موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067016220001022Determination of optimum plot size for sugar beet breeding experimentsتعیین مناسبترین اندازه کرت آزمایشی برای آزمایش های بهنژادی چغندرقند11211349610.22092/jsb.1998.113496FAحسن ابراهیمی کولاییعضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی همدانمحمدرضا میرزاییعضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی همدان0000-0002-4093-1438Journal Article20001027Various plot sizes are used by sugar beet researchers in the evaluation trials. It seems that most of the plot sizes are determined based on their experience than the scientific basis. Cost and accuracy are two limiting factors for determining optimum plot size. In this study, the optimum plot size was determined based on the minimum coefficient of variation. The experimental design was split plot in RCBD with four replications. Four different plot lengths were used as main plot and four different plot widths were used as sub plot in Hamedan for two years (1995-96) The ANOV A Showed that the plot length and also the interaction between plot length and plot width were not significant for root yield, sugar content and sugar yield. Thus. various plot sizes were determined based on the coefficient of variation. In conclusion. sugar beet plot with 2 m width and 8 m length had the minimum coefficient of variation, and it may be suggested as an optimum plot size for sugar beet breeding experiments.در برنامه های اصلاحی و ارزیابی چغندر قند اندازه های مختلف کرت توسط محققین استفاده می شود که به نظر می رسد اغلب آنها بر اساس تجربه بوده و معیار علمی لحاظ نمی گردد. در تعیین اندازه مناسب کرت دو محدودیت افزایش هزینه و کاهش دقت آزمایش وجود دارد. در این تحقیق سعی گردید بر اساس معیار ضریب تغییرات، اندازه کرتی انتخاب گردد که ضمن کاهش هزینه اجرای آزمایش، دقت قابل اعتمادی نیز داشته باشد. این بررسی به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با استفاده از یک رقم بذر چغندر قند به مدت دو سال (75-1374) در همدان به اجراء در آمد که در آن طول خط در چهار سطح بعنوان عامل اصلی و عرض کرت در چهار سطح بعنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. پس از اینکه نتایج تجزیه واریانس برای صفات محصول ریشه، محصول قند، محصول قند سفید، درصد قند و درصد قند سفید نشان داد که اثرات اصلی و اثرات متقابل (در واحد سطح) معنی دار نشد، اندازه های مختلف کرت بر مبنای ضریب تغییرات این صفات با یکدیگر مقایسه شدند. بر اساس این مقایسه ها، کرت به طول هشت متر و عرض دو خط (6/9 متر مربع) حداقل ضریب تغییرات را داشته و مناسب ترین اندازه کرت برای آزمایش های به نژادی چغندر قند در مناطق مشابه همدان پیشنهاد گردید.https://jsb.areeo.ac.ir/article_113496_6142bbc4d42350eb595746963f6ffbb7.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067016220001022Study of correlation between reduction of sugar content and leaf regrowth of sugar beet in Moghan regionمطالعه ارتباط کاهش درصد قند با تولید برگهای جدید چغندرقند در مغان133011349710.22092/jsb.2000.113497FAداریوش طالقانیعضو هیئت علمی موسسه تحقیقات چغندرقند0000-0001-7632-1538مجید محرم زادهعضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی مغانجواد گوهریعضو هیئت علمی موسسه تحقیقات چغندرقندعلی کاشانیاستاد دانشگاه شهید چمران اهوازقاسم توحیدلوموسسه تحقیقات چغندرقندمحمدعلی چگینیعضو هیئت علمی موسسه تحقیقات چغندرقندJournal Article20001027To study the correlation between the reduction of sugar content and leaf regrowth of sugar beet, an experiment was carried out in Moghan region in 1995-1997. A split - split plot experiment was conducted within a randomized complete block design with four replications. Two sowing dates (late March and late April), two sowing methods (direct and paper pot), and three genotypes were arranged as the main, sub and sub - sub .plots, respectively. Sugar beet plants were harvested once a month from June to -October. After each sampling, 'root yield, top weight, total weight sugar content sugar yield, and root to top ratio were determined. The results showed a lag-phase during the growth period. A rapid development of the leaves in the early stages of growth was followed by a considerable reduction in the leaf area in the middle of summer. Thereafter, plants·· resumed to produce new leaves, which in turn decreased sugar content in taproots. Warm temperature and high humidity could have an influence on this kind of physiological response in sugar beet in Moghan. The results also indicated that transplanting 50 days seedlings of z-type cultivar in the middle of March and harvesting them in September was the best treatment.