per
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
2012-02-20
27
2
117
134
10.22092/jsb.2012.662
662
Scientific - Research
بررسی روندرشد چغندرقند در همدان
Study of sugar beet growth pattern in Hamedan
محمدرضا میرزایی
1
محمد عبداللهیان نوقابی
noghabi@sbsi.ir
2
مربی پژوهش، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان
دانشیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
پژوهش حاضر بهمنظور بررسی روند رشد گیاه چغندرقند در شرایط اقلیمی همدان و شناخت عوامل مؤثر بر کمیت و کیفیت محصول و همچنین شاخصهای فیزیولوژیک اجراء گردید. دو آزمایش تاریخ کاشت در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار و 11 مرحله برداشت انجام شد. نمونهبرداری از کرتها بهروش تخریبی و تجزیه رشد بهروش رگرسیونی و براساس تغییرات شاخص سطحبرگ، وزن خشک برگ و ماده خشک کل که مبنای تجزیه رشد هستند، انجام شد. نتایج نشان داد حداکثر سرعت رشد گیاه زراعی (CGR) در تاریخ کاشت اول 90 روز پساز کاشت و بهترتیب معادل 2/20 و 3/23 گرم در مترمربع در روز در سال 1381 و 1382 اندازهگیری شد. بیشترین سرعت رشد محصول در تاریخ کاشت دوم در سال 1381 و 1382 به ترتیب پس از 110 و96 روز از زمان کاشت به 5/29 و0/25 گرم در مترمربع در روز رسید. بیشترین شاخص سطح برگ (LAI) تاریخ کاشت اول در حدود سه ماه پساز کاشت در سال 1381 به 5/2 و در سال 1382 معادل 6/2 شد که از لحاظ زمانی منطبق بر حداکثر میزان سرعت رشد محصول بود ولی در اواخر دوره رشد میزان سطح برگ به آرامی کاهش یافت. سرعت رشد نسبی (RGR) در اوایل دوره رشد در بیشترین مقدار خود بود و در طول دوره رشد چغندرقند بهصورت رابطه خطی سیر نزولی داشت. تغییرات سرعت جذب خالص (NAR) در ابتدا بهصورت بطئی افزایش و سپس با بزرگ شدن برگها و سایهاندازی آنها روند نزولی پیدا کرد. بیشترین سرعت رشد ریشه چغندرقند (CGR-r) در تاریخ کاشت اول در سال 1381 و 1382 به ترتیب 94 و 92 روز پساز کاشت به 1/10 و 0/20 گـرم در مترمربـع در روز اتفاق افتاد و پس از آن روند نزولی داشت. در تاریخ کاشت دوم بالاترین میزان CGR-r نیز 0/14 و 3/17 گرم در مترمربع در روز بود که به ترتیب 108 و 95 روز پساز کاشت در سال 1381 و 1382 بهدست آمد. بهطور کلی عملکرد بالقوه ریشه در شرایط اقلیمی همدان در کشت زود نسبت به کشت تأخیری طی دو سال اجرای آزمایش برتری قابل توجهی داشت و شاخصهای فیزیولوژیکی مربوط به روند رشد چغندرقند طی فصل رشد به خوبی با پتانسیل عملکرد محصول همخوانی داشت. لذا با توجه به تغییرات اقلیمی و پدیده گرم شدن کرهزمین، کشت چغندرقند در اولین فرصت ممکن در منطقه از لحاظ شاخصهای فیزیولوژیکی و همچنین عملکرد چغندرقند قابل توجیه و توصیه میباشد.
The current study was carried out to examine sugar beet growth pattern in climatic conditions of Hamedan, Iran and to recognize the factors affecting its quantity and quality as well as the physiological indices. Two sowing date experiments were conducted on the basis of a Randomized Complete Block Design with four replications and 11 harvests. The plots were destructively sampled and the growth was analyzed by regression method on the basis of the variations of leaf area index, leaf dry weight and total dry weight which are the basis of growth analysis. Results revealed that the maximum crop growth rate of the earlier sowing date reached to 20.2 and 23.3 g.m-2.d-1 90 days after planting in 2002 and 2003, respectively. In the second sowing date, maximum crop growth rate reached to 29.5 and 25.0 g.m-2.d-1 110 and 96 days after planting in 2002 and 2003, respectively. Maximum leaf area index of the earlier sowing date was obtained about three months after planting approximately concurrent with the realization of maximum crop growth rate and reached to 2.5 in 2002 and to 2.6 in 2003, but it started to slowly decrease at later growth period. Relative growth rate was the highest at the early growth period and linearly decreased during growth period. Net assimilation rate firstly increased slowly, but as the leaves grew and shaded each other, it started to decrease. The highest root growth rate in the earlier sowing date reached to 10.1 and 20.0 g.m-2.d-1 94 and 92 days after planting in 2002 and 2003, respectively. The highest root growth rate in the second sowing date reached to 14.0 and 17.3 g.m-2.d-1 108 and 95 days after planting in 2002 and 2003, respectively. In total, root potential yield was considerably higher in the earlier than in the delayed sowing date under climatic conditions of Hamedan in both years. The sugar beet growth pattern-related physiological indices were greatly consistent with crop yield potential during growing season. Therefore, given the climate changes and global warming, sugar beet sowing in the earliest possible date in Hamedan is recommended in terms of physiological indices and yield.
