موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
27
2
2012
02
20
بررسی روندرشد چغندرقند در همدان
117
134
FA
محمدرضا
میرزایی
مربی پژوهش، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان
محمد
عبداللهیان نوقابی
دانشیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
noghabi@sbsi.ir
10.22092/jsb.2012.662
پژوهش حاضر بهمنظور بررسی روند رشد گیاه چغندرقند در شرایط اقلیمی همدان و شناخت عوامل مؤثر بر کمیت و کیفیت محصول و همچنین شاخصهای فیزیولوژیک اجراء گردید. دو آزمایش تاریخ کاشت در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار و 11 مرحله برداشت انجام شد. نمونهبرداری از کرتها بهروش تخریبی و تجزیه رشد بهروش رگرسیونی و براساس تغییرات شاخص سطحبرگ، وزن خشک برگ و ماده خشک کل که مبنای تجزیه رشد هستند، انجام شد. نتایج نشان داد حداکثر سرعت رشد گیاه زراعی (CGR) در تاریخ کاشت اول 90 روز پساز کاشت و بهترتیب معادل 2/20 و 3/23 گرم در مترمربع در روز در سال 1381 و 1382 اندازهگیری شد. بیشترین سرعت رشد محصول در تاریخ کاشت دوم در سال 1381 و 1382 به ترتیب پس از 110 و96 روز از زمان کاشت به 5/29 و0/25 گرم در مترمربع در روز رسید. بیشترین شاخص سطح برگ (LAI) تاریخ کاشت اول در حدود سه ماه پساز کاشت در سال 1381 به 5/2 و در سال 1382 معادل 6/2 شد که از لحاظ زمانی منطبق بر حداکثر میزان سرعت رشد محصول بود ولی در اواخر دوره رشد میزان سطح برگ به آرامی کاهش یافت. سرعت رشد نسبی (RGR) در اوایل دوره رشد در بیشترین مقدار خود بود و در طول دوره رشد چغندرقند بهصورت رابطه خطی سیر نزولی داشت. تغییرات سرعت جذب خالص (NAR) در ابتدا بهصورت بطئی افزایش و سپس با بزرگ شدن برگها و سایهاندازی آنها روند نزولی پیدا کرد. بیشترین سرعت رشد ریشه چغندرقند (CGR-r) در تاریخ کاشت اول در سال 1381 و 1382 به ترتیب 94 و 92 روز پساز کاشت به 1/10 و 0/20 گـرم در مترمربـع در روز اتفاق افتاد و پس از آن روند نزولی داشت. در تاریخ کاشت دوم بالاترین میزان CGR-r نیز 0/14 و 3/17 گرم در مترمربع در روز بود که به ترتیب 108 و 95 روز پساز کاشت در سال 1381 و 1382 بهدست آمد. بهطور کلی عملکرد بالقوه ریشه در شرایط اقلیمی همدان در کشت زود نسبت به کشت تأخیری طی دو سال اجرای آزمایش برتری قابل توجهی داشت و شاخصهای فیزیولوژیکی مربوط به روند رشد چغندرقند طی فصل رشد به خوبی با پتانسیل عملکرد محصول همخوانی داشت. لذا با توجه به تغییرات اقلیمی و پدیده گرم شدن کرهزمین، کشت چغندرقند در اولین فرصت ممکن در منطقه از لحاظ شاخصهای فیزیولوژیکی و همچنین عملکرد چغندرقند قابل توجیه و توصیه میباشد.
تاریخ کاشت,درجه روز رشد,روند رشد,شاخص رشد,شاخص سطح برگ,عملکردریشه
https://jsb.areeo.ac.ir/article_662.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_662_1a467551cd4ae3566e4a7b15c1e35e32.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
27
2
2012
02
20
بررسی جوانه زنی و سبز شدن بذر ارقام منوژرم چغندرقند تحت شرایط تنش رطوبتی
152
135
FA
علی
جلیلیان
ابخش تحقیقات چغندرقند، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.
alijalilian@yahoo.com
وحید
دبیری
دانشجوی کارشناسیارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد- خرم آباد، ایران.