این بررسی در سالهای 1374 الی 1376 و با استفاده از آزمایش کرتهای دو بار خرد شده در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در منطقه مغان اجرا شد. دو تاریخ کاشت به کرتهای اصلی و دو روش کاشت به کرتهای فرعی اختصاص یافت. کرتهای فرعی فرعی در بر گیرنده ژنوتیپ های مختلف بود. نمونه برداری بصورت پنج برداشت متوالی از اوایل تیر تا اوایل آبان ماه صورت گرفت تا بدین ترتیب تغییرات صفات مورد نظر در طی فصل رشد بررسی شود. در این مطالعه صفات مختلف از جمله وزن ریشه، وزن اندام هوائی، وزن کل، درصد قند و نسبت ریشه به اندام هوائی مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفتند. نتایج بدست آمده نشان داد که استفاده از هر عاملی که باعث حذف و یا کاهش رشد مجدد رویشی و ایجاد برگهای جدید شود می تواند در افزایش درصد قند ریشه و کیفیت محصول بسیار موثر باشد. زیرا شرایط اقلیمی منطقه مغان به گونه ای است که باعث رشد سریع برگها در اوایل فصل رشد شده و سپس با بروز گرمای تابستان برگها شروع به ریزش می نمایند و پس از آن با تغییر آب و هوا، رشد مجدد اندام هوائی چغندر قند در این منطقه مشاهده می شود که این امر باعث کاهش ذخیره قند ریشه می گردد. به همین دلیل کاشت نشاهای 50 روزه چغندر قند در منطقه مغان می باشد می تواند علاوه بر تامین عملکرد ریشه مناسب به دلیل وجود دوره رشد کافی، باعث تجمع قند مناسب ریشه شود.https://jsb.areeo.ac.ir/article_113497_fe7204cc116dbcde4d271541e5ba1d4a.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067016220001022Correlation of stability parameters in sugar beetهمبستگی بین پارامترهای پایداری در چغندرقند314311349910.22092/jsb.2000.113499FAحمیدرضا ابراهیمیانعضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهانعبدالمجید رضاییعضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهانسید یعقوب صادقیانعضو هیئت علمی موسسه تحقیقات چغندرقندJournal Article20001028To study the correlation between stability parameters in sugar beet, a series of experiments was conducted within a randomized complete block design with four replications in 9 locations for four years. 20 commercial cultivars of sugar beet were studied. After simple and combined analysis of variances, stability parameters including environmental variance, environmental coefficient of variation, wricke ecovalence, stability variance (shukla), coefficient of deviation from regression, and coefficient of determination were calculated for some important traits like root yield, sugar content and white sugar yield. The results of combined analysis indicated that a significant genetic variance existed among the cultivars. Significant differences were also observed between years and location. Genotype x Environment interactions for root yield, sugar content and white sugar yield and Genotype x Year, Genotype x Location and Genotype x Year x Location interactions for white sugar yield were statistically significant. No significant correlation was found between the stability parameters of the studied traits. Therefore, stability parameters could not be used to simultaneously select for high yield and stable genotypes. Correlation coefficients between environmental variance and coefficient of variance, coefficient of determination and deviation from regression for both stability variance and ecovalance were statistically significant and the results indicated that each of them could be used in the selection of stable genotypes. In using the coefficient of determination and deviation from regression. plant breeders are bound to consider such parameters as the mean, Slope or regression and deviation from regression. Therefore the stability variance of shukla is recommended for the selection of stable genotype.به منظور تعیین همبستگی بین پارامترهای پایداری برای صفات عملکرد ریشه، درصد قند و عملکرد قند سفید، 20 رقم تجارتی چغندر قند به مدت چهار سال در نه منطقه مهم چغندر کاری در طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار، بررسی شدند. پس از تجزیه واریانس ساده و مرکب، شاخص های پایداری شامل واریانس محیطی، ضریب تغییرات محیطی، اکووالانس (ریک)، واریانس، پایداری (شوکلا)، انحراف از خط رگرسیون و ضریب تشخیص محاسبه شد و سپس همبستگی های رتبه بین آنها تعیین گردید.