https://jsb.areeo.ac.ir/article_662_1a467551cd4ae3566e4a7b15c1e35e32.pdf
تاریخ کاشت
درجه روز رشد
روند رشد
شاخص رشد
شاخص سطح برگ
عملکردریشه
GDD
Growth index
Growth pattern
leaf area index
Root yield
sowing date
per
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
2012-02-20
27
2
152
135
10.22092/jsb.2012.704
704
Scientific - Research
بررسی جوانه زنی و سبز شدن بذر ارقام منوژرم چغندرقند تحت شرایط تنش رطوبتی
Study of germination and emergence of monogerm seed of sugar beet cultivars under moisture stress
علی جلیلیان
alijalilian@yahoo.com
1
وحید دبیری
2
علی خورگامی
3
جهانشاه بساطی
basati@sbsi.ir
4
ولی اله یوسف آبادی
v_yosef@yahoo.com
5
ابخش تحقیقات چغندرقند، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران.
دانشجوی کارشناسیارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد- خرم آباد، ایران.
استادیار دانشکده کشاورزی- دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرمآباد- خرم آباد، ایران
مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه- کرمانشاه ، ایران.
مربی پژوهشی مؤسسه تحقیقات چغندر قند- کرج ، ایران.
به منظور شناخت بیشتر از جوانهزنی و سبزشدن ارقام منوژرم چغندرقند در شرایط تنش رطوبت این تحقیق بهصورت سه آزمایش اجرا گردید. در آزمایش اول کیفیت جوانهزنی بذر سه رقم منوژرم (رایزوفورت تولید داخل، رسول و زرقان) در پنج سطح تنش رطوبت (0، 2-، 4-، 6- و 8- بار) در داخل ژرمیناتور با دمای 15 درجه سانتیگراد و به روش بین کاغذ (B.P) مورد بررسی قرار گرفت. در این آزمایش با شروع جوانهزنی هر روز بذرهای جوانهزده شمارش گردید و در پایان، درصد جوانهزنی و سرعت جوانهزنی تعیین شد. آزمایش دوم، مشابه آزمایش اول بود اما در این آزمایش در 14 روز بعد از کاشت درصد گیاهچههای نرمال و غیرنرمال تعیین و سپس طول ریشهچه، طول ساقهچه و نسبت آنها و همچنین وزنخشک ریشهچه و ساقهچه و نسبت آنها در هر تیمار اندازهگیری شد. در آزمایش سوم سه رقم ذکر شده در داخل اتاقک رشد و در داخل خاک لومی تحت تنش رطوبت 5/17، 20، 5/22 و 25 (شاهد) درصد رطوبت وزنی خاک مورد ارزیابی قرار گرفت در این بخش نیز با شروع سبز شدن هر روز تعداد بذرهای سبز شده شمارش گردید و سرعت سبز شدن، زمان رسیدن به 50 درصد سبز شدن و همچنین درصد سبز نهائی در هر رقم و تیمار تعیین شد. طرح آماری برای همه آزمایشها بهصورت آزمایش فاکتوریل دو عاملی (سطوح هر فاکتوردر هر آزمایش باتوجه به تعداد تیمارها متفاوت بود) و در قالب طرح کرتهای کاملاً تصادفی با چهار تکرار بود. محل اجرای طرح، آزمایشگاههای مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه بود. نتایج آزمایش اول نشان داد تأثیر تنش رطوبت روی صفات درصد جوانهزنی و زمان رسیدن به 50 درصد جوانهزنی معنیدار است بهطوریکه با افزایش تنش رطوبت درصد جوانهزنی کاهش مییابد. همچنین نتایج نشان داد که درصد جوانهزنی رقم رایزفورت بیشتر از درصد جوانهزنی دو رقم رسول و زرقان بود. نتایج آزمایش دوم حاکی از آن بود که اثر تنش رطوبت روی گیاهچههای نرمال و بذرهای جوانه نزده در سطح احتمال یک درصد معنیدار است. نتایج آزمایش سوم نیز نشان داد که تنش رطوبت بر صفات درصد سبزشدن، سرعت سبزشدن و زمان رسیدن به 50 درصد سبزشدن تأثیر معنیداری دارد، بر اساس نتایج این آزمایش در رطوبت وزنی خاک کمتر از 5/17 درصد( مکش خاک 6- بار)، سبزشدن بذر چغندرقند بهشدت کاهش مییابد و از 20 تا 25 درصد رطوبت وزنی (مکش معادل 3- تا 3/0- بار) خاک رس تفاوت معنیداری از نظر درصد سبزشدن بذر چغندرقند وجود ندارد.
