موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
21
1
2005
09
23
تأثیر تنش خشکی در مراحل مختلف رشد بر عملکرد و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی چغندرقند
14
1
FA
محمدرضا
میرزایی
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان
mirzaie1346@gmail.com
سیدمعینالدین
رضوانی
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان. همدان، ایران.
جواد
گوهری
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات چغندرقند، کرج، ایران.
j_gohari@yahoo.com
10.22092/jsb.2005.1690
به منظور تعیین اثرات تنش رطوبتی در مراحل مختلف رشد چغندرقند و استفاده بهینه از آب، تحقیقی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 12 تیمار و چهار تکرار از بهار سال 1379 به مدت دو سال در ایستگاه اکباتان مرکز تحقیقات کشاورزی استان همدان اجراء شد. یکی از فاکتورها، قطع آبیاری در سه مرحله رشد (S<sub>1</sub> تا S<sub>3</sub>) و فاکتور دیگر تعداد دفعات قطع آبیــاری در چهار سطح (I<sub>1</sub> تا I<sub>4</sub>) بود. علاوه بر دوازده تیمار ترکیبی مذکور، یک کرت شاهد بدون تنش نیز منظور شد. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که اثرمتقابل مراحل مختلف رشد در سال از نظر عملکرد ریشه، عملکرد قند و عملکرد قند قابلاستحصال در سطح پنج درصد و اثرمتقابل تعداد دفعات قطع آبیاری در سال از لحاظ صفت عملکرد ریشه معنیدار بود. اثر متقابل رطوبت نسبی برگ و درصد رطوبت وزنی خاک در سال در سطح یک درصد معنیدار بود. اثرمتقابل مراحل مختلف رشد در سال از نظر صفات کارایی مصرف آب برای عملکرد ریشه، عملکرد قند و عملکرد قند قابل استحصال در سطح یک درصد معنیدار بود. مقایسه میانگین دوساله کارآیی مصرف آب در برداشت نهایی نشان داد که بالاترین کارآیی مصرف آب مربوط به تیمار S<sub>1</sub>I<sub>2</sub>(دو بار قطع آبیاری در مرحله رشد برگی) و حداقل آن مربوط به تیمار S<sub>2</sub>I<sub>4</sub>(چهار بار قطع آبیاری در مرحله رشد ریشه) بود. هم چنین مشخص گردید که قطع آبیاری بیش از یک مرحله در مراحل مختلف رشد چغندرقند، باعث کاهش عملکرد کمی چغندرقند میشود. به طور کلی، تنش رطوبتی باعث کاهش کمی عملکرد ریشه و عملکرد قند شد. البته مقدار تأثیر تنش خشکی بستگی به زمان و شدت تنش داشت. کاهش عملکرد ریشه و قند ناشی از تنش در مرحله رشد ریشه و مرحله ذخیرهسازی قند شدیدتر بود.
آب نسبی برگ,تنش آبیاری,چغندرقند,درصد رطوبت خاک,عملکرد,کیفیت,کارآئی مصرف آب,ماده خشک اندام هوایی,مراحل رشد
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1690.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1690_08a9159626c150d455257048813f2b05.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
21
1
2005
09
23
هیبریدهای بین گونهای در چغندرقند (جنسBeta) با استفاده از روش نجات جنین
30
15
FA
فرانک
روزبه
اعضا هیئت علمی مؤسسه تحقیقات چغندرقند
سید یعقوب
صادقیان مطهر
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات چغندرقند- کرج، ایران.
sadeghian_56@yahoo.com
نسرین
یاوری
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات چغندرقند- کرج، ایران.