علی
خورگامی
استادیار دانشکده کشاورزی- دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد- خرم آباد، ایران
جهانشاه
بساطی
مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه- کرمانشاه ، ایران.
basati@sbsi.ir
ولی اله
یوسف آبادی
0000-0002-0909-3173
مربی پژوهشی مؤسسه تحقیقات چغندر قند- کرج ، ایران.
v_yosef@yahoo.com
10.22092/jsb.2012.704
به منظور شناخت بیشتر از جوانهزنی و سبزشدن ارقام منوژرم چغندرقند در شرایط تنش رطوبت این تحقیق بهصورت سه آزمایش اجرا گردید. در آزمایش اول کیفیت جوانهزنی بذر سه رقم منوژرم (رایزوفورت تولید داخل، رسول و زرقان) در پنج سطح تنش رطوبت (0، 2-، 4-، 6- و 8- بار) در داخل ژرمیناتور با دمای 15 درجه سانتیگراد و به روش بین کاغذ (B.P) مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش با شروع جوانهزنی هر روز بذرهای جوانهزده شمارش گردید و در پایان، درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی تعیین شد. آزمایش دوم، مشابه آزمایش اول بود اما در این آزمایش در 14 روز بعد از کاشت درصد گیاهچههای نرمال و غیرنرمال تعیین و سپس طول ریشهچه، طول ساقهچه و نسبت آنها و همچنین وزنخشک ریشهچه و ساقهچه و نسبت آنها در هر تیمار اندازهگیری شد. در آزمایش سوم سه رقم ذکر شده در داخل اتاقک رشد و در داخل خاک لومی تحت تنش رطوبت 5/17، 20، 5/22 و 25 (شاهد) درصد رطوبت وزنی خاک مورد ارزیابی قرار گرفت در این بخش نیز با شروع سبز شدن هر روز تعداد بذرهای سبز شده شمارش گردید و سرعت سبز شدن، زمان رسیدن به 50 درصد سبز شدن و همچنین درصد سبز نهائی در هر رقم و تیمار تعیین شد. طرح آماری برای همه آزمایشها بهصورت آزمایش فاکتوریل دو عاملی (سطوح هر فاکتوردر هر آزمایش باتوجه به تعداد تیمارها متفاوت بود) و در قالب طرح کرتهای کاملاً تصادفی با چهار تکرار بود. محل اجرای طرح، آزمایشگاههای مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه بود. نتایج آزمایش اول نشان داد تأثیر تنش رطوبت روی صفات درصد جوانهزنی و زمان رسیدن به 50 درصد جوانهزنی معنیدار است بهطوریکه با افزایش تنش رطوبت درصد جوانهزنی کاهش مییابد. همچنین نتایج نشان داد که درصد جوانهزنی رقم رایزفورت بیشتر از درصد جوانهزنی دو رقم رسول و زرقان بود. نتایج آزمایش دوم حاکی از آن بود که اثر تنش رطوبت روی گیاهچههای نرمال و بذرهای جوانه نزده در سطح احتمال یک درصد معنیدار است. نتایج آزمایش سوم نیز نشان داد که تنش رطوبت بر صفات درصد سبزشدن، سرعت سبزشدن و زمان رسیدن به 50 درصد سبزشدن تأثیر معنیداری دارد، بر اساس نتایج این آزمایش در رطوبت وزنی خاک کمتر از 5/17 درصد( مکش خاک 6- بار)، سبزشدن بذر چغندرقند بهشدت کاهش مییابد و از 20 تا 25 درصد رطوبت وزنی (مکش معادل 3- تا 3/0- بار) خاک رس تفاوت معنیداری از نظر درصد سبزشدن بذر چغندرقند وجود ندارد.
بذر منوژرم,تنش رطوبت,جوانهزنی,چغندرقند,ژرمیناتور
https://jsb.areeo.ac.ir/article_704.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_704_1d1ff9132429e0b8beaf593e94f58740.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
27
2
2012
02
20
تعیین نیاز آبی و تأثیر تغییرات آن بر برخی صفات کمی و کیفی محصول چغندرقند
167
153
FA
حمید
زارع ابیانه
دانشیار مهندسی آب، دانشگاه بوعلی سینا همدان- ایران.
zareabyaneh@gmail.com
الهام
فرخی
دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی دانشگاه بوعلی سینا همدان- ایران
مریم
بیات ورکشی
دانشجوی دکترای آبیاری و زهکشی دانشگاه بوعلی سینا همدان- ایران
محمود
احمدی
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان- همدان، ایران.