In order to further understand the emergence and germination of sugar beet monogerm cultivars under moisture stress, the current study was carried out at three stages. At the first stage, the quality of germination of three monogerm cultivars (Rizofort, Rasoul and Zarghan) were studied under five moisture stress levels (0, -2, -4, -6 and -8 bars) in germinator at 15°C by between-paper method. At this stage, after the onset of the germination, the number of germinated seeds was daily counted and at the end, germination percentage and rate was determined. The second stage was similar to the first one with the difference that at this stage, the percentage of normal and abnormal seedlings was determined 14 days after sowing and then, radicle length, coleoptile length and their ratio as well as radicle and coleoptile dry weight and their ratio were measured for each treatment. At the third stage, the studied cultivars were evaluated in clay soil in growth chamber under moisture stress of 17.5, 20, 22.5 and 25% (control) of soil volumetric moisture. At this stage, when emergence started, the number of emerged seeds was daily counted and then, emergence rate, days to 50% emergence and final emergence percentage were determined for each cultivar and treatment. The statistical design of all stages was a two-factor factorial (the levels of the factors were different at each stage depending on the number of treatments) based on a Randomized Complete Block Design with four replications. The studies were carried out in the laboratories of Agricultural and Natural Resources Research Center of Kermanshah, Iran. Results of the first study showed that moisture stress significantly impacted germination percentage and days to 50% germination, so that as moisture stress was intensified, germination percentage decreased. Also, results revealed that germination percentage of cv. Rizofort was higher than that of Rasoul and Zarghan. Results of the second study indicated that moisture stress significantly affected normal seedlings and ungerminated seeds at 1% probability level. According to the results of the third study too, moisture stress significantly influenced emergence percentage, emergence rate and days to 50% emergence. Results showed that the emergence of sugar beet seeds dramatically decreased at soil volumetric moisture level of lower than 17.5% (-6 bars soil tension) and the emergence percentage of sugar beet seeds did not significantly change with the increase in clay soil volumetric moisture level from 20 to 25% (soil tension of -3 to -0.3 bars).
https://jsb.areeo.ac.ir/article_704_1d1ff9132429e0b8beaf593e94f58740.pdf
بذر منوژرم
تنش رطوبت
جوانهزنی
چغندرقند
ژرمیناتور
germination
germinator
Moisture stress
Monogerm Seed
sugar beet
per
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
2012-02-20
27
2
167
153
10.22092/jsb.2012.705
705
Scientific - Research
تعیین نیاز آبی و تأثیر تغییرات آن بر برخی صفات کمی و کیفی محصول چغندرقند
Determination of water requirement and the effect of the changes on some quantitative and qualitative characteristics of products of
sugar beet
حمید زارع ابیانه
zareabyaneh@gmail.com
1
الهام فرخی
2
مریم بیات ورکشی
3
محمود احمدی
4
دانشیار مهندسی آب، دانشگاه بوعلی سینا همدان- ایران.
دانشجوی کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی دانشگاه بوعلی سینا همدان- ایران
دانشجوی دکترای آبیاری و زهکشی دانشگاه بوعلی سینا همدان- ایران
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان- همدان، ایران.
بهمنظور تعیین نیاز آبی گیاه چغندرقند و تأثیر تغییرات آب مصرفی بر برخی مؤلفههای تولید، آزمایشی بهمدت چهار سال (1373 الی 1376) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اکباتان همدان اجرا گردید. بدین منظور، نیاز آبی بهینه، عملکرد ریشه و قند، کارایی مصرف آب بر پایه عملکردریشه، درصدقند و بازده مصرف آب براساس عملکردقند در شرایط عدم محدودیت آب و مواد غذایی به روش بیلان آبی طی چهار دوره رشد 130، 134، 152 و 162 روزه اندازهگیری و مقایسه شدند. همچنین بهطور همزمان نیاز آبی گیاه مرجع (چمن) با استفاده از لایسیمتر اندازهگیری گردید تا روند تغییرات ضریب گیاهی چغندرقند بررسی گردد. نتایج بررسیها، حجم آب مصرفی چغندرقند را طی چهار سال به ترتیب 8427، 7328، 10256 و 9026 مترمکعب در هکتار با میانگین 8759 مترمکعب در هکتار نشان داد. میانگین چهار ساله حداکثر ضریب گیاهی در مرحله میان فصل 04/1 و حداقل آن در مرحله آغازین برابر 42/0 بهدست آمد. بیشترین عملکردریشه، قند و درصد قند با طول دوره رشد 162 روزه، به ترتیب 8/116، 36/20 تن در هکتار و 43/17 درصد بهدست آمد. کمترین مقدار عملکردهای ریشه، قند و درصد قند در دوره رشد 130 روزه به ترتیب برابر 21/52، 5/8 تن در هکتار و 26/16 درصد اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که در دوره رشد 130 روزه ضمن کاهش عملکردریشه، کارآیی مصرف آب برای عملکردریشه و عملکردقند نیز بهترتیب به 1/7 و 2/1 کیلو گرم به ازای هر مترمکعب آب مصرفی کاهش یافت. در دوره رشد طولانیتر مقدار کارآیی مصرف آب برای عملکردریشه و عملکردقند به ترتیب 4/11 و دو کیلوگرم بر مترمکعب آب مصرفی بدست آمد.