محمود
مصباح
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات چغندرقند- کرج، ایران.
mesbahm@yahoo.com
10.22092/jsb.2005.1691
تلاقی بین گونهای یا بین جنسی در چغندرقند معمولاً به علت عدم لقاح، مرگ جنین یا قطع ارتباط آندوسپرم با جنین موفقیتآمیز نبوده است. در این موارد، تکنیک نجات جنین مفید بوده و جنینهای هیبرید قبل از نابود شدن در شرایط درون شیشهای کشت و نگهداری میشود. دستیابی به تلاقی بین گونهای چغندرقند با گونههای وحشی بهدلیل عدم تشابه کروموزومی با روشهای متداول بهنژادی میسر نیست. در این بررسی، برای تهیه هیبریدهای بین گونهای، تلاقی یک توده تتراپلوئید 37RT به عنوان والد مادری با دو گونه وحشی <em>Beta.webiana</em> و <em>Beta</em> <em>procumbens</em> بهعنوان والد پدری بهصورت دستی انجام شد. پس از مطالعه روند رشد جنین توسط محلول یک درصد تترازولیوم کلراید، جنینهای هیبرید 20 روزه در محیط غذائی N6در سه آز مایش با ترکیبات مختلف هورمونی در شرایط آزمایشگاهی کشت و در تاریکی و دمای 25 درجه سانتیگراد بهمدت چهار هفته قرار گرفتند.آزمایش سوم با ترکیب محیط N6 وهورمونهای NAA ,BA ,GA3 بهترتیب بهمیزان 1، 2/0، 5/0و P.V.P بهمیزان 300 میلیگرم در لیتر و ساکارز و زغال فعال به ترتیب به میزان 30 و یک گرم در لیتر و 6/0 درصد آگار نتیجه مطلوبی را از نظر جوانهزدن جنین هیبرید نشان داد. سپس جنینهای جوانهزده جهت ازدیاد به محیط N6 حاویBA وGA3 به ترتیب بهمیزان 5/0 و یک میلیگرم در لیتر منتقل و در شرایط 16 ساعت روشنایی و دمای25 درجه سانتیگراد قرار داده شدند. نتایج نشان داد که درصد جوانهزنی و دانهال هیبرید دو نوع تلاقی <em>B.vulgaris×B.procumbens</em> و <em>B.vulgaris×B.webbiana</em>بهترتیب 10درصد و 40درصد است.
تلاقی بین گونهای,چغندرقند,محیط کشت,نجات جنین
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1691.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1691_ef4bf8610b5d06e861abfb3b4c7d1adb.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
21
1
2005
09
23
بهرهوری عوامل و نهادههای تولید در مزارع چغندرقند شهرستان اقلید
41
31
FA
حمید
محمدی
اعضا هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم
hamidmohammadi@uoz.ac.ir
سید نعمتاله
موسوی
عضو هیئت علمی دانشگاه ازاد اسلامی واحد مرودشت، مرودشت، ایران.
فرشید
کفیلزاده
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم، جهرم، ایران.
مجید
رحیمی
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم، جهرم، ایران.
10.22092/jsb.2005.1692
هدف این تحقیق، تعیین حد اقتصادی استفاده از نهادههای تولیدی در تولید چغندرقند در شهرستان بود. جهت دستیابی به هدف فوق، با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی دو مرحلهای دادههای موردنیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه با 55 کشاورز در شهرستان اقلید، جمعآوری شد. برای سنجش بهرهوری نهادهها از توابع تولید کاب-داگلاس و ترانسندنتال استفاده شد. همچنین در تعیین سهم هزینهنسبی عوامل تولید، از تابع ترانسندنتال استفاده شد. طبق نتایج، از نهادههای نیروی کار، ماشینآلات و بذر بیش از حد بهینه اقتصادی و از نهاده کودشیمیایی کمتر از حد بهینه استفاده میشود. جهت کسب حداکثر سود در واحدها بایستی میزان مصرف نهادههای نیروی کار، ماشینآلات و بذر کاهش و مصرف کود شیمایی افزایش یابد. نتایج مطالعه نشان داد که 2/67 درصد از بهرهبرداران در استفاده از نیروی کار در ناحیه سوم تولید عمل میکنند. همچنین 5/85 درصد از بهرهبرداران، کودشیمیایی را در ناحیه اول تولید مصرف کردند. این در حالی است که بهترتیب 100 و 2/58 درصد از زارعین نهاده بذر و ماشینآلات را بیش از میزان بهینه مصرف میکنند. 4/56 درصد از زارعین در استفاده از سم در ناحیه اقتصادی (ناحیه دوم) عمل کردند. ضریب تبیین تابع تولید 88 درصد بهدست آمد که بیانگر برازش مناسب تابع است. به این مفهوم که متغیرهای مستقل توانستهاند 88 درصد از تغییرات متغیر وابسته (عملکرد) را توجیه کنند. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین سهم هزینه نهادههای تولید مربوط به نیروی کار و ماشینآلات است و کاهش مصرف این دو نهاده، موجب کاهش هزینههای تولیدی و افزایش سود خواهد شد.