10.22092/jsb.2012.705
بهمنظور تعیین نیاز آبی گیاه چغندرقند و تأثیر تغییرات آب مصرفی بر برخی مؤلفههای تولید، آزمایشی بهمدت چهار سال (1373 الی 1376) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اکباتان همدان اجرا گردید. بدین منظور، نیاز آبی بهینه، عملکرد ریشه و قند، کارایی مصرف آب بر پایه عملکردریشه، درصدقند و بازده مصرف آب براساس عملکردقند در شرایط عدم محدودیت آب و مواد غذایی به روش بیلان آبی طی چهار دوره رشد 130، 134، 152 و 162 روزه اندازهگیری و مقایسه شدند. همچنین بهطور همزمان نیاز آبی گیاه مرجع (چمن) با استفاده از لایسیمتر اندازهگیری گردید تا روند تغییرات ضریب گیاهی چغندرقند بررسی گردد. نتایج بررسیها، حجم آب مصرفی چغندرقند را طی چهار سال به ترتیب 8427، 7328، 10256 و 9026 مترمکعب در هکتار با میانگین 8759 مترمکعب در هکتار نشان داد. میانگین چهار ساله حداکثر ضریب گیاهی در مرحله میان فصل 04/1 و حداقل آن در مرحله آغازین برابر 42/0 بهدست آمد. بیشترین عملکردریشه، قند و درصد قند با طول دوره رشد 162 روزه، به ترتیب 8/116، 36/20 تن در هکتار و 43/17 درصد بهدست آمد. کمترین مقدار عملکردهای ریشه، قند و درصد قند در دوره رشد 130 روزه به ترتیب برابر 21/52، 5/8 تن در هکتار و 26/16 درصد اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که در دوره رشد 130 روزه ضمن کاهش عملکردریشه، کارآیی مصرف آب برای عملکردریشه و عملکردقند نیز بهترتیب به 1/7 و 2/1 کیلو گرم به ازای هر مترمکعب آب مصرفی کاهش یافت. در دوره رشد طولانیتر مقدار کارآیی مصرف آب برای عملکردریشه و عملکردقند به ترتیب 4/11 و دو کیلوگرم بر مترمکعب آب مصرفی بدست آمد.
چغندرقند,ضریب گیاهی,عملکرد,کارآیی مصرف آب,لایسیمتر,نیازآبی
https://jsb.areeo.ac.ir/article_705.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_705_d06a98db3732d4f8595a32d3b111859f.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
27
2
2012
02
20
ارزیابی مدل ET-HS در تعیین نیاز آبی محصول چغندرقند و کارایی مصرف آب در شرایط نیمهخشک اصفهان
183
169
FA
علی
سلیمانی
دانشیارگروه زراعت و اصلاح نباتات- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان
a_soleymani@khuisf.ac.ir
پیام
نجفی
دانشیار گروه خاکشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان- اصفهان- ایران.
مهرداد
دهنوی
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان، اصفهان، ایران.
محمد حسام
شاهرجبیان
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان، اصفهان، ایران.
10.22092/jsb.2012.706
روش هارگریوز- سامانی از جمله روشهای محاسبه تبخیر و تعرق گیاه بوده که به حداقل دادههای هواشناسی نیازمند است. به منظور ارزیابی مدل <em>ET-HS</em> در تعیین نیاز آبی محصول چغندرقند در منطقه اصفهان، تحقیقی در سال 1384 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان اصفهان اجرا درآمد. آزمایش تحقیق به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با شش تیمار مدیریت آبیاری در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آبیاری شامل: 50، 75، 100، 125، 150 درصد نیاز آبی گیاه براساس مدل <em>ET-HS</em> و شاهد براساس 90 میلیمتر تبخیر از طشتک تبخیر کلاس <em>A</em> در طول فصل رشد بود. نتایج نشان داد که اثر تیمارهای آبیاری بر مقدار ماده خشک کل و عملکردریشه معنیدار بود. همچنین در تیمار آبیاری معادل 150 درصد نیاز آبی عملکردریشه افزایش پیدا کرد ولیکن درصدقند تا 100 درصد نیاز آبی گیاه افزایش (هر چند غیرمعنیدار) و پس از آن کاهش یافت. عملکرد شکرسفید تا 125 درصد نیاز آبی گیاه به میزان 7/8 تن در هکتار به صورت معنیداری افزایش و پس از آن با افزایش مصرف آب کاهش یافت. بالاترین کارایی مصرف آب برای عملکرد ریشه در تیمار 50 درصد نیاز آبی حاصل شد. با توجه به دقت مدل <em>ET-HS</em> در تیمار شاهد میتوان از این مدل برای آبیاری محصول چغندرقند در مناطقی مشابه اصفهان در طی فصل زراعی استفاده کرد و بدون استفاده از دادههای تبخیر و تعرق و یا دادههای تخلیه رطوبتی خاک و فقط براساس اطلاعات درجه حرارت هوا نسبت به تعیین نیاز آبی چغندقند اقدام کرد به طوریکه محصول کاهش نداشته و با مصرف حداقل ممکن آب عملکرد مناسب شکر قابل استحصال را برداشت نمود.