To determine sugar beet water requirement and the effect of changing the quantity of applied water on some production components, a study was carried out in Ekbatan Agricultural Research Station of Hamedān, Iran in four years (1994-1997) during which optimum water requirement, root and sugar yield, water use efficiency on the basis of root yield, sugar percentage and water use efficiency on the basis of sugar yield under no water and nutrients limitation conditions were measured and compared by water balance method for four growth periods of 130, 134, 152 and 162 days. At the same time, the water requirement of reference crop - poa - was measured by lysimeter in order to study the pattern of the variations of sugar beet crop coefficient. It was found that the amount of applied water for sugar beet was 8427, 7328, 10256 and 9026 m3.ha-1 in the four studied years, respectively with the average amount of 8759 m3.ha-1. Average four-year maximum crop coefficient was 1.04 at mid-growing season and the minimum one was 0.42 at early-growing season. The highest root yield, sugar yield and sugar percentage was obtained from 162-day growth period (116.8 t.ha-1, 20.36 t.ha-1 and 17.43%, respectively). The lowest ones were obtained from 130-day growth period (52.21 t.ha-1, 8.5 t.ha-1 and 16.26%, respectively). Results revealed that in 130-day growth period, root yield decreased and meanwhile, water use efficiency on the basis root yield and sugar yield was decreased to 7.1 and 1.2 kg.m-3 applied water, respectively. In the longer growth period, water use efficiency on the basis of root yield and sugar yield was 11.4 and 2 kg.m-3 applied water, respectively.
https://jsb.areeo.ac.ir/article_705_d06a98db3732d4f8595a32d3b111859f.pdf
چغندرقند
ضریب گیاهی
عملکرد
کارآیی مصرف آب
لایسیمتر
نیازآبی
crop coefficient
Lysimeter
sugar beet
Water use efficiency
Water requirement
yield
per
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
2012-02-20
27
2
183
169
10.22092/jsb.2012.706
706
Scientific - Research
ارزیابی مدل ET-HS در تعیین نیاز آبی محصول چغندرقند و کارایی مصرف آب در شرایط نیمهخشک اصفهان
Evaluation of ET-HS model for estimating water demand and water use efficiency of sugar beet in semi-arid condition of Isfahan
علی سلیمانی
a_soleymani@khuisf.ac.ir
1
پیام نجفی
2
مهرداد دهنوی
3
محمد حسام شاهرجبیان
4
دانشیارگروه زراعت و اصلاح نباتات- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان
دانشیار گروه خاکشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان- اصفهان- ایران.
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان، اصفهان، ایران.
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد خوراسگان، اصفهان، ایران.
روش هارگریوز- سامانی از جمله روشهای محاسبه تبخیر و تعرق گیاه بوده که به حداقل دادههای هواشناسی نیازمند است. به منظور ارزیابی مدل ET-HS در تعیین نیاز آبی محصول چغندرقند در منطقه اصفهان، تحقیقی در سال 1384 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان اصفهان اجرا درآمد. آزمایش تحقیق به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با شش تیمار مدیریت آبیاری در سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آبیاری شامل: 50، 75، 100، 125، 150 درصد نیاز آبی گیاه براساس مدل ET-HS و شاهد براساس 90 میلیمتر تبخیر از طشتک تبخیر کلاس A در طول فصل رشد بود. نتایج نشان داد که اثر تیمارهای آبیاری بر مقدار ماده خشک کل و عملکردریشه معنیدار بود. همچنین در تیمار آبیاری معادل 150 درصد نیاز آبی عملکردریشه افزایش پیدا کرد ولیکن درصدقند تا 100 درصد نیاز آبی گیاه افزایش (هر چند غیرمعنیدار) و پس از آن کاهش یافت. عملکرد شکرسفید تا 125 درصد نیاز آبی گیاه به میزان 7/8 تن در هکتار به صورت معنیداری افزایش و پس از آن با افزایش مصرف آب کاهش یافت. بالاترین کارایی مصرف آب برای عملکرد ریشه در تیمار 50 درصد نیاز آبی حاصل شد. با توجه به دقت مدل ET-HS در تیمار شاهد میتوان از این مدل برای آبیاری محصول چغندرقند در مناطقی مشابه اصفهان در طی فصل زراعی استفاده کرد و بدون استفاده از دادههای تبخیر و تعرق و یا دادههای تخلیه رطوبتی خاک و فقط براساس اطلاعات درجه حرارت هوا نسبت به تعیین نیاز آبی چغندقند اقدام کرد به طوریکه محصول کاهش نداشته و با مصرف حداقل ممکن آب عملکرد مناسب شکر قابل استحصال را برداشت نمود.