اقلید,بهرهوری,هزینه عوامل,تابع تولید,چغندرقند,کشش تولید,نهادهها
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1692.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1692_6833f37bef7851b41b37f468f233d0da.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
21
1
2005
09
23
تأثیر کوددامی، پتاسیم و بر روی عملکرد کمی و کیفی چغندرقند در منطقه بردسیر
56
43
FA
محمدعلی
جوا هری
0000-0001-9831-6326
اعضاء هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان
javaheri310@yahoo.com
ناصر
رشیدی
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، کرمان، ایران.
امین
باقیزاده
استادیار گروه بیوتکنولوژی پژوهشکده علوم محیطی، مرکز بین المللی علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی
10.22092/jsb.2005.1694
بهمنظور بررسی اثر کوددامی، سولفاتپتاسیم و اسیدبوریک بر خصوصیات کمی و کیفی محصول چغندرقند، آزمایشی در قالب طرح اسپلیت پلات فاکتوریل در چهار تکرار طی سه سال (1380-1378) در منطقه بردسیر کرمان اجرا گردید. عامل کوددامی در سه سطح صفر،10 و 20تن مادهی خشک در هکتار در کرت اصلی و کود سولفاتپتاسیم در سه سطح صفر، 75 و 150 کیلوگرم درهکتار و اسیدبوریک نیز در سطوح صفر،10و20 کیلوگرم درهکتار به صورت فاکتوریل در کرتهای فرعی مصرف شدند. نتایج نشان داد که اثر کوددامی و سولفاتپتاسیم بر عملکرد ریشه معنیﺩار (5%=α) بوده است، ولیاسید بوریک روی درصد قند ملاس و درصد قندسفیدریشه معنیﺩار نگردید. استفاده از کوددامی و سولفات پتاسیم اثر معنیﺩاری بر عملکرد شکر سفید داشت به طوری که استفاده از 20 تن کوددامی درهکتار، 10 درصد و استفاده از 150 کیلوگرم سولفاتپتاسیم در هکتار، 6 درصد عملکرد شکر سفید را نسبت به شاهد افزایش داد. اگرچه اسیدبوریک اثر معنیﺩاری بر عملکرد شکرسفید نداشته، ولی عملکرد شکر سفید را نسبت به شاهد 8/1 درصد افزایش داده است و این در حالی بود که آب آبیاری حدود 5/0 میلیگرم در لیتر حاوی بر بود.
اسید بوریک,بر,بردسیر,پتاسیم,چغندرقند,کوددامی
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1694.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1694_8bd15122444591e0803e6376d9b3d128.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
21
1
2005
09
23
بررسی امکان کنترل بیولوژیک بیماری مرگ گیاهچه چغندرقند بهوسیله جدایههایی از Trichoderma harzianum Rifai
75
57
FA
مائده
شهیری طبرستانی
کارشناس ارشد بیماری شناسی گیاهی
ماهرخ
فلاحتی رستگار
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران.
بهروز
جعفرپور
عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران.
حمید
روحانی
عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران.