چغندرقند,مدل ET-HS,مناطق نیمه خشک,نیاز آبی
https://jsb.areeo.ac.ir/article_706.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_706_d8a25143414b9d4363fa45da07444ca5.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
27
2
2012
02
20
ارزیابی تناسب اراضی و پتانسیل تولید تابشی- حرارتی چغندرقند به روش فائو در اراضی دانشکده کشاورزی لرستان و مقایسه آن با دشت سیلاخور
196
185
FA
اکبر
سهرابی
استادیار دانشکده کشاورزی- دانشگاه لرستان
akbarsohrabi.as@gmail.com
محمدعلی
چگینی
استادیار مؤسسه تحقیقات چغندرقند
10.22092/jsb.2012.1654
این تحقیق در اراضی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان بین طول شرقی و عرض شمالی انجام گرفت. براساس اطلاعات نزدیکترین ایستگاه هواشناسی سینوپتیک، منطقه مورد مطالعه، جزء اقلیم نیمه خشک میباشد. میانگین حداکثر درجه حرارت روزانه منطقه در تیرماه برابر با 5/29 و میانگین حداقل درجه حرارت روزانه در دیماه 5/5 درجه سانتیگراد ثبت شده است. متوسط بارندگی منطقه 509 میلیمتر در سال است. چهار نیمرخ شاهد از تعداد 30 نیمرخ حفر شده انتخاب گردید. خاکها در دو ردۀ اینسپتی سول و انتی سول قرار گرفتند و در مجموع چهار فامیل و 12 واحد اراضی خاک تشخیص داده شد. هدف از این تحقیق مقایسه ارزیابی کیفی تناسب اراضی و پتانسیل تولید تابشی– حرارتی به روش فائو در دو منطقه خرمآباد و دشت سیلاخور بود. نتایج نشان داد که پتانسیل تولید چغندرقند در خرمآباد برابر با 67590 کیلوگرم در هکتار و کلاسهای تناسب اراضی به روش پارامتریک S<sub>2</sub> و S<sub>3</sub> میباشد. در صورتی که در دشت سیلاخور کلاس تناسب اراضی S<sub>2</sub>، S<sub>3</sub> و N<sub>s</sub> بهدست آمد. محدودیتهای اصلی خاک در خرمآباد شامل کربنات کلسیم، پستی و بلندی و سنگریزه است، در صورتی که در دشت سیلاخور زهکشی، پستی و بلندی، بافت خاک، سنگریزه، واکنش خاک و درصد سدیم تبادلی میباشند. بنابراین عملکرد کشاورزان میتواند با رفع محدودیتهای قابل اصلاح خاک و ارتقاء مدیریت افزایش یابد. در این روش به جای نمونه برداری از کلیه پروفیلها از نیمرخ های انتخابی نمونه گیری کردند، لذا هزینههای آزمایشهای شیمیایی، فیزیکی و مینرالوژیکی نمونههای خاک در این روش کمتر است.