Hargraves-Samani method is one of the methods for calculating plant evapotranspiration that needs minimum meteorological data. In order to evaluate ET-HS model in determining sugar beet crop water demand in Isfahan, an experiment was conducted at research field of Department of Agriculture, Khorasgan Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iranin 2005. The study was based a Randomized Complete Block Design with three replications and six irrigation treatments. Irrigation treatments included irrigation to supply 50, 75, 100, 125 and 150% of crop water demand on the basis of ET-HS model and control on the basis of 90 mm evaporation from Class A evaporation pan during growing season. Results showed that the effect of irrigation treatment was significant on total dry matter and root yield. In addition, root yield increased in the treatment of irrigation to supply 150% of crop water demand. But, sugar percentage increased up to irrigation to supply 100% of crop water demand albeit insignificantly, and then started to decrease. White sugar yield significantly increased to 8.7 t.ha-1 up to irrigation to supply 100% of crop water demand and then, started to decrease with further increase in irrigation level. The highest water use efficiency for root yield was obtained from the irrigation to supply 50% of crop water demand. Given the precision of ET-HS model in control treatment, it can be used for irrigating sugar beet in such regions as Isfahan and sugar beet water demand can be determined only on the basis of the daily temperature data without using the data of evapotranspiration or soil water depletion, so that the yield does not decrease and the appropriate white sugar yield is obtained by the application of minimum irrigation level.
https://jsb.areeo.ac.ir/article_706_d8a25143414b9d4363fa45da07444ca5.pdf
چغندرقند
مدل ET-HS
مناطق نیمه خشک
نیاز آبی
ET-HS model
Semi-arid regions
sugar beet
Water demand
per
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
2012-02-20
27
2
196
185
10.22092/jsb.2012.1654
1654
Scientific - Research
ارزیابی تناسب اراضی و پتانسیل تولید تابشی- حرارتی چغندرقند به روش فائو در اراضی دانشکده کشاورزی لرستان و مقایسه آن با دشت سیلاخور
Evaluation of land suitability and radiation-thermal production potential of sugar beet by FAO method in the fields of Department of Agriculture of Lorestan, Iran and its comparison with Silakhoor Plain
اکبر سهرابی
akbarsohrabi.as@gmail.com
1
محمدعلی چگینی
2
استادیار دانشکده کشاورزی- دانشگاه لرستان
استادیار مؤسسه تحقیقات چغندرقند
این تحقیق در اراضی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان بین طول شرقی و عرض شمالی انجام گرفت. براساس اطلاعات نزدیکترین ایستگاه هواشناسی سینوپتیک، منطقه مورد مطالعه، جزء اقلیم نیمه خشک میباشد. میانگین حداکثر درجه حرارت روزانه منطقه در تیرماه برابر با 5/29 و میانگین حداقل درجه حرارت روزانه در دیماه 5/5 درجه سانتیگراد ثبت شده است. متوسط بارندگی منطقه 509 میلیمتر در سال است. چهار نیمرخ شاهد از تعداد 30 نیمرخ حفر شده انتخاب گردید. خاکها در دو ردۀ اینسپتی سول و انتی سول قرار گرفتند و در مجموع چهار فامیل و 12 واحد اراضی خاک تشخیص داده شد. هدف از این تحقیق مقایسه ارزیابی کیفی تناسب اراضی و پتانسیل تولید تابشی– حرارتی به روش فائو در دو منطقه خرمآباد و دشت سیلاخور بود. نتایج نشان داد که پتانسیل تولید چغندرقند در خرمآباد برابر با 67590 کیلوگرم در هکتار و کلاسهای تناسب اراضی به روش پارامتریک S2 و S3 میباشد. در صورتی که در دشت سیلاخور کلاس تناسب اراضی S2، S3 و Ns بهدست آمد. محدودیتهای اصلی خاک در خرمآباد شامل کربنات کلسیم، پستی و بلندی و سنگریزه است، در صورتی که در دشت سیلاخور زهکشی، پستی و بلندی، بافت خاک، سنگریزه، واکنش خاک و درصد سدیم تبادلی میباشند. بنابراین عملکرد کشاورزان میتواند با رفع محدودیتهای قابل اصلاح خاک و ارتقاء مدیریت افزایش یابد. در این روش به جای نمونه برداری از کلیه پروفیلها از نیمرخ های انتخابی نمونه گیری کردند، لذا هزینههای آزمایشهای شیمیایی، فیزیکی و مینرالوژیکی نمونههای خاک در این روش کمتر است.