10.22092/jsb.2005.1695
با توجه به قدرت بالای آنتاگونیستی قارچ<em>Trichoderma harzianum </em>، پنج جدایه <em>T.h.</em>K، <em>T.h.</em>BI، <em>T.h.</em>Mo،<em>Var</em>33<em> </em>وتربت <em>VI</em>انتخاب و اثر آن در شرایط آزمایشگاه و گلخانه بر بیمارى مرگ گیاهچه چغندرقند ناشى از<em>Rhizoctonia solani</em> مطالعه شد. قدرت آنتاگونیستی جدایههاى <em>T. harzianum</em> بهصورت کشت دو طرفه روى PDA در کشت همزمان، کشت 48 ساعته و 96 ساعته<em>R. solani </em><em> </em>بررسى شد و مشخص شد کلیه جدایههای <em>T. harzianum</em> میتوانند پس از متوقف کردن رشد میسلیومی <em>R. solani</em>کلنى آن را بهطور کامل کلنـیزه و بر روی آن اسپـرزایى کنند. در هر سه آزمایش، جدایه <em>T.h.</em>Kدرمقایسه با سایر جدایهها، در زمان کوتـاهترى کلـنى <em>R. solani</em>را کلنـیـزه کرد. بـررسىهاى میکروسکپى نحوهتأثیر جـدایههای <em>T. harzianum</em>روی <em> </em><em>R. solani</em>نشان داد این جدایهها با پیچش هیفى، نفوذ و متلاشى کردن هیف، رشد آن را متـوقف کرده و در نهـایت باعـث از بیـن رفتن آن مـیشـوند. متابولیـتهای فرار جـدایههای<em>T. harzianum</em>، اثر بازدارندگى قابلتوجهى روى رشد میسلیومى قارچ عامل بیمارى داشتند که در این میان جدایه <em>T.h.</em>BI با 63/89 درصد، بیشترین اثر بازدارندگى را از خود نشان داد. در بررسی اثر بازدارندگی پنج غلظت(30-25-20-15-10 درصد) متابولیتهای مایع خارج سلولی جدایههای<em>T.harzianum</em> در جلوگیری از رشد میسلیومى <em>R. solani</em>مشخص شد، متابولیتهاى مایع خارج سلولی هیچ یک از جدایهها در غلظتهاى بهکار رفته، تأثیر معنىدارى در رشد میسلیومى <em>R. solani</em>نداشتند. در آزمایشهاى گلخانهاى مشخص شد، پوشش دادن بذر چغندرقند با عوامل آنتاگونیست یا اضافه کردن آنها به خاک بر میزان مرگ و میر گیاهچهها در فاصله 30 روز پس از کاشت، تأثیر چشمگیرى در مقایسه با شاهد آلوده دارد و از این نظر، بین جدایهها تفاوت معنیدارى وجود داشت. در مجموع، جدایههای <em>T.h.</em>K و<em> Var</em>33در روش محلول پاشى خاک، بهترین اثر را در کنترل بیمارى داشتند.
کنترل بیولوژیکى,مرگ گیاهچه چغندرقند,Trichoderma harzianum,Rhizoctonia solani
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1695.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1695_8f2c053d7aab92cde6da523502a9c2d0.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
21
1
2005
09
23
کاهش مصرف علفکش با کاربرد همزمان تیغهﻫای کولتیواتور و سمﭘاشی نواری در زراعت چغندرقند
86
77
FA
آژنگ
جاهدی
عضو هئیت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان
azjahedi@yahoo.com
عباس
نوروزی
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، همدان، ایران.
محسن
ساعتی
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان
10.22092/jsb.2005.1696
طی یک آزمایش مزرعهای سه ساله (81- 1379) و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی، امکان کاهش مصرف سم علفکش با تلفیق روشهای شیمیایی و مکانیکی درکنترل علفهای هرز مزرعه چغندرقند مورد بررسی قرارگرفت. سه نوع تیغه چاقویی کولتیواتور (سرنیزهای، پنجهغازی و شمشیری) جهت حذف علفﻫایهرز بین ردیفهای کشت، همراه با پاشش مخلوط مساوی علفکشهای دسمدیفام( امولسیون 7/15 درصد از ماده تجاری بتانال آ.ام) و کلریدازون(پودر وتابل 80 درصد از ماده تجاری پیرامین) مورد استفاده قرارگرفت. سمپاشی بهصورت نواری به عرض20 سانتیمتر روی پشتهها، به میزان دو لیتر در هکتار (یک بار پاشش) و یک لیتر در هکتار (دو بار پاشش به فاصله 10 روز) انجام شد. تیمارها با شاهد منطقه (انجام فاروئر و کاربرد 6 لیتر مخلوط مساوی علفکشهای دسمدیفام و کلریدازون) و هم چنین تیمار وجین دستی(دوبار) مقایسه شد. نتایج حاصل از تجزیه آماری دادهها نشان داد که بین تیغههای کولتیواتور موردآزمایش، تیغه سرنیزهای به دلیل نوع برش و کارآیی بیشتر در خاک توانسته است با حذف علفهای هرز بین خطوط کاشت نسبت به دو تیغه دیگر برتری نشان دهد. نتایج تجزیه مرکب نشان داد، بهترین تیمار، استفاده از تیغه سرنیزهای با مصرف علفکش بهمیزان دو لیتر، از مخلوط مساوی دسمدیفام و کلریدازون (یکبار پاشش) در هکتار بود. این تحقیق نشان داد که با استفاده از سمﭘاشی نواری و حذف علفهایهرز بین خطوط کاشت توسط تیغه کولتیواتور سرنیزهای، میتوان تا 66درصد مصرف علفکش در هر هکتار را کاهش داد که هم از نظر اقتصادی و هم زیستمحیطی قابلتوجه است.