ارزیابی اراضی,پتانسیل تولید تابشی – حرارتی,چغندرقند,روش فائو,روش پارامتریک
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1654.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1654_43853910f9b850ead0a47df0c6cfe040.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
27
2
2012
02
20
بهینهسازی استخراج سلولز از خمیر چغندرقند
210
197
FA
بابک
بابائی
مربی پژوهشی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
babak_babaee@yahoo.com
محمد
عبداللهیان نوقابی
دانشیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
noghabi@yahoo.com
حمید
نوشاد
مربی پژوهشی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
hamidnoshad@yahoo.com
سعید
واحدی
مربی پژوهشی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
dvahedi@ yahoo.com
10.22092/jsb.2012.1655
سلولز یکی از مواد اولیه مورد نیاز صنایع میباشد که بهطور وسیع در تهیه رنگها، کاغذ، نساجی، کشاورزی، محصولات آرایشی و بهداشتی کاربرد دارد. تفاله و مازاد خمیر چغندرقند در مرحله عیارسنجی یکی از منابع سلولز بهشمار میآید. این طرح با هدف بررسی امکان تولید سلولز از تفاله یا مازاد خمیر چغندرقند در مرحله عیارسنجی بهصورت آزمایش فاکتوریل (2×3×3) بر پایه طرح کرتهای کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. به این منظور ابتدا مازاد خمیر چغندرقند نمونههای عیارسنجی شده جمعآوری، شسته، خشک و آسیاب شد. سپس نمونه آسیاب شده توسط اسید کلریدریک 6/0 نرمال در دمای 45 درجه سانتیگراد به مدت 48 ساعت هیدرولیز و با آب در دمای 70 درجه سانتیگراد به مدت یک ساعت مخلوط گردید تا پکتین و ترکیبات پکتینی موجود بهصورت محلول از مخلوط جدا شدند. باقیمانده تفاله در این مرحله را پس از شستشو و خشک کردن به نسبت یک گرم تفاله و 100 میلیلیتر محلول سود در سه سطح با غلظت 5/2، 5 و 5/7 درصد (w/v)، در سه مدت زمان تأثیر سود شامل هشت، 10 و12 ساعت و دمای تأثیر سود در دو سطح 25 و 45 درجه سانتیگراد تیمار گردیدند تا پلیساکاریدهای محلول در محیط قلیایی از سلولز جدا شوند. صفات اندازهگیری شده در این تحقیق شامل خلوص نسبی، ویسکوزیته و جرم ملکولی سلولز استخراجی بودند. نتایج نشان داد اثر غلظت سود و مدت همزدن و اثر متقابل این دو عامل بر صفت خلوص نسبی در سطح احتمال پنج درصد معنیدار است. بهعلاوه مشخص گردید که بین تیمارهای مورد بررسی سلولز استخراج شده توسط تیمار سود و غلظت پنج درصد در مدت همزدن 12 ساعت و دمای 45 درجه سانتیگراد بهطور معنیداری از شرایط کیفی بهتری برخوردار است بهطوری که میانگین صفات خلوص نسبی 2/95 درصد، ویسکوزیته 9/15 میلیپاسکال در ثانیه و جرمملکولی 255000 گرم بر مول بهدست آمد که از سایر تیمارهای مورد بررسی بهطور معنیداری بیشتر بود. بنابراین با این روش میتوان سلولزی با خلوص نسبی 2/95 درصد از تفاله چغندرقند بهدست آورد.
استخراج,تفاله چغندرقند,خلوص نسبی,سلولز,مازاد خمیر عیارسنجی,ویسکوزیته
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1655.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1655_ddea7600cd4cf1bcc16a1504f4ba18e9.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
27
2
2012
02
20
تعیین آثار رفاهی سیاست بهبود تکنولوژی تولید چغندرقند
224
211
FA
مجید
احمدیان
استاد گروه اقتصاد - دانشکده اقتصاد- دانشگاه تهران- تهران، ایران.
امیر
محمدی نژاد
استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات- تهران، ایران.
amnejad88@gmail.com
رضا
رحیمی
مربی پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز و دانشجوی دکتری اقتصادکشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران.