The study was carried out in the fields of Department of Agriculture, University of Lorestan, Iran(Lat. 32°18´ N., Long. 45°22´ E.). According to the data gathered in the nearest synoptic meteorological station, the studied region is classified under semi-arid climates. Mean maximum and minimum daily temperatures have been recorded in July and January as 29.5 and 5.5°C, respectively. Mean annual precipitation is 509 mm. Four control profiles were selected out of 30 dug profiles. The soils were in two categories of Inceptisols and Entisols. In total, 4 families and 12 soil field units were recognized. The objective of the current study was to compare the qualitative evaluation of land suitability and radiation-thermal production potential of sugar beet in two regions of Khorramabad and Silakhoor Plain, Iran, by FAO method. Results showed that sugar beet production potential was 67950 kg.ha-1 in Khorramabad and the land suitability classes were determined as S2 and S3 by parametric method, whereas land suitability classes were S2, S3 and Ns in Silakhoor Plain. The main soil constraints included CaCO3, relief and detritus in Khorramabad, while they were drainage, relief, soil texture, detritus, soil reaction and exchangeable Na percentage in Silakhoor. Therefore, farmers can improve the productivity by removing the modifiable limitations and improving management. But, the expenses of physical, chemical and mineralogical analysis of soil samples were low in this study.
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1654_43853910f9b850ead0a47df0c6cfe040.pdf
ارزیابی اراضی
پتانسیل تولید تابشی – حرارتی
چغندرقند
روش فائو
روش پارامتریک
FAO method
land evaluation
Parametric Method
Radiation-thermal production potential
sugar beet
per
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
2012-02-20
27
2
210
197
10.22092/jsb.2012.1655
1655
Scientific - Research
بهینهسازی استخراج سلولز از خمیر چغندرقند
Optimization of cellulose extraction from sugar beet pulp
بابک بابائی
babak_babaee@yahoo.com
1
محمد عبداللهیان نوقابی
noghabi@yahoo.com
2
حمید نوشاد
hamidnoshad@yahoo.com
3
سعید واحدی
dvahedi@ yahoo.com
4
مربی پژوهشی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
دانشیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
مربی پژوهشی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
مربی پژوهشی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
سلولز یکی از مواد اولیه مورد نیاز صنایع میباشد که بهطور وسیع در تهیه رنگها، کاغذ، نساجی، کشاورزی، محصولات آرایشی و بهداشتی کاربرد دارد. تفاله و مازاد خمیر چغندرقند در مرحله عیارسنجی یکی از منابع سلولز بهشمار میآید. این طرح با هدف بررسی امکان تولید سلولز از تفاله یا مازاد خمیر چغندرقند در مرحله عیارسنجی بهصورت آزمایش فاکتوریل (2×3×3) بر پایه طرح کرتهای کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. به این منظور ابتدا مازاد خمیر چغندرقند نمونههای عیارسنجی شده جمعآوری، شسته، خشک و آسیاب شد. سپس نمونه آسیاب شده توسط اسید کلریدریک 6/0 نرمال در دمای 45 درجه سانتیگراد به مدت 48 ساعت هیدرولیز و با آب در دمای 70 درجه سانتیگراد به مدت یک ساعت مخلوط گردید تا پکتین و ترکیبات پکتینی موجود بهصورت محلول از مخلوط جدا شدند. باقیمانده تفاله در این مرحله را پس از شستشو و خشک کردن به نسبت یک گرم تفاله و 100 میلیلیتر محلول سود در سه سطح با غلظت 5/2، 5 و 5/7 درصد (w/v)، در سه مدت زمان تأثیر سود شامل هشت، 10 و12 ساعت و دمای تأثیر سود در دو سطح 25 و 45 درجه سانتیگراد تیمار گردیدند تا پلیساکاریدهای محلول در محیط قلیایی از سلولز جدا شوند. صفات اندازهگیری شده در این تحقیق شامل خلوص نسبی، ویسکوزیته و جرم ملکولی سلولز استخراجی بودند. نتایج نشان داد اثر غلظت سود و مدت همزدن و اثر متقابل این دو عامل بر صفت خلوص نسبی در سطح احتمال پنج درصد معنیدار است. بهعلاوه مشخص گردید که بین تیمارهای مورد بررسی سلولز استخراج شده توسط تیمار سود و غلظت پنج درصد در مدت همزدن 12 ساعت و دمای 45 درجه سانتیگراد بهطور معنیداری از شرایط کیفی بهتری برخوردار است بهطوری که میانگین صفات خلوص نسبی 2/95 درصد، ویسکوزیته 9/15 میلیپاسکال در ثانیه و جرمملکولی 255000 گرم بر مول بهدست آمد که از سایر تیمارهای مورد بررسی بهطور معنیداری بیشتر بود. بنابراین با این روش میتوان سلولزی با خلوص نسبی 2/95 درصد از تفاله چغندرقند بهدست آورد.