چغندرقند,سمﭘاشی نواری,کولتیواتور,علفکش
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1696.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1696_0fd7b595b57184b6e9336a6af6619b2d.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
21
1
2005
09
23
اثر تیمار پیش جوانهزنی بذر چغندرقند در شرایط تنش شوری اینوِیترو
97
87
FA
نسرین
یاوری
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات چغندرقند- کرج، ایران.
محمود
مصباح
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات چغندرقند- کرج، ایران.
mesbahm@yahoo.com
عبدالرسول
غفاری جهرمی
کارشناس ارشد بخش آمار و کامپیوتر- مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر- کرج، ایران.
حساسیت به شـوری خـاک در مرحلـه جوانـهزنی بـذر چغندرقنـد بـهعنوان مانـع اصلی استقرار مطلوب بوتـه در مـزارع محسوب میشود. بررسیهای قبلی نشان داد که کشت ریزنمونههای متفاوت چغندرقند در سطوح افزایشی نمک کلریدسدیم در محیط کشت درون شیشهای، تحمل زیاد به تنش شوری دارد. لذا آزمایشی برای مقایسه تحمل شوری در جنین بذری چغندرقند طراحی شد. جنین بذری با پوسته و بدون پوسته بذر، در محیط غذایی استریل PGoB دارای 3درصد ساکارز و 9/0درصد آگار، بدون نمک و نیز حاوی نمک کلریدسدیم بهمیزان 100، 150 و 250 میلیمولار در سه تکرار هر بار با 10ریزنمونه در هر پتری دیش (قطر 9 سانتیمتری) کشت شد. نتایج این بررسی برای نوع بافت مورد آزمایش، سطوح شوری و اثر این دو عامل بر یکدیگر در دو لاین 7233 و 67-9597 تفاوت معنیدار نشان داد. در هر دو لاین، بر خلاف بذر کامل، جنین بذری قادر به جوانهزنی در محیطهای دارای تنش شوری بود. نقش پوسته بذر در جوانهزنی با اجرای آزمایش تنش شوری پس از تیمار پیش جوانهزنی بررسی شد. بذرهای لاینهای 67-9597، 7233 و261 با شستشوی هشت ساعته بذر در محلول تیرام 2/0درصد و سپس کاهش تدریجی رطوبت بذر در دمای 25 سانتیگراد در ﮊﺭﻣﻴﻨﺎتور پیشتیمار شدند. 25 عدد بذر از هر تیمار در پتریدیش و در چهار تکرار کشت شد. بذرهای تیمار شده در سطوح آزمایشی تنششوری جوانه زدند. تجزیه واریانس نتایج آزمایش نشان داد که تفاوت بین لاینها، سطوح تنش و اثرمتقابل دو عامل بر یکدیگر معنیدار هستند. لاین 7233 مقاومترین و 67-9597 و 261 در درجات بعد برای جوانهزنی بذر در شرایط تنش بودند. تیمار پیش جوانهزنی بذر چغندرقند برای مقابله با تنششوری اثر مثبت نشان داد.
استقرار بوته,اینویترو,تنش شوری,تیمار پیشجوانهزنی,جنین بذری,چغندرقند,لاین 67-9597,لاین 7233,لاین 261
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1697.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1697_b0d0fb4c0b7f9af8df3b99cf8834d896.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
21
1
2005
09
23
شناسایی قارچهای عامل پوسیدگی ریشه چغندرقند و تعیین پراکندگی آنها در استان کرمانشاه
100
99
FA
مهیار
شیخ الاسلامی
هیئت علمی بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه
حسن
یونسی
هیئت علمی بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، ایران.
hunesi920@yahoo.com
داریوش
صفایی
هیئت علمی بخش تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، ایران.