rezarahimi1341@gmail.com
10.22092/jsb.2012.1656
چغندرقند یکی از محصولات صنعتی بخش کشاورزی است که نقش مهمی در تأمین شکر موردنیاز داخل دارد. با توجه به بالا بودن سهم شکر وارداتی از شکر مصرفی، یکی از راهکارهای تأمین قند و شکر موردنیاز کشور، استفاده از سیاستهای حمایتی است. یکی از این سیاستها، سیاست بهبود تکنولوژی میباشد. به منظور ارزیابی اثر این سیاست، معادلات عرضه و تقاضای چغندرقند طی سالهای 87-1350، با استفاده از روش حداقل مربعات دو مرحلهای(2SLS)، برازش و سپس تأثیر بهبود تکنولوژی بر رفاه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان و در نهایت رفاه اجتماعی در قالب سه سناریوی یک، چهار و 10 درصد کاهش قیمت، ناشی از بهبود تکنولوژی بررسی گردید. نتایج نشان میدهد کشش قیمتی تقاضا 02/0- و کشش قیمتی عرضه 013/0 میباشد. هم چنین یافتهها حاکی از آن است که در تمامی سناریوها با توجه به سهم مازاد رفاه مصرفکننده از کل مازاد رفاه اجتماعی، اجرای این سیاست مصرفکنندگان را بیشتر مورد حمایت قرار میدهد.
چغندرقند,حداقل مربعات دو مرحلهای,رفاه اجتماعی,سیاست حمایتی,عرضه و تقاضا
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1656.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1656_e239f948ec290776f892a124ee75e8bf.pdf
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
27
2
2012
02
20
بررسی نقش تعاونیهای تولیدی کشاورزی در ارتقای دانش فنی کشاورزان (مطالعة موردی چغندرکاران استان فارس)
241
225
FA
حمید
محمدی
ااستادیار گروه اقتصاد- دانشکده اقتصادکشاورزی- دانشگاه زابل- زابل، ایران.
hamidmohammadi@uoz.ac.ir
محمود
صبوحی صابونی
دانشیار گروه اقتصاد- دانشکده اقتصادکشاورزی- دانشگاه زابل- زابل، ایران.
براتعلی
سیاسر
استادیار دانشکده کشاورزی- دانشگاه زابل- زابل ، ایران.
بهروز
میر
مربی پژوهشی دانشکده کشاورزی- دانشگاه زابل- زابل ، ایران.
10.22092/jsb.2012.1657
افزایش آگاهی فنی و تخصصی اعضاء تعاونیهای تولیدی کشاورزی از نقاط قوت آنها برای کارکرد موفقیتآمیز در راستای اهداف کلان توسعه، به حساب میآیند. عدم ارتقای سطح دانش فنی اعضاء به عنوان یکی از مهمترین موانع برای گسترش و موفقیت تعاونیها تلقی شده است. دراین مطالعه نقش تعاونیهای تولید استان فارس در ارتقای سطح دانش فنی چغندرکاران مورد ارزیابی قرار گرفت. ابزار جمعآوری اطلاعات، پرسشنامه بود که روایی آن از طریق نظرخواهی از متخصصان و کارشناسان و پس از چند مرحله اصلاح و بازنگری بهدست آمد. ضرایب آلفای کرونباخ (a) برای بهدست آوردن پایایی در بخشهای مختلف پرسشنامه بین 71/0 تا 82/0 محاسبه شد که نشان از اعتبار بالای این ابزار داشت. دادههای این مطالعه از پرسشنامههای 148 زارع چغندرکار عضو و غیرعضو تعاونیهای تولید استان که به روش نمونهگیری طبقهبندی شدهی تصادفی چند مرحلهای انتخاب شده بودند، جمعآوری شد. بهمنظور تحلیل دادههای بهدست آمده از روش تحلیل واریانس عاملی استفاده گردید. نتایج مطالعه نشان داد که عوامل فردی شامل سطح سواد و سن زارعین در کنار اندازة مزرعة آنها، تأثیری بر ارتقای سطح دانش کشاورزان نداشتهاند. علاوهبر این، عضویت در شرکتهای تعاونی نیز به تنهائی عامل تأثیرگذار بر افزایش سطح دانش فنی کشاورزان نبود. این درحالی است که تأثیر منطقه و در پی آن، اثرات متقابل منطقه کشت و عضویت در شرکت تعاونی بر سطح دانش فنی کشاورزان معنیدار بود. در عینحال، استفاده از خدمات ترویجی دلیل برتری شاخص سطح دانش چغندرکاران شهرستانهای مختلف نبود. بنابراین، نیروی محرکهی خدمات ترویجی به صورت کارا در تمام شهرستانها برای ارتقای سطح دانش فنی عمل نکرده است.
چغندرقند,خدمات ترویجی,تعاونی تولید,تحلیل واریانس عاملی,دانش فنی
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1657.html
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1657_69c3f4d57b70190c865d018a2dcac383.pdf