Cellulose is a raw material which is extensively used in the manufacture of paints, papers, textiles, agricultural products and cosmetics. The waste of sugar beet pulp after titration is a source of cellulose. The current study was carried out to study the possibility of cellulose production from sugar beet pulp waste at titration stage as a 3×3×2 factorial study on the basis of a Randomized Complete Block Design with three replications. So, firstly the waste of titrated sugar beet pulp was collected, washed, dried and ground. Then, the ground sample was hydrolyzed by hydrochloride acid 0.6 N at 45°C for 48 hours and was mixed with water at 70°C for one hour in order to isolate dissolved pectin and pectic compounds. Then, the remaining waste was washed, dried and treated with soda solution with the ratio of 1 g waste:100 ml soda solution at three levels with the concentrations of 2.5, 5 and 7.5% (w/v) at three lengths of soda impact including 8, 10 and 12 hours and two levels of temperature of soda impact including 24 and 45°C in order to isolate the basic medium-dissolved polysaccharides from cellulose. The measured traits included relative purity, viscosity and cellulose molecular mass. Results showed that the effect of soda concentration and stirring length as well as their interaction was significant on relative purity at 5% probability level. In addition, it was revealed that out of the studied treatments, the cellulose extracted through treating with 5% soda stirred for 12 hours at 45°C had significantly higher quality given that it enjoyed 95.2% relative purity, 15.9 mPa.s-1 viscosity and 255000 kg.mol-1 molecular mass which were significantly higher than those of other treatments. Therefore, this method allows extracting cellulose with 95.2% relative purity from sugar beet waste.
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1655_ddea7600cd4cf1bcc16a1504f4ba18e9.pdf
استخراج
تفاله چغندرقند
خلوص نسبی
سلولز
مازاد خمیر عیارسنجی
ویسکوزیته
CELLULOSE
extraction
Relative purity
Sugar beet waste
Titration pulp waste
viscosity
per
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
2012-02-20
27
2
224
211
10.22092/jsb.2012.1656
1656
Scientific - Research
تعیین آثار رفاهی سیاست بهبود تکنولوژی تولید چغندرقند
Determining welfare effects of technological improvement policy for sugar beet
مجید احمدیان
1
امیر محمدی نژاد
amnejad88@gmail.com
2
رضا رحیمی
rezarahimi1341@gmail.com
3
استاد گروه اقتصاد - دانشکده اقتصاد- دانشگاه تهران- تهران، ایران.
استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات- تهران، ایران.
مربی پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز و دانشجوی دکتری اقتصادکشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران.
چغندرقند یکی از محصولات صنعتی بخش کشاورزی است که نقش مهمی در تأمین شکر موردنیاز داخل دارد. با توجه به بالا بودن سهم شکر وارداتی از شکر مصرفی، یکی از راهکارهای تأمین قند و شکر موردنیاز کشور، استفاده از سیاستهای حمایتی است. یکی از این سیاستها، سیاست بهبود تکنولوژی میباشد. به منظور ارزیابی اثر این سیاست، معادلات عرضه و تقاضای چغندرقند طی سالهای 87-1350، با استفاده از روش حداقل مربعات دو مرحلهای(2SLS)، برازش و سپس تأثیر بهبود تکنولوژی بر رفاه تولیدکنندگان و مصرف کنندگان و در نهایت رفاه اجتماعی در قالب سه سناریوی یک، چهار و 10 درصد کاهش قیمت، ناشی از بهبود تکنولوژی بررسی گردید. نتایج نشان میدهد کشش قیمتی تقاضا 02/0- و کشش قیمتی عرضه 013/0 میباشد. هم چنین یافتهها حاکی از آن است که در تمامی سناریوها با توجه به سهم مازاد رفاه مصرفکننده از کل مازاد رفاه اجتماعی، اجرای این سیاست مصرفکنندگان را بیشتر مورد حمایت قرار میدهد.
As an industrial crop, sugar beet plays an important role in meeting domestic demand for sugar. Given the higher level of imported sugar inIran, the application of protectionist policies is an approach for supplying required sugar. One of these policies is technological improvement. In order to study the effect of this policy, sugar beet supply and demand equations in 1971-2008 were fitted by two-stage least squares method and then, the impact of technological improvement on the welfare of producers, customers and finally, on social welfare was examined under three scenarios of 1, 4 and 10% reduction of prices resulting from technological improvement. Results show that price elasticity of demand is -0.02 and of supply is 0.013. Furthermore, we found that this policy provides more protecttion for the consumers under all studied scenarios given the share of consumers' welfare surplus from total social welfare surplus.