<br /> نتایج تجزیه واریانس مرکب حاکی از وجود تفاوت های ژنتیکی بین ارقام برای سه صفت مورد بررسی بود. همچنین، بین محیط های اجرای آزمایشها تفاوتهای آماری مشاهده شد. اثرات متقابل رقم× محیط برای سه صفت تحت بررسی و اثرات متقابل رقم× سال× رقم× مکان، رقم× سال× مکان برای عملکرد قند سفید معنی دار گردید. ارتباط بین میانگین عملکرد ریشه با معیارهای پایداری انحراف از رگرسیون، ضریب تشخیص و واریانس محیطی و میانگین درصد قند با شیب خط رگرسیون و واریانس محیطی معنی دار گردید. همچنین عملکرد قند سفید تنها با واریانس محیطی همبستگی معنی دار نشان داد. با توجه به نتایج حاصل، همبستگی بین انحراف از رگرسیون و ضریب تشخیص برای هر سه صفت معنی دار گردید. وجود همبستگی بین این دو معیار به لحاظ اینکه هر دو معیار برازش خط رگرسیون را نشان می دهند، مورد انتظار بود. معیار پایداری انحراف از رگرسیون با اکووالانس و واریانس پایداری برای سه صفت مورد بررسی به طور معنی داری همبستگی نشان داد. بنابراین از میان معیارهای پایداری مورد بررسی در این مطالعه استفاده از معیارهای انحراف از رگرسیون، ضریب تشخیص، اکووالانس و واریانس پایداری برای تعیین پایداری ارقام نتایج یکسانی نشان داد. لذا مکان استفاده از معیارهای پایداری برای یک صفت و تعمیم نتایج آن به دو صفت دیگر وجود داشت.https://jsb.areeo.ac.ir/article_113499_d5007117f8af511eb65cd89129d898e5.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067016220001022Effect of Powdery mildew disease on quantity and quality of sugar beet yieldتأثیر بیماری سفید سطحی بر کمیت و کیفیت محصول ژنوتیپ های مختلف چغندرقند در کرمانشاه446111350010.22092/jsb.2000.113500FAجهانشاه بساطیعضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاهمحمود مصباحعضو هیئت علمی موسسه تحقیقات چغندرقندمهیار شیخ الاسلامیعضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی کرمانشاهJournal Article20001028To evaluate reaction of different genotypes of sugar beet to powdery mildew disease, an experiment was conducted at Mahidasht Agricultural Station in Kermanshah, TI1e experiment conducted in RCS design with 12 treatments and four replications. The severity index of powdery mildew disease was determined in each genotype and it's effect on root yield and some qualitative traits was investigated. Severity index and - rate of n-amino-N in genotypes of7233 group was higher than 1~442 group. In some genotypes, increase of severity index reduced root yield, juice purity and white sugar content. When tl1e disease was controlled i11 8001 genotype with fungicide. both mot yield and while sugar content increased about 4 tons and half a ton per hectare. rcspecuvcty, The effect of powdery mildew disease 011 the percentage of sugar was not significant.به منظور بررسی واکنش ژنوتیپ های مختلف چغندر قند به عامل بیماری سفیدک سطحی (Erysiphe betae)، دوازده ژنوتیپ مختلف در یک آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در شرایط مزرعه مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور ایجاد آلودگی یکسان، کلیه تیمارها با سوسپانسیون کنیدی های قارچ، اسپور پاشی شد و شش هفته بعد از استقرار عامل بیماری، شاخص آلودگی (Severity index) برای هر تیمار محاسبه گردید. همچنین، عملکرد و شاخصهای کیفیت (درصد قند قابل استحصال، درجه خلوص شربت خام، قند موجود در ملاس، میزان املاح سدیم، پتاسیم و ازت مضره) و صفات مورفولوژیک مانند، ضخامت برگ و طول دمبرگ اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که عملکرد ریشه تحت تاثیر بیماری قرار گرفته و حدود هفت درصد نسبت به شاهد کاهش داشت. ولی درصد قند چندان متاثر از بیماری نبود. ضخامت برگ به عنوان یکی از صفات مورفولوژیک مورد بررسی، در ژنوتیپهای حساس بیشتر از ژنوتیپهای مقاوم بود ولی طول دمبرگ رابطه ای با شاخص آلودگی نشان نداد. املاح معدنی موجود در ریشه تحت تاثیر بیماری قرار گرفت به طوری که قند موجود در ملاس در ژنوتیپ هایی که شاخص آلودگی بالاتری داشتند بیشتر بوده است.https://jsb.areeo.ac.ir/article_113500_8b2dfefe6d409411ce7676499409097c.