولید اقتصادی محصول ضروری میباشد. از طرفی در این گونه مناطق بخش عمدهای از بارندگی در زمستان و در طول فصل رشد چغندرقند اتفاق افتاده، که به نظر میرسد نقش مهمی در تأمین نیاز آبی محصول داشته باشد. </strong><strong>از اینرو </strong><strong>به منظور تعیین سهم بارندگی و آبیاریهای اوایل و اواخر</strong><strong>فصل در</strong><strong>تشکیل عملکرد چغندرقند، این آزمایش در سال زراعی 85-1384 در مرکز تحقیقات کشاورزی صفیآباد </strong><strong>دزفول</strong><strong> اجرا شد. تیمارها شامل دور آبیاری 100، 150، 200، 250 و 300 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر (به ترتیب </strong><strong>I1</strong><strong>-</strong><strong>I5</strong><strong>) و نیز بدون انجام آبیاری در بهار</strong><strong>(</strong><strong>I6</strong><strong>)، سبز شدن با بارندگی و انجام آبیاری در بهار با دور 100 میلیمتر (</strong><strong>I7</strong><strong>)، آبیاری در طول فصل با دور 100 میلیمتر و بدون دریافت بارندگی</strong><strong>(</strong><strong>I8</strong><strong>) و تیمار بدون دریافت بارندگی و آبیاری در بهار (</strong><strong>I9</strong><strong>) در مجموع نه تیمار در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین تیمارهای آزمایش از نظر کلیه خصوصیات کمی و کیفی در سطح احتمال یک درصد اختلاف معنیدار وجود داشت. بیشترین و کمترین عملکرد ریشه (به ترتیب با 98/9 و 55/7 تن در هکتار) و عملکرد شکر (به ترتیب با 12/4 و 6/8 تن در هکتار) به ترتیب مربوط به تیمار آبیاری در طول فصل با دور 100 میلیمتر و بدون دریافت بارندگی</strong><strong>(</strong><strong>I8</strong><strong>) و تیمار سبز شدن با بارندگی و دریافت آبیاری در بهار با دور 100 میلیمتر (</strong><strong>I7</strong><strong>) بود. بالاترین و کمترین درصد قند مربوط به تیمار دور آبیاری 250 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر (</strong><strong>I4</strong><strong>) و دور آبیاری 100 میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر (</strong><strong>I1</strong><strong>) به ترتیب با 16/1 و 14/9 درصد بود. بیشترین و کمترین کارآیی مصرف آب برای تولید عملکرد ریشه و شکر به ترتیب مربوط به تیمار بدون انجام آبیاری در بهار (</strong><strong>I6</strong><strong>) و تیمار سبز شدن با بارندگی و انجام آبیاری در بهار با دور 100 میلیمتر (</strong><strong>I7</strong><strong>) بود. بارندگی به طور معنیداری باعث افزایش عملکرد ریشه و شکر و بهبود برخی از خصوصیات کیفی از قبیل پتاسیم ریشه، ضریب استحصال و قند ملاس شد. سهم بارندگی، آبیاریهای اول فصل و اواخر فصل (بهار) در تشکیل عملکرد ریشه به ترتیب 12/3، 76/9 و 22 تن در هکتار و سهم آنها در عملکرد شکر به ترتیب 2/35، 9/86 و 2/5 تن در هکتار بود. بنابراین به نظر میرسد که آبیاریهای اول فصل نقش اساسی تر در عملکرد چغندرقند دارند و آبیاریهای بهاره و بارندگیها در رتبههای بعد قرار داشته باشند. </strong>