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1656_e239f948ec290776f892a124ee75e8bf.pdf
چغندرقند
حداقل مربعات دو مرحلهای
رفاه اجتماعی
سیاست حمایتی
عرضه و تقاضا
Protectionist policy
Social welfare
sugar beet
supply and demand
Two-stage least squares
per
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند
چغندرقند
1735-0670
2588-6010
2012-02-20
27
2
241
225
10.22092/jsb.2012.1657
1657
Scientific - Research
بررسی نقش تعاونیهای تولیدی کشاورزی در ارتقای دانش فنی کشاورزان (مطالعة موردی چغندرکاران استان فارس)
Study on the role of agricultural production cooperatives in improving farmers’ technical knowledge: a case study on sugar beet growers in Fars Province
حمید محمدی
hamidmohammadi@uoz.ac.ir
1
محمود صبوحی صابونی
2
براتعلی سیاسر
3
بهروز میر
4
ااستادیار گروه اقتصاد- دانشکده اقتصادکشاورزی- دانشگاه زابل- زابل، ایران.
دانشیار گروه اقتصاد- دانشکده اقتصادکشاورزی- دانشگاه زابل- زابل، ایران.
استادیار دانشکده کشاورزی- دانشگاه زابل- زابل ، ایران.
مربی پژوهشی دانشکده کشاورزی- دانشگاه زابل- زابل ، ایران.
افزایش آگاهی فنی و تخصصی اعضاء تعاونیهای تولیدی کشاورزی از نقاط قوت آنها برای کارکرد موفقیتآمیز در راستای اهداف کلان توسعه، به حساب میآیند. عدم ارتقای سطح دانش فنی اعضاء به عنوان یکی از مهمترین موانع برای گسترش و موفقیت تعاونیها تلقی شده است. دراین مطالعه نقش تعاونیهای تولید استان فارس در ارتقای سطح دانش فنی چغندرکاران مورد ارزیابی قرار گرفت. ابزار جمعآوری اطلاعات، پرسشنامه بود که روایی آن از طریق نظرخواهی از متخصصان و کارشناسان و پس از چند مرحله اصلاح و بازنگری بهدست آمد. ضرایب آلفای کرونباخ (a) برای بهدست آوردن پایایی در بخشهای مختلف پرسشنامه بین 71/0 تا 82/0 محاسبه شد که نشان از اعتبار بالای این ابزار داشت. دادههای این مطالعه از پرسشنامههای 148 زارع چغندرکار عضو و غیرعضو تعاونیهای تولید استان که به روش نمونهگیری طبقهبندی شدهی تصادفی چند مرحلهای انتخاب شده بودند، جمعآوری شد. بهمنظور تحلیل دادههای بهدست آمده از روش تحلیل واریانس عاملی استفاده گردید. نتایج مطالعه نشان داد که عوامل فردی شامل سطح سواد و سن زارعین در کنار اندازة مزرعة آنها، تأثیری بر ارتقای سطح دانش کشاورزان نداشتهاند. علاوهبر این، عضویت در شرکتهای تعاونی نیز به تنهائی عامل تأثیرگذار بر افزایش سطح دانش فنی کشاورزان نبود. این درحالی است که تأثیر منطقه و در پی آن، اثرات متقابل منطقه کشت و عضویت در شرکت تعاونی بر سطح دانش فنی کشاورزان معنیدار بود. در عینحال، استفاده از خدمات ترویجی دلیل برتری شاخص سطح دانش چغندرکاران شهرستانهای مختلف نبود. بنابراین، نیروی محرکهی خدمات ترویجی به صورت کارا در تمام شهرستانها برای ارتقای سطح دانش فنی عمل نکرده است.
A strength of agricultural production cooperatives is improving the technical knowledge of their members which is along with their function in large-scale development. One of the main obstacles to the success of cooperatives is their inability in improving the technical knowledge of their members. The current study evaluates the role of production cooperatives of Fars province, Iranin improving sugar beet growers’ technical knowledge level. Questionnaire was used for information collection. The questionnaire was validated after some revisions following consulting with professionals and experts. To realize the reliability of the questionnaire, Cronbach’s coefficient α was calculated as to be in the range of 0.71-0.82 for different sections of the questionnaire which was a proof of its high reliability. The data were collected from 148 questionnaires filled out by member and non-member sugar beet growers in production cooperatives. The farmers were selected by multi-stage stratified random sampling method. Factorial analysis of variance was used for analyzing the data. Results showed that personal factors including literacy level, age and field size did not impact farmers’ technical knowledge improvement. Furthermore, membership in cooperatives did not by itself affect technical knowledge improvement, whereas the effect of region and the interaction between region and membership in cooperatives were significant on farmers’ technical knowledge level. However, using extension services was not the reason for the superiority of sugar beet growers’ technical knowledge index in different cities. Therefore, the driving force of extension services did not efficiently work in improving technical knowledge level in all cities.
https://jsb.areeo.ac.ir/article_1657_69c3f4d57b70190c865d018a2dcac383.pdf
چغندرقند
خدمات ترویجی
تعاونی تولید
تحلیل واریانس عاملی
دانش فنی
Extension services
Factorial analysis of variance
Production cooperative
sugar beet
Technical Knowledge