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067016220001022Identification and pathogenicity of Fusarium spp. associated with sugarbeet root in Karaj regionشناسایی و بررسی بیماریزایی گونه های فورازیوم همراه ریشه چغندرقند در منطقه کرج627311350210.22092/jsb.2000.113502FAمهدی ارزنلوگروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، کرج، ایرانقربانعلی حجارودگروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، کرج، ایرانسید محمود اخوتگروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، کرج، ایرانعباس شریفی تهرانیگروه گیاه پزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران، کرج، ایرانمحمدناصر ارجمندعضو هیئت علمی موسسه تحقیقات چغندرقندJournal Article20001028To identify the Fusarium species pathogenic on sugar beet causing root rot samples of infected roots were collected from sugar beet fields in Karaj region during growing season of l 998- 99. Infected roots were washed. surface sterilised and plated on acidified PDA. From 223 isolated Fuasrium samples, 6 species such as: F solani (l 70 isolates), F oxysorum (20 isolates), F culmorum (5 isolates), F. proliferatum (4 isolates), F. nygami (17 isolates), F. equiseti (7 isolates) were identified. A few isolates from each fusarinm species were used for pathogenicity tests on 30 days old sugar beet plants, using conidial suspension and oat meal + sand inocula. The results showed that F oxysporum, F. nygamia and F solani proved to be pathogenic on sugar beet.در این پژوهش به منظور شناسایی و مطالعه بیماریزایی عوامل فوزاریومی مرتبط با پوسیدگی ریشه چغندر قند، در سال های زراعی 78/1377 از بوته های چغندر قند از مناطق چغندر کاری کرج در مراحل مختلف رشد، نمونه برداری به عمل آمد. قطعاتی از حد فاصل بافت های پوسیده و سالم پس از ضد عفونی سطحی روی محیط عصاره سیب زمینی، دکستروز و آگار (PDA) اسیددار کشت گردید. از 223 جدایه بدست آمده مجموعا شش گونه شامل: 20 جدایه مربوط به Fusarium oxysporum، 170 جدایه مربوط به F.nygamai xysporumه شامل: 20 جدایه مربوط به روز و آگار نی ه عمل آمد. قطعاتی پوسیدگی ریشه چغندر قند، در سصال هایبوده است. به شاهد کاهش د و چهار جدایه مربوط به F.proliferatum شناسائی شدند. جهت ارزیابی بیماریزایی گونه های جدا شده تعداد معدودی از جدایه های هر گونه انتخاب و با استفاده از مایه های سوسپانسیون اسپور و آرد یولاف+ ماسه بر روی گیاهچه های چغندر قند در شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گرفتند که بیماریزایی گونه های F.nygamai,F.Solani,F.oxypurum, بر روی گیاهچه های چغندر قند محرز گردید.https://jsb.areeo.ac.ir/article_113502_b62d89526fee4600e862011146cf683b.pdfموسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندچغندرقند1735-067016220001022Short Note- A new device designed for treating, coating and coloring seedsطراحی و ساخت دستگاه ضدعفونی و رنگ آمیزی بذر چغندرقند747511350310.22092/jsb.2000.113503FAمنصور مصباحعضو هیئت علمی موسسه تحقیقات چغندرقند، کرج، ایرانJournal Article20001028Seed treating, coating and coloring are some of the most important steps following seed cleaning in the overall seed processing. Coatings and colorants are used for superior binding of the fungicides and insecticides to the seed. This insures uniformity · of coverage, protection and safer handling of treated seed. Coating reduces dusting loss of active ingredient in the seed bag and in planting. Coating is also used for reducing leaching of treatment material away from the seed in the soil and increasing the size and weight of the seed. Colorants provide a distinctive color on the seed which allow easy monitoring of both planting depth and rate. <br />Seed treatments are applied in two different forms, liquid and powder, and the former has a number of advantages over the later method, but requires a much more sophisticated technique. The need for a suitable and reliable coating method led to tl1e development of a completely new fluidized bed type coater at Sugar Beet Seed Institute in 2001. This fluid bed coating device offers many advantages over traditional seed treating equipment. With a very accurate dosing system, this newly developed device is highly capable of creating a uniform layer of coating and is very flexible to be used for different types of seeds. It uses a controlled warm stream of air to suspend the seeds and to dry each application slowly and thoroughly. It's low monitoring and maintenance requirements and reduced airborne dust particles make the working environment much more acceptable and just one operator can handle the whole process.https://jsb.areeo.ac.ir/article_113503_8d1294a47d76f5a66cee0ca20c7b1644.pdf