10.22092/jsb.2005.1698
قارچهای بیماریزای بسیاری سبب ایجاد پوسیدگی ریشه چغندرقند در مراحل مختلف میشوند. در بین آنها <em>Rhizoctonia</em> spp. سبب پوسیدگیهای طوقه و ریشه، پوسیدگی خشک و پوسیدگی بنفش ریشه میشود<br /> (Whitney and Duffos 1986). پوسیدگی ریشه توسط قارچ <em>Phytophthora drechsleri</em> Tucker در مزارعی که ریشه چغندر در معرض رطوبت بیش از حد معمول خاک قرار دارد، مشاهده شدهاست (Habibi 1975). قارچ Fitzp. (Edson) <em>Pythium aphanidermatum</em> بهعنوان یکی از عوامل فساد بذر، مرگ گیاهچه و پوسیدگی ریشه در ایران شناخته شدهاست (Ahmadinejad and Okhovat 1976). از قارچ <em>Rhizopus arrhizus </em> Fischer بهعنوان یکی از عوامل پوسیدگی طوقه چغندرقند در ایران نام برده شدهاست (Habibi 1977). بهمنظور شناسایی و تعیین پراکنش قارچهای بیماریزا در مزارع چغندرقند استان کرمانشاه طی سالهای 1377 و 1378 بررسیهایی انجام گرفت. در این مطالعات از تعداد 41 مزرعه در مناطق مختلف استان در حوزه کارخانههای قند اسلامآباد غرب و بیستون بازدید بهعمل آمد. در هر مزرعه اطلاعاتی از قبیل نوع تناوب، روش کاشت، منبع آب آبیاری و شدت بیماری ثبت شد. از هر مزرعه 2 تا 5 ریشه از بوتههای بیمار انتخاب شد و در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین از هر مزرعه، مقداری خاک برای تعیین رابطه خصوصیات خاک با شدت بیماری جمعآوری شد. از ریشههای بیمار، 98 جدایه قارچ جدا شد. اغلب این جدایهها به جنس<em>Fusarium</em> تعلق داشت. سایر جدایهها شامل <em>Rhizoctonia</em> <em>solani</em><em>،</em><em> Rhizoctonia Binucleate </em><em>، </em><em>Phytophthora drechsleri</em><em>، </em><em>Pythium aphanidermatum</em><em>، </em><em>Rhizopus arrhizus</em><em>، </em><em>Rhizopus stolonifer</em><em>، </em><em>Macrophomina phaseolina</em><em>،</em> <em>Phoma</em> <em>betae</em>، <em>Mucor</em> spp. و <em>Geotrichum</em> sp. بـودند. در آزمــایــش اثــبــات بیــمـــاریزایی گــونههــای <em>R. solani</em>، <em>P. drechsleri</em><em>، </em><em>P.</em> <em>aphanidermatum</em> و<em>R. arrhizus</em> علایم مشخص بیماری و پوسیدگی را ایجاد کردند و سایر گونهها در شرایط موردآزمایش علایم بیماری را بهوجود نیاوردند. در ارتباط با خصوصیات خاک مرزعه، درصد اشباع خاک با شدت علایم تا حدودی مرتبط بود. بقیه فاکتورها با شدت علایم رابطهای نداشتند. شکل 1 پراکندگی قارچهای عامل پوسیدگی ریشه چغندرقند در استان کرمانشاه را نشان میدهد.
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1698.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1698_43ce40641c49ed9e58e79964ce03990e.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
21
1
2005
09
23
اصطلاحات و تعاریف کمیت و کیفیت تکنولوژیکی چغندرقند
101
104
FA
محمد
عبداللهیان نوقابی
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات چغندرقند- کرج، ایران.
noghabi@sbsi.ir
رضا
شیخالاسلامی
هیئت علمی مؤسسه تحقیقات چغندرقند
بابک
بابائی
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات چغندرقند- کرج، ایران.
babak_babaee@yahoo.com
10.22092/jsb.2005.8201
https://jsb.areeo.ac.ir/article_8201.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_8201_dbb9049caff885dd6104ce2c37f2e3d